Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Hastalıklar" » Horlama Aleti Diye Bir Tıbbi Cihaz Var Mı?

Horlama Aleti Diye Bir Tıbbi Cihaz Var Mı?

Uyku sırasında nefes alıp verirken boğaz kısmındaki yumuşak dokuların titreşimiyle ortaya çıkan sese horlama denir. Horlama, yutak ve gırtlak bölgesinin daralmasıyla ilgilidir. Horlama sorunu, çoğunlukla erkeklerde görülür. Bunun sebebi boğaz bölgesinde meydana gelen yağlanmanın erkeklerde daha fazla olmasıdır. Ayrıca fazla kilolu kişilerde de horlama sorunu görülebilir. Horlama, normal koşullarda sağlıklı bir insanda olmaması gereken bir olaydır. Sadece horlama bile bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekebilir.

Horlamaya Sebep Olan Durumlar

Horlamanın birçok nedeni olabilir. Üst solunum yollarında oluşan geniz eti, sinüzit, saman nezlesi veya uyku apnesi gibi rahatsızlıklar horlamaya sebebiyet verebilir. Ayrıca burunda meydana gelen şekil bozuklukları da horlamanın başka bir nedeni olabilir. Horlama kişinin sosyal hayatını etkilediği gibi sağlığını da etkileyebilir. Özellikle horlama sırasında meydana gelen kalp ritmindeki değişimler kalp krizi riskini arttırmaktadır. Ayrıca horlama sırasında vücuttaki adrenalin seviyesi değiştiği için kan şekerinde değişim meydana gelebilir. Bu değişimler diyabeti tetikleyebilir. Ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği için horlamaya neden olan durumlar en iyi şekilde araştırılmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Uyku apnesi rahatsızlığı horlama şikayetiyle birlikte ortaya çıkabilir. Uyku apnesi, uyku esnasında hastanın nefesinin en az 10 saniye ya da daha uzun süre kesilmesi durumudur. Son derece ciddi ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yorgunluk, ağız kuruluğu, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü gibi hastanın günlük hayatını etkileyen durumlara yol açmaktadır. Psikolojik olarak da hastayı etkileyen bu hastalık uykusuzluğa bağlı olarak strese neden olmaktadır. Genellikle çok sesli horlama sebebiyle kişinin yakınları tarafından tespit edilir. Horlamayla bağlantılı en ciddi hastalıklardan birisi uyku apnesidir.

Horlama Aleti Diye Bir Tıbbi Cihaz Var Mı?

Horlama Tedavisi

Horlama tedavisi için, horlayan kişinin öncelikle bunu bir rahatsızlık olarak kabul edip uyku doktoruna gitmesi gerekir. Horlamaya sebep olan faktörler belirlenip klinik olarak incelendikten sonra hangi tedavinin uygun olacağına doktor tarafından karar verilir. Horlamayla ilgili birkaç tedavi yöntemi vardır.

Cerrahi Müdahale: Horlama sorunu diğer hastalıklarla birlikte görülmüyorsa üst solunum yollarına uygulanan cerrahi müdahale sayesinde sorun çözülebilir. Bu tedaviyi deneyip yaklaşık bir yıl sonra horlamanın tekrar ortaya çıktığını söyleyen birçok kişiyle karşılaştığımı da eklemek istiyorum. Cerrahi müdahale yöntemi tercih edilecekse birkaç uzman doktorun görüşünü almakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Ağız İçi Apareyler: Ağız içi apareyler, horlama sorunu yaşayan hastalar için alternatif bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, çene ve dili öne doğru konumlandırır böylece uyku esnasında solunum yolunda oluşan tıkanıklığı engellemeyi hedefler. Standart ölçülerde üretilen modeller olduğu gibi kişiye özel ölçülerde de üretilmektedir. Ağız kuruluğu ve tükürük miktarında artış gibi yan etkileri olsa da özellikle basit horlama sorunu yaşayan kişiler için etkili bir çözümdür.

İlaç Tedavisi: Cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı durumlarda ilaç tedavisine başvurulabilir. Fakat son yıllarda horlama ve uyku apnesi tedavisine bağlı ilaç kullanımı azalmaktadır. Bunun sebebi hastada meydana gelen yan etkilerdir. Uyku apnesi belirtilerinin nadir yaşandığı hastalarda, ilaç tedavisi etkili olabilir.

Horlama Aleti Diye Bir Tıbbi Cihaz Var Mı?

Solunum Cihazı Tedavisi: Özellikle tıkayıcı uyku apnesi tedavisi için, cerrahi müdahalenin yetersiz kalacağı aşamada ya da hastanın cerrahi müdahaleyi kabul etmediği durumlarda CPAP veya BPAP olarak adlandırılan solunum cihazlarının kullanımı gereklidir. Bu cihazlar, hasta uyurken üst solunum yollarında oluşabilecek daralmayı ve tıkanıklığı engellemektedir. Bu sayede horlama sorunu da çözülür.

Solunum cihazı kullanımında en önemli nokta hastanın cihaza uyum sağlamasıdır. Bu cihazlar basınçlı hava üretir ve bunu maskeyle hastanın solunum yoluna uygular. Buna alışmak ilk başta kolay değildir ve kullanıcılar tedirgin olabilmektedir. Zaman içinde cihaza alışan hasta, horlama başta olmak üzere diğer problemlerin de azaldığını fark edecektir. Solunum cihazı kullanımı en az yan etkisi olan tedavi şeklidir.

Solunum cihazlarının birkaç çeşidi vardır. Hastanın durumuna göre, cihaz çeşidi ve parametreler doktor tarafından belirlenir. Sabit basınç uygulayan cihaz CPAP’dır. Daha önceden belirlenen alt ve üst limitler dahilinde değişken basınç uygulayan cihaza ise OTOCPAP denir. OTOCPAP, uyku esnasında hastanın solunumsal ihtiyaçlarına göre uygun olan basıncı otomatik olarak ayarlar ve uygular. Bu cihazların yetersiz kaldığı veya uyku apnesiyle birlikte KOAH gibi akciğer hastalıklarının olduğu durumlarda BPAP veya BPAP ST cihazları kullanılabilir. Bu cihazlar ise nefes alırken ve verirken farklı seviyede basınç uygular.

Horlayan Herkeste Uyku Apnesi Var Mıdır?

Tıkayıcı uyku apnesi olan hastaların büyük bir çoğunluğunda horlama şikayetine rastlanır. Ancak horlayan herkeste uyku apnesi vardır diyemeyiz. Tıkayıcı uyku apnesi solunum yollarında oluşan daralmadan kaynaklandığı için daralmayla birlikte horlama sorunu da oluşabilir. Horlama şikayeti farklı sorunların da habercisi olabileceği için ciddiye alınması gerekir.

Tedavi Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygun tedavi yöntemi belirlendikten sonra hastanın bazı alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Tütün ve alkol ürünlerinin tüketimi bırakılmalı, sağlıklı beslenme programı hazırlanmalı ve kilo sorunu olan hastaların kilo vermesi sağlanmalıdır. Üst solunum yollarında oluşan daralma ve bununla beraber ortaya çıkan horlamanın en büyük sebeplerinden birisi fazla kilolardır. Fiziksel aktiviteye önem verilmeli, bisiklet, yüzme veya yürüyüş gibi egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır.

Whatsapp
Whatsapp
Horlama Aleti Diye Bir Tıbbi Cihaz Var Mı? https://sesanltd.com.tr/horlama-aleti-diye-bir-tibbi-cihaz-var-mi »