Emzirme Destekleyici Sistem Nedir? Nasıl Uygulanır? Avantajları Nelerdir?

Emzirme Destekleyici Sistem Nedir?

Emzirme dönemindeki anneler bazı durumlarda bebeklerini emziremezler. Bebek, hiç gelmeyen veya az gelen anne sütü nedeniyle emmeyi reddedebilir ve emme refleksini tamamen kaybedebilir. Sütün az gelmesinin bazı tıbbi nedenleri de olabilir. Özellikle hormon bozuklukları başta olmak üzere, bazı göğüs ameliyatları veya diyabet gibi kronik hastalıklar sütün az gelmesiyle ilgili rahatsızlıklardan bazılarıdır. Bazen de psikolojik problemler nedeniyle emzirme sorunu yaşanabilir. Emzirme destekleyici sistem (kısaca EDS), anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeğin emmeye devam etmesi ve beslenmesinin kesintiye uğramaması için kullanılan bir üründür. Anne, bu sistem sayesinde bebeğini emzirmeye devam edebilmektedir. Hatta, bebeğinin yanında annesi olmasa dahi EDS ile besleme mümkün olmaktadır. Anne sütünün faydaları düşünüldüğünde bebeğin memeyi reddetmesinin önüne geçilmesi ve anne sütüne devam edilebilmesi çok önemlidir.

EDS ile bebeğin hem memeden anne sütü hem de biberondan mama veya süt emerek beslenmesi sağlanabilir. Bu yöntemler birlikte uygulanabildiği gibi tek başına da uygulanabilir. İlk yöntemde, anne sütü daha önce sağılıp biberona doldurularak EDS ile bebeğe verilebilir. Diğer yöntemde ise hazırlanan mama veya süt, memeden emme refleksini bozmadan, bebeğe verilebilir. Böylece, anneden emdiğini zanneden bebek sütten kesilmeyecektir. Annenin, bebeğinin yanında olamadığı zamanlarda ise başka bir kişi EDS düzeneğini kendi parmağına bağlayıp bebeğin beslenmesini sağlayabilir. Buna parmakta EDS denir.

Annenin sütü az geliyorsa bebeğin beslenmesi EDS ile desteklenebilir. Bebek, sütün bol geldiği hissine kapılacağı için sütten kesilmez. Anne de bebeğinin emme isteği karşısında psikolojik olarak rahatlar. Anne emzirdiği sürece bebeğiyle olan duygusal bağı kuvvetlenir. Bebek de emdiği sürece emme refleksini kaybetmez.

Çoğu annenin yaşadığı zorluklardan belki de en önemlisi bebeğin beslenmesiyle ilgilidir. EDS bu sorunun çözülmesine yardımcı olmaktadır. Emzirme destekleyici sistem sayesinde bebeğin emme içgüdüsü bozulmaz ve bu sayede biberon kullanımı da geciktirilmiş olur. Bebeğin sağlıklı beslenmesinin önemi kadar anneyle ten temasında bulunarak beslenmesi de önemlidir.

image

Emzirme Destekleyici Sistem Nasıl Uygulanır?

Bu sistemin hazırlarını piyasada bulmak mümkündür. Ayrıca evde hazırlamak da oldukça kolaydır.

EDS uygulamalarında mikroplardan korunabilmek için öncelikle ellerin sabun ve suyla iyice yıkanması gerekir.

Emzirme destekleyici sistemde kullanılan ürünlerin arasında en temel olanı beslenme sondasıdır. Bu ürünü piyasada, nazogastrik beslenme kateteri (sondası) veya emzirme destekleyici sonda olarak bulmak mümkündür. Bunlar, kalınlık ölçüsüne göre her biri farklı renkte ve numarada olan tıbbi malzemelerdir. Uzunlukları 50 cm’dir. Kateterler 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 numaralardan oluştur. Kullanılacak kateterin numarası bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir:

  • 0-1 aylık bebeklerde 4 numara (kırmızı)
  • 1-2 aylık bebeklerde 5 numara (gri)
  • 2-3 aylık bebeklerde 6 numara (açık yeşil)
  • 3-4 aylık bebeklerde 8 numara (mavi)
  • 4-5 aylık bebeklerde 10 numara (siyah)
  • 5-6 aylık bebeklerde 12 numara (beyaz)

Kullanılması gereken numaralar genel olarak bu şekilde olsa da bebeğin gelişimi de göz önünde bulundurulmalıdır. 6 aylıktan sonrası için beslenmeyi hekim önerileriyle yapmak gerekir. Büyük numaralı beslenme kateterlerinde sıvı akışı fazla olabilir. Kateterin orta kısmı biraz kıvrılarak akış azaltılabilir.

Emzirme destekleyici sistemde genel olarak ihtiyaç duyulan ürünler şunlardır:

  • Biberon
  • Beslenme kateteri
  • Flaster
  • İğnesiz enjektör (şırınga) çeşitleri
  • Pudrasız steril eldiven

Bebeğin daha önceden sağılan anne sütünü emebilmesi için EDS düzeneğinin hazır hale getirilmesi gerekir. Öncelikle, nazogastrik beslenme kateteri biberonun emzik bölümünün deliğinden hava kaçağı olmayacak şekilde geçirilir. Delik çok darsa emziğin ucu kesilerek genişletilebilir. Beslenme kateterleri zaten çok ince olduğundan çok az genişletme bile yeterli olacaktır. Bu işlemin geri dönüşü olmadığı için temkinli bir şekilde kesmek gerekir. Gereğinden fazla genişletmek biberonun emzik kısmının bozulmasına ve işe yaramamasına neden olabilir.

Biberonun ucu gereğinden fazla genişletilirse hem hava kaçağı olacağı için bebek emmekte zorlanabilir hem de ters çevrilerek serum gibi kullanılırsa içindeki süt dışarı akabilir. Bu sorunlar kullanımı doğrudan etkilediği için beslenme kateterinin biberonun ucundan sıkıca geçtiğinden emin olunmalıdır. Biberonun emzik kısmı kullanılmadan da EDS uygulanabilir. Biberonun kapağı kapatılmaz ve kateterin renkli ucu doğrudan sütün içine daldırılır. Diğer yöntem ise 20cc veya 50c iğnesiz enjektörle kullanımdır. Bu yöntem genellikle daha küçük bebeklerde uygulandığı için biberon veya süt kabı yerine enjektör kullanılır. Kateterin renkli kısmı enjektörün ucuna takılır ve enjektörün içindeki süt bebeğin emme hızına uygun şekilde yavaşça katetere gönderilir.

Nazogastrik beslenme kateterinin iki ucu vardır. Kateterin renkli ucu biberonun içinde kalacak şekilde emzik deliğinden geçirilir. Kateterin biberon tarafı ise sütün içinde duracak şekilde konumlandırılır. Biberon yerine enjektör de kullanılabilir ancak en kolay ve güvenli yöntem biberonla uygulanan yöntemdir. Renksiz olan tarafı bebeğin ağzına gelecek şekilde annenin memesine veya parmağa flasterle sabitlenir. Bebek annesini emerken kateterin uç kısmı bebeğin ağzının içinde olacak şekilde ayarlanır. Böylece bebek emerken hem anneden hem de biberondan gelen sütle beslenir.

Biberon veya süt kabı emme seviyesinin ne kadar yükseğinde tutulursa sütün akışı da o oranda artar. Biberon, emzik kısmı aşağıya doğru gelecek şekilde annenin boynuna asılabilir. Yoğun bir şekilde gelen süt bebeğin emme refleksinin güçlenmesini sağlar. Emzirme devam ettikçe annenin süt miktarında da zamanla artış olur. Bebeğin emme refleksinin ve annenin süt miktarının yeterli seviyeye ulaşmasıyla birlikte bebek doğrudan anneden emmeye devam edebiliyorsa EDS kullanımından vazgeçilebilir.

Parmakta EDS uygulanacaksa kateter flasterle parmağa sabitlenir. Parmağın ucu üst damağa değecek şekilde bebeğin ağzına yerleştirilir. Kateter de bebeğin ağzının yan tarafından sokulabilir. Bebek, parmağı anne memesi zannedip refleks olarak emmeye başlar ve kateter sayesinde biberonda bulunan süt ya da mamayla beslenmiş olur. Tamamen doyduğunda ise parmağı bırakıp ağzından çıkarır. Daha hijyenik bir beslenme sağlamak için pudrasız steril eldiven kullanılabilir. Eldiven kullanıldığında kateterin eldivenin içinden geçirilip parmak ucuna kadar getirilmesi gerekir. Kateterin ucu parmak ucuyla aynı hizada olmalıdır.

Emzirme destekleyici sistemde kullanılan kateterler steril olarak paketlenmiştir ve tek kullanımlıktır. Besin ile temas ettiği için birden fazla kez kullanıldığında içinde bakteri oluşabilir. Oluşan bakteriler bebeklerde bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu riski en aza indirmek için kateterlerin kullanıldıktan sonra uygun şekilde temizlenmesi gerekir. Temizleme işlemi 5cc veya 10cc iğnesiz enjektörlerle yapılabilir. Kateterin renkli tarafı, içine saf su doldurulmuş enjektörün ucuna takılır ve su basınçlı bir şekilde kateterin içinden geçirilerek temizlik sağlanır. Kateterler hiçbir kimyasal maddeyle temizlemeye uygun değildir. Kimyasal madde kalıntıları bebeğe zarar verebilir. Diğer parçalar da hijyen kurallarına uygun şekilde suyla temizlenebilir. Temizlik esnasında sabun kullanılması durumunda parçaların iyice yıkanması gerekir. Bebeğin sağlığı açısından herhangi bir kalıntı söz konusu olmamalıdır.

image

Göğüste EDS Nedir? Nasıl Kullanılır?

Göğüste EDS kullanımı için annenin önceden sağdığı süt veya hazırladığı mama biberona doldurulur. Daha sonra dolu biberona sondanın renkli ucu daldırılır. Serum gibi uygulanacaksa, kateter biberonun ucundan geçirilerek biberonun kapağı kapatılmalıdır. Renkli ucu süte daldırılan kateterin diğer delikli ucu ise anne göğsüne denk gelecek şekilde bir flaster ile bantlanır. Düzenek bu şekilde hazırlandıktan sonra emzirmeye başlanabilir. Bebek sütün anneden geldiğini düşünerek emmeye devam edecektir. Bebeğin emme refleksi gelişirken annenin de süt üretimi artacaktır.

image

Parmakta EDS Nedir? Nasıl Kullanılır?

Göğüste EDS dışında parmakta EDS diye adlandırılan bir yöntem daha vardır. Göğüste EDS daha fazla önerilen bir yöntem olsa da bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Anne göğsünden emzirme mümkün değilse veya anne bebeğin yanında olamıyorsa parmakta EDS yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemde kateter flasterle parmağa sabitlenir. Parmağın ucu üst damağa değecek şekilde bebeğin ağzına yerleştirilir. Kateter de bebeğin ağzının yan tarafından sokulabilir. Bebek, parmağı anne memesi zannedip refleks olarak emmeye başlar ve kateter sayesinde biberonda bulunan süt ya da mamayla beslenmiş olur. Daha hijyenik bir beslenme sağlamak için pudrasız steril eldiven kullanılabilir. Eldiven kullanıldığında kateterin eldivenin içinden geçirilip parmak ucuna kadar getirilmesi gerekir. Kateterin ucu parmak ucuyla aynı hizada olmalıdır.

Emzirme Destekleyici Sistemin Avantajları Nelerdir?

EDS kullanımının birden fazla yöntemi vardır. En çok tercih edilen ve önerilen yöntem anne göğsünden beslemedir. Emzirmede ilk amaç bebeğin beslenmesidir. Bunu anneye temas ederek yapması bebeğin gelişimi ve beslenme alışkanlığı açısından çok önemlidir. Normal bir şekilde emzirmenin birçok faydası vardır. Bunlar:

  • Dokulardaki sütün sağlıklı bir şekilde boşaltımını sağlar.
  • Annenin süt üretiminin artmasını sağlar.
  • Bebeğin doğal emme refleksinin gelişmesini sağlar.
  • Bebeğin damağının doğru şekillenmesini sağlar.
  • Emzirme sırasında oluşan temas bebeğin güven duygusunun gelişmesini sağlar.

Doğal emzirme gerçekleşemiyorsa EDS ile doğala en yakın şekilde bebeğin beslenmesi sağlanabilir. EDS’nin bazı avantajları aşağıda listelenmiştir:

  • Bebek, anne sütü veya takviye mamayla yeterli seviyede beslenebilir.
  • Karnı doyan bebek huzursuz olmaz ve rahat uyur.
  • Bebek ile anne arasında ten teması kopmaz.
  • Annenin ten sıcaklığı sayesinde bebeğin emme davranışı zarar görmez.
  • Bebeğin emme refleksi kaybolmaz.
  • Bebek, süt gelmiyor diye kızıp emmeyi bırakmaz.
  • Anne emzirmeye devam ettiği için sütü kesilmez.
  • Bebek emmeyi, anne de emzirmeyi öğrenir.
  • Annenin sütü sağılabiliyor ancak emzirme gerçekleşmiyorsa parmakta EDS ile besleme yapılabilir.
  • Annesini doğum esnasında kaybetmiş olan bebekler de parmakta EDS ile beslenebilir.
  • Bebeğin emerek beslenmesi için annenin yanında olma zorunluluğu ortadan kalkar.
  • Bebek çok küçükse ve memeden emmeyi beceremiyorsa parmakta EDS ile beslenebilir.
  • Tam olarak meme emmeyi beceremeyen bebeklerde başlangıçta parmakta EDS uygulanabilir, bir süre sonra annenin emzirmesi sağlanabilir.
  • Anne, sütüm bitti endişesi olmadan dilediği kadar emzirme imkanına sahip olur.
  • Biberon kullanımı daha ileri bir zamana ertelenebilir.
  • Sütü hiç gelmeyen anneler EDS sayesinde bebeğini emzirebilir ve duygusal bağlarını güçlendirebilir.
  • Emzirmek, anne ve bebek arasındaki bağı güçlü tutar, bebeklerin özgüven duygusu geliştirir.
  • Emziren kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riski azalır.

EDS’nin bu listedekiler dışında da birçok avantajı vardır. En büyük avantajı ise bebeklerin anne sütüyle beslenmeye devam edebiliyor olmasını sağlamasıdır.

Yorumlar

Serap ektiren - 7 Nisan 2018 20:34
Hocam kızım 2 ay 21 günlük kızım var dogdugundan bu yana mama verildi eve geldiğimde sütümü vermeye basladim sonra sağlık problemim den dolayı ameliyat yada ilaç kullnamam gerekiyordu ben ilaç kullanmaya başladım 10 gün emziremedim tekrar emzirmeye başladım yarı mama yarı süt devam ediyoruz sutumle doymuyor şimdi artırmak için sürekli sagip emziriyorum eds sistemini kullanmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Celil Çağlar ÖZLÜ - 8 Nisan 2018 17:41
Serap Ektiren, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. EDS’yi evinizde kolayca kendiniz yapabilir ve sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz.



Savaş alpar - 26 Eylül 2020 02:16
Hocam benim oğlum 3 ay kadar emdi şuan 2 yaş 2 aylık hala gogusumde şut var bu şekilde yapsam bir sorun bir zararı olur mu sütun ve aynı şekilde sütüm hala faydalı midir lütfen cevaplayin

Sesan - 26 Eylül 2020 14:07
Savaş Alpar, merhaba. EDS’nin herhangi bir zararı yoktur ancak 6 aylıktan sonra kullanımı biraz daha zor olabilir. Bebekler büyüdükçe bazı şeylerin farkına varmaya başladığı için kateterden emmek istemeyebilir.



Nil - 8 Ekim 2018 11:42
Merhaba, kızım 3.5 aylık ve 2.ayından beri emziremiyorum, sütüm azaldığı için bebeğim emmek istemedi mamayla beslemek zorunda kaldım. Eds yöntemi ile tekrar sütümün gelmesini sağlayabilirmiyim merak ediyorum. Eğer sağlarsam emzirmek istiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz. Teşekkürler.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 10 Ekim 2018 22:25
Nil, merhaba. EDS’yi doğru şekilde kullanırsanız bebeğinizin emme refleksi tekrar gelişebilir. Bebeğiniz sizden emmeye başladığında sütünüzün artmasını sağlayabilir.



Özlem Altındağ - 28 Ekim 2019 22:23
Merhaba oğlum 5 aylık olmak üzere ama 3 aydır sütüm azaldıgı için mama veriyorum geceleri emiyor son 1 haftadır ise gündüzleri hiç memeyi almıyor sadece gece emiyor emzirmek istiyorum bu sistemle geri dönebilir miyim gündüz emmesine yoksa sütüm kesilecek😞

Celil Çağlar ÖZLÜ - 29 Ekim 2019 07:22
Özlem Altındağ, merhaba. EDS ile bebeğin hem memeden anne sütü hem de biberondan mama veya süt emerek beslenmesi sağlanabilir. Bu yöntemler birlikte uygulanabildiği gibi tek başına da uygulanabilir. İlk yöntemde, anne sütü daha önce sağılıp biberona doldurularak EDS ile bebeğe verilebilir. Diğer yöntemde ise hazırlanan mama veya süt, memeden emme refleksini bozmadan, bebeğe verilebilir. Böylece, anneden emdiğini zanneden bebek sütten kesilmez. Annenin, bebeğinin yanında olamadığı zamanlarda ise başka bir kişi EDS düzeneğini kendi parmağına bağlayıp bebeğin beslenmesini sağlayabilir. Buna parmakta EDS denir.



Berna - 10 Şubat 2020 18:01
Merhaba 2 haftalık bebeğim var ilk iki gece sütüm az geldiği için bebeğim kilo kaybı yaşadı yoğun bakıma alındı. Biberonla mama ile beslendiği için suan göğsümü kabul etmiyor itiyor beni. Kendi sütümü sağıp biberonla alıyor beni emmesi için sizce ne yapmalıyım

Sesan - 11 Şubat 2020 17:57
Berna, merhaba. Bebeğinizin sizden emmeye alışması için emzirme destekleyici sonda kullanabilirsiniz. Bu sondalar 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 numaralardan oluşur. Numaralar sondanın kalınlığını ifade eder ve bebeğin kaç aylık olduğuna göre tercih edilir. 2 haftalık bebeğiniz için en küçüğü olan kırmızı başlıklı 4 numara sondayı kullanabilirsiniz. Sondalar 50 cm uzunluğundadır ve PVC malzemeden üretilmiştir. Sondanın renkli ucunu süt veya mama dolu biberonun içerisine yerleştirip diğer delikli ucunu ise meme ucuna denk gelecek şekilde bantlayabilirsiniz. Bu şekilde bebek sizden emdiğini zannederek biberondaki gıdayı sonda yardımıyla alacaktır. Bu uygulamayla bebeğin, anneden emme refleksini geri kazanmasını sağlayabilirsiniz.



Hayriye - 31 Ekim 2019 22:09
Hocam merhaba benim oğlumda 5. Ayına yeni girdi silikon uç ile emiyordu aynı zamanda da süt sağıp biberon ile veriyordum fakat son zamanlarda emmeyi de bıraktı sürekli ağlıyor mecburen süt sağıp biberon ile veriyorum bu sistem ile tekrar emzirebilir miyim?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 1 Kasım 2019 11:26
Hayriye, merhaba. Anneden emme refleksini kaybetmiş bebeklerin bu yeteneği tekrar kazanabilmeleri için emzirme destekleyici sistem kullanılabilir.



Ebru özel - 6 Kasım 2019 10:30
Merhaba 5 aylik oglum var 23 gunlukken koanal atrezi ameliyati oldu sonra nefesi duzeldi 35 luvezde kaldi fakat tekrar burun delikleri kapanmaya dogru ilerledi rahat nefes almadigi icin ememiyor biberon yada anneyi bu yontemle onu doyurabilir miyim cunku emme refleksi var ama nefes alamadgi icin ememiyor bu yuzden ayina gore kilosu az ben enjekterle agzina sıkarak besliyorum farkli bi besleme oneriniz var mi tesekkurler bilgileriniz icin

Celil Çağlar ÖZLÜ - 7 Kasım 2019 13:10
Ebru Özel, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. EDS, tam da ihtiyacınız olan çözüm gibi duruyor. Çok basit şekilde oluşturabileceğiniz bu düzenekle bebeğinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz.



İdil Gül - 8 Ağustos 2020 18:11
Merhaba 5 ay 5 günlük bebeğim için eds kaç numara olmalı?

Sesan - 9 Ağustos 2020 10:04
İdil Gül, merhaba. Kateter numarası bebeğin ayına göre belirlenir ancak bebeğin gelişimi de göz önünde bulundurulmalıdır. 5 aylık bebekler için 8 veya 10 numara önerebiliriz. Bunları tedarik edip denemeniz gerekir, eğer akış miktarı fazla olursa 6 numara da kullanabilirsiniz.



Elif - 5 Aralık 2019 23:31
Hocam merhaba kızım 7 ayını bitirdi ama ek gıdayı reddediyor. Sütüm de artık yetersiz geliyor çocuğuma,bu sistemle devam sütü versem olur mu 7 aylık olması bunun için bir sorun yaratır mı?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 6 Aralık 2019 09:47
Elif, merhaba. EDS ile devam sütü verebilirsiniz ancak bebeğinizin sağlığı açısından herhangi bir yorum yapmam doğru olmaz. Bu konuda hekiminize başvurmanızı öneriyorum.



Netice - 11 Aralık 2019 07:13
Hocam oğlum 3.5 aylık. Sadece 4 gün sorunsuz emdi daha sonra biberon verdik ve artık emmemeye başladı. Şimdi sadece uykuda emiyor. Sistemi kullanmak için geç mi kaldım?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 12 Aralık 2019 13:03
Netice, merhaba. Biberona alışan bebeklerin, anneden emme refleksini tekrar kazanması biraz zor olsa da EDS’yi kullanmakta geç kalmış değilsiniz. Denemenizi tavsiye ederim.



Merve - 15 Aralık 2019 19:35
2 aylık bebeğim var ilk doğumum ve sezeryandan dolayı hemen sütüm gelmedi biberon ile beslemek zorunda kaldık hiç emmedi anne sütünü sagip biberon ile veriyordum fakat yaklaşık 3 haftadır biberon ilede beslenmeyi reddediyor sürekli ağlıyor biberonun ucunu genişlettik zorla yutmasini sağlıyorum. Emme refleksini geri kazanma anne memesini tutması için ne yapmalıyım

Celil Çağlar ÖZLÜ - 16 Aralık 2019 00:10
Merve, merhaba. Öncelikle parmakta EDS’yi denemenizi öneriyorum. Bebeğin emme refleksinin gelişmesine yardımcı olacaktır.



Öznur - 12 Aralık 2019 09:02
Ürünü nereden temin edebilirim

Celil Çağlar ÖZLÜ - 12 Aralık 2019 12:45
Öznur, merhaba. Ürün temini için bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Nur bilgin - 27 Ocak 2020 11:47
Merhaba, 1 aylik oglum var. Sutum az oldugu icin biberonla beslemek zorunda kaldim. Ara sira emzirmeye calisiyorum ama cok agliyor. Bu sistem sayesinde tekrar sütüm artar mi ve kac numara almaliyim?

Sesan - 27 Ocak 2020 15:12
Nur Bilgin, merhaba. Emzirme destekleyici sistem, bebeği memeye alıştırırken annede süt artışını sağlar. Bebek, sütün anneden geldiğini düşünerek emmeye devam eder. Sondalarda numaralar 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 şekildedir. Yenidoğan bebekler için 4 numara, 1 aylık bebekler için 5 numara, 2-3 aylık bebekler için ise 6 numara uygundur. Birden fazla kez kullanıldığında bakteri oluşumu riski olduğu için sondalar tek kullanımlık üretilmiştir.



Tuğba karahan - 16 Şubat 2020 13:53
Merhabalar, oğlum 8 aylık emmek istemiyor, sütüm neredeyse kesildi. Ben 2 yaşına kadar emzirmek istiyorum emzirme destek sistemi kullanabilirmiyim. Ve kaç numara sonda kullanmalıyım

Sesan - 17 Şubat 2020 17:50
Tuğba Karahan, merhaba. Emzirme destekleyici sondalar 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 numaralardan oluşur. Hangi numaralı ürünün kullanılacağı bebeğin ayına göre belirlenir. 8 aylık bebek için 10 numara yani siyah başlıklı sonda kullanılabilir. Sondanın renkli ucu süt veya mama dolu biberonun içine daldırılıp diğer ucu ise meme ucuna denk gelecek şekilde bantlanarak kullanılır.



Özlem - 24 Şubat 2020 18:10
Merhaba ben bebegimi 1 ay emzire bildim oda sağarak sonra sutum bitti emzirmedim sürekli biberonla mama verdim ama emzirmek istiyorum 3 aylık bebeğim 2 ay sonra gogusumu sağmaya başladım damla sarı süt geldi 2 ay sonra tekrar enne sutu vermem doğru olur mu zararı olur mu eds ile denesem

Sesan - 25 Şubat 2020 13:06
Özlem, merhaba. Biberona alışan bebekler, EDS ile tekrardan anneden emmeye alıştırılabilir. Ara verildikten sonra, bebeğe tekrar anne sütü verilmesinin bir zararı olmaz.



Gamze Gökür - 9 Nisan 2020 06:11
Merhaba bebeğim 27 günlük memeyi bir türlü tutturamadım mememe geldiği zaman sürekli kendini geri itiyor ve öğürmeye başlıyor. Bu eds yönteminde mememi nasıl kabul ettirebilir? Meme ucum olmadığı için sürekli kalkan kullanıyorum ikisini aynı anda nasıl yaptırabilir?

Sesan - 10 Nisan 2020 12:38
Gamze Gökür, merhaba. Emzirme destekleyici sistem, bebeği memeye alıştırırken annede süt artışını sağlar. Bebek, sütün anneden geldiğini düşünerek emmeye devam eder. Sondalarda numaralar 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 şekildedir. Yenidoğan bebekler için 4 numara, 1 aylık bebekler için 5 numara, 2-3 aylık bebekler için ise 6 numara uygundur. Birden fazla kez kullanıldığında bakteri oluşumu riski olduğu için sondalar tek kullanımlık üretilmiştir. Göğüs ucu içinse, çıkartıcı pompa kullanabilirsiniz.



Emine Gözlükaya - 8 Mayıs 2020 19:33
İyi günler. Benim üç aylık ikizlerim var. Sütüm yetmediği için biberonla mama desteği yapıyordum. Ancak iki aylıkken mene reddi başladı. Eds ile emzirmeyi başardım. Ama bu sefer sondasız emziremiyorum. Bebeklerim sondayız takınmaya kadar durmuyorlar. Bu eds yi sürekli kullansam nasıl sorunlarla karşılaşırım ilerde. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sesan - 9 Mayıs 2020 15:04
Emine Gözlükaya, merhaba. EDS sondaları 12 numaraya kadar mevcuttur. Sondayla beslemenin bir zararı olmaz. 6 aylıktan sonrası için beslenmeyi hekim önerileriyle yapmak gerekir. Büyük numaralı beslenme kateterlerinde sıvı akışı fazla olabilir. Kateterin orta kısmı biraz kıvrılarak akış azaltılabilir.



Hayriye - 29 Ekim 2020 13:59
Sondaların temizliği nasıl yapılmalı emzirdikten sonra

Sesan - 30 Ekim 2020 13:03
Hayriye, merhaba. Sondalar tek kullanımlıktır. Beslenme yapıldığı için kullandıktan sonra bakteri barındırabilir. Temizlemek isterseniz bir enjektör yardımı ile içine su verebilirsiniz.



Özlem - 21 Mayıs 2020 20:10
Merhaba benim 6 aylık bebeğim var anne sutu hic almadı eds sistemi ile memeye alıştırsam tekrardan sutum gelir mi

Sesan - 22 Mayıs 2020 09:31
Özlem, merhaba. Emzirme destekleyici sistem, bebeğin anneden emmeye alışması ve bu sayede annenin sütünün çoğalması amacıyla kullanılır. 6 aylık bebeğiniz için 10 numara yani siyah uçlu sonda kullanabilirsiniz.



Ayse gül - 23 Mayıs 2020 01:29
Merhaba sesandan 5lik sonda aldım. Eds icin bebegim göğsü almiyor ama parmakla eds denedim . Parmağı emmesine ragmen agzina kaptaki süt gelmedi . Sorun nedir çözümü nasıl acaba yardimci olabilir misiniz teşekkür ediyorum.

Sesan - 23 Mayıs 2020 10:07
Ayşe Gül, merhaba. EDS kateterleri bebeğin ayına uygun olarak seçilmelidir. Kullanırken renkli ucundaki kapak açık olmalıdır. Renksiz ucunda bulunan delikler bebeğin rahatça emebileceği şekilde ağzına denk getirilmelidir. Tek kullanımlıktır. Birden fazla kez kullanıldığında içerisinde tıkanıklık oluşabilir. Enjektör yardımıyla içerisine su vererek temizliği sağlanabilir. Belirttiğim işlemleri yapmanıza rağmen yine de sorun yaşarsanız lütfen bizimle iletişime geçin. Memnuniyetle yardımcı oluruz.



Su Era - 17 Haziran 2020 21:07
Sonda içine kaynar su enjekte ederek birden fazla kez kullanamaz mıyız?
1 aylık bebeğim meme emerken ağzının kenarından hortum sokulmasına izin vermiyor, hangi aşamada yerleştirmeliyim?

Sesan - 18 Haziran 2020 16:08
Su Era, merhaba. Sondaların içinden gıda geçtiği için bir süre sonra bakteri oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu nedenle tek bir defa kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca, içinden sıcak su geçirmek sondanın yapısını bozabilir. Bebek memeyi tutmadan önce sondayı bantlayabilirsiniz. Bebeğin fark etmeyeceği ve bebeği rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.



Erkin - 29 Mayıs 2020 03:50
Bizim bebeğimiz 50 günlük kaç numara eds kullanmalıyız ve eds sistemi için belli bir ay dilimi varmı yani üç aydan sonra verilemez diyenler var teşekkürler

Sesan - 29 Mayıs 2020 17:39
Erkin, merhaba. Emzirme destekleyici sistemde kullanılan ürünlerin arasında en temel olanı beslenme sondasıdır. Bu ürünü piyasada, nazogastrik beslenme kateteri (sondası) veya emzirme destekleyici sonda olarak bulmak mümkündür. Bunlar, kalınlık ölçüsüne göre her biri farklı renkte ve numarada olan tıbbi malzemelerdir. Uzunlukları 50 cm’dir. Kateterler 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 numaralardan oluştur. Kullanılacak kateterin numarası bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir:

0-1 aylık bebeklerde 4 numara (kırmızı)
1-2 aylık bebeklerde 5 numara (gri)
2-3 aylık bebeklerde 6 numara (açık yeşil)
3-4 aylık bebeklerde 8 numara (mavi)
4-5 aylık bebeklerde 10 numara (siyah)
5-6 aylık bebeklerde 12 numara (beyaz)

Kullanılması gereken numaralar genel olarak bu şekilde olsa da bebeğin gelişimi de göz önünde bulundurulmalıdır. 6 aylıktan sonrası için beslenmeyi hekim önerileriyle yapmak gerekir. Emzirme destekleyici sistemin kullanım amacı, bebeği memeye alıştırmak ve anneden gelen sütün artmasını sağlamaktır. Bebek anne göğsüne alıştıktan sonra sonda kullanmayı bırakabilirsiniz.



Gözde Çetin - 8 Haziran 2020 11:13
Merhaba, 5 aylık kızım var. Kilosundan ötürü dr mama vermişti ilk haftadan sonra. Biberon mene reddine doğru gidiyordu bu yüzden bende. 1,5 aylıkken eds e başladım. Ancak 4 aylık olunca cok farkında oldugu için sondayı çekiştirmeye zorla emmeye başladı. Şu an biberon dan ötürü aynı red sorununu yaşıyorum, tekrar eds e dönebilir miyim yoksa çok mu geç artık?

Sesan - 9 Haziran 2020 15:26
Gözde Çetin, merhaba. Önceden kullandığınız kateterin daha büyük numarasıyla tekrar deneyebilirsiniz. Büyük numaralı kateterle emerken süt daha fazla geleceği için bebek EDS’yi reddetmeyebilir.



Çiğdem Navdar - 11 Aralık 2020 20:05
Merhaba bebeğim 1 ay emdi beni şuan 8 aylık biberonla mama içiyor bu yöntemle tekrar emermi sütüm çoğalır mi acaba tekrar

Sesan - 12 Aralık 2020 11:45
Çiğdem Navdar, merhaba. Emzirme destekleyici sistem bebeği anneden emmeye alıştırır. Bebek düzenli olarak anneden emmeye devam ettiğinde annenin sütü artmaya başlar. Bebeğiniz için 8 numara sonda ile deneme yapabilirsiniz.



Melike Pakel - 11 Ocak 2021 20:14
Merhabalar çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederim. Bende eds yi kullanmak istiyorum ama 2 aylık bebeğime kaç numara kullanmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

Sesan - 12 Ocak 2021 16:46
Melike Pakel, merhaba. Emzirme destekleyici sistemde kullanılan ürünlerin arasında en temel olanı beslenme sondasıdır. Bu ürünü piyasada, nazogastrik beslenme kateteri (sondası) veya emzirme destekleyici sonda olarak bulmak mümkündür. Bunlar, kalınlık ölçüsüne göre her biri farklı renkte ve numarada olan tıbbi malzemelerdir. Uzunlukları 50 cm’dir. Kateterler 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 numaralardan oluştur. Kullanılacak kateterin numarası bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir:

0-1 aylık bebeklerde 4 numara (kırmızı)
1-2 aylık bebeklerde 5 numara (gri)
2-3 aylık bebeklerde 6 numara (açık yeşil)
3-4 aylık bebeklerde 8 numara (mavi)
4-5 aylık bebeklerde 10 numara (siyah)
5-6 aylık bebeklerde 12 numara (beyaz)