Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Hastalıklar" » Havalı Yataklar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Havalı Yataklar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Yatağa bağımlı, hareket kabiliyeti sınırlı olan hastaların destek amaçlı kullandığı havalı yatakların 3 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; boru tipi, baklava tipi ve pozisyon veren olarak sınıflandırılır. Her hastanın ihtiyacına göre kullanılacak havalı yatak çeşidi de değişir. Bir motor yardımı ile çalışan bu yataklar, hastayı rahatlatmak ile birlikte hastaya bakan kişinin de iş yükünü bir nebze olsun hafifletmektedir. Havalı yatak alırken genel olarak akıllarda bazı sorular oluşur. Bunlar; hangi yatağın hastaya daha iyi geleceği, yatağın çalışma prensibi, kullanım süresi gibi genel veya teknik sorulardır. Temin edilecek havalı yatak, hastanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklerde olmalıdır. Hastanın tedavi süreci ve bakım ihtiyaçları önceden belirlenmeli ve sorunlara çözüm olabilecek bir havalı yatak çeşidi tercih edilmelidir.

Detaylı Bilgi İste »

Sıkça Sorulan Sorular

Pozisyon veren havalı yatak, hastayı yan çevirir mi?

Hasta yakınları tarafından en çok yanlış algılanan konu pozisyon veren havalı yatakların hastayı çevirmesidir. Hiçbir pozisyon veren havalı yatak hastayı çevirmez veya yön vermez. Belirli derece ve zamanlarda hastanın sağ ve sol yönlerde, havalı yatağın bir hücresinin daha çok şiş olması diğer hücresinin de çok az şişmiş olmasıdır. Bu nedenle hastanın ağırlığından kaynaklı daha az şiş olan tarafa doğru hastanın bir meyili olacaktır. Böylece tek bir yönde yatış pozisyonu olmayacak ve bir tarafında hava ile bütünleşmesini sağlayacaktır. Bunun yanında havalı yatağın ventilasyon özellikli olması hastanın konforu açısından kat kat avantaj sağlayacaktır.

Yatağın şişmesi uzun mu sürüyor?

Havalı yatakların tipine ve hücre sayısına göre 45 dakika ile 1 saat aralığında şişmektedir.

Yatağın motorunda arıza oldu mu kim ilgileniyor?

Yataklar garantili olduğu için ilk olarak alınan yere danışılmalıdır. Garantisi bittiği durumunda tıbbi cihaz satış merkezlerindeki teknik servislerden destek alınabilir.

Yatak, patlar veya delinir mi?

Havalı yatakların çoğu PVC malzemeden üretildiği için zamanla kullanımdan dolayı hücreler arası boruların patladığı veya deforme olduğu gözlemlenebilir. Havalı yatağın delinmesi için sivri bir cismin batması gerekmektedir. Fakat hasta yakını, havalı yatağa farklı bir kimyasal sıvı dökmediği ve demontaj yapılacağı durumlarda havalı yatağı doğru şekilde katladığında, havalı yatağın ömrünü uzatabilir.

Pozisyon veren havalı yatak, oluşmuş olan bası yarasını iyileştirir mi?

Hiçbir havalı yatak oluşmuş olan bası yaralarını tam olarak iyileştirmez. Fakat tedavisi konusunda büyük bir ölçüde önem taşır. Özellik bakımından pozisyon veren ve ventilasyonlu havalı yataklar standart havalı yataklara göre tedavi sürecini kısaltır ve konforu arttır. Fakat 4.derecedeki bası yarasını iyileştirmek, alt segment bası yaralarına göre daha zordur. Bunun için özel kremler, pansumanlar ve bunun yanında pozisyon veren havalı yataklar kullanılmalıdır.

Yatak, garantili mi?

Sadece havalı yatağın motor kısmı en az 2 yıl garantilidir.

Yatak, oturur pozisyonda durur mu?

Yatak oturur pozisyonda durmaz ancak katlanabilir özelliği vardır. Hasta karyolası ile birlikte kullanıldığında karyolayı kaldırdığımız ölçüde yatak da kalkar.

Yatak, karyolanın üzerine konur mu?

Evet, karyola üzerinde kullanılabilir.

Yatağa sıvı damlasa bozulur mu?

Yatağın üzerindeki kılıf su geçirmezdir bu nedenle herhangi bir hasar yaratmaz ancak motora sıvı damlarsa bozulabilir.

Yatak, elektrik kesintisi durumunda çalışır mı?

Yatak prize takılı çalıştığı için elektrik kesintisinde çalışmaz, elektrik kesintisi durumunda kesintisiz güç kaynağı ile kullanılabilir.

Boru tipi ile baklava tipinin farkı nedir?

Boru tipinde hücreler daha büyüktür ve insan anatomisine daha uygundur. Uzun süre yatan hastalar için boru tipi önerilir. Hücreler daha büyük olduğu için bası yaralarına karşı daha iyi önlem alır.

Yatağın motoru hep çalışır mı? Dinlendirmek gerekir mi?

Motor sürekli çalışabilir, dinlendirmek gerekmez.

Yatağın boyu standart mı?

Yataklar genellikle 90 x 190 cm boyutunda olur fakat marka ve modele göre ürünün boyutunda değişiklik olabilir.

Havalı yatağın ödemesini SGK karşılıyor mu?

Evet, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir ödemesi mevcut. Havalı yatağın SUT kodu OP1300’dür. 2019 yılında açıklanan ödeme tutarı 150,00 + KDV’dir.

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Bilgi İste

    Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi istiyorsanız aşağıdaki formu doldurun ve butona tıklayıp lütfen bekleyin. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Bilgi hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere tıklayıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    Havalı Yataklar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir? https://sesanltd.com.tr/havali-yataklar-hakkinda-sikca-sorulan-sorular-nelerdir »