Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Nasıl Seçilir?
Oksijen tedavisi gören veya görecek kişiler ya oksijen konsantratörü ya da oksijen tüpü tercih ederler. Bu iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları vardır. Eğer hasta evden çıkıp sosyal veya iş hayatına devam edecekse taşınabilir oksijen ürünleri kullanması en mantıklı seçenek olacaktır. Taşınabilir oksijen konsantratörü oksijen tüpüyle kıyaslandığında, konsantratörün avantajlarının daha fazla olduğunu görebiliriz. Taşınabilir oksijen konsantratörünün birçok avantajı olsa da bazı durumlarda taşınabilir oksijen tüpü tercih edilmesi gerekebilir. Peki, piyasada bulunan birçok marka ve model arasından hastaya en uygun cihazı nasıl seçeceğiz?
Taşınabilir oksijen konsantratörü seçerken değerlendirilmesi gereken en önemli unsur cihazın oksijen kapasitesidir. Bu özellik direkt olarak sağlıkla ilgilidir. Bu nedenle, hastalığın durumuna göre yeterli seviyede oksijen kapasitesi olan cihazları tercih etmemiz gerekir. İkinci önemli unsur ise cihazın ağırlığıdır. Cihazlar küçüldükçe ve hafifledikçe oksijen kapasiteleri azalır. Hem hastanın veya refakatçisinin taşıyabileceği ağırlıkta, hem de hastanın ihtiyacı olan oksijen kapasitesine sahip bir cihaz tercih edilmelidir. Öncelikle bu iki önemli unsuru göz önüne serip, diğer özellikleri açıklayabiliriz.
Üçüncü önemli unsur ise cihazın batarya kapasitesidir. Oksijen konsantratörünü elektrik olmadan kaç saat kullanacağınızı düşünerek cihaz tercihi yapmalısınız. Piyasada bulunan cihazların dahili batarya kapasiteleri 30 dakikadan 10 saate kadar değişmektedir. Bazı modellerin harici batarya özelliği de vardır. Ekstra batarya alarak kullanım süresini arttırabilirsiniz. Harici bataryaların da ağırlığı olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca bu cihazların güvenlik sertifikalarının varlığı da oldukça önemlidir. Örneğin, bataryalı cihazlar tehlike oluşturabileceği için çoğu zaman uçağa alınmaz. Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin de bataryası olduğu için, ancak uçakta kullanıma uygunluk sertifikası varsa cihazla birlikte uçak yolculuğu yapabilirsiniz. Bazı modellerin uçak içinde kullanım sertifikası bulunmayabilir, bu cihazları güvenlik kontrolünden geçiremez ve uçağın içine sokamazsınız. Yeterli düzeyde güvenlik sertifikası olmayan cihazların kargo bölümünde dahi taşınmasına izin verilmez. Güvenlik sertifikaları arttıkça cihazın da fiyatının artacağını unutmamak gerekir.
Taşınabilir oksijen konsantratörü, özellikle otomobil veya otobüsle yapılan yolculuklarda kullanılacaksa, cihazın araçta şarj edilme özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz. Çoğu cihazda araç çakmak kiti vardır ve araç içinde şarj edilebilir. Nadiren de olsa bazı modellerde bu özellik yoktur ve sadece 220 volt şehir şebeke elektriğiyle şarj edilmesi gerekir.
Cihazların orijinal çantalarının tasarımı ve kullanım özellikleri de önemlidir. Cihazı, çantası içinde taşımak hem daha güvenli hem de daha kolaydır. Ayrıca cihazın yedek aksesuarlarını çantasında bulunan bölümlere koyabilirsiniz. Bazı markaların ihtiyaca yönelik ürettiği farklı çanta modelleri mevcuttur. Hastanın veya refakatçisinin durumuna göre, cihazın çanta tasarımını da incelemelisiniz.
Cihazın ses seviyesi de kullanım esnasında çok önemli bir rol oynar. Hem kullanıcının kendisini hem de çevresini rahatsız etmeyecek düzeyde bir çalışma sesine sahip cihazları tercih etmelisiniz. Cihazların teknik bilgilerini inceleyerek ses seviyeleriyle ilgili farkı anlayabilirsiniz. Eğer cihazları görüp, deneme fırsatınız varsa oksijen verme kapasitesini maksimum seviyeye getirerek ses seviyesini değerlendirebilirsiniz.
Taşınabilir oksijen konsantratörlerinde, ev tipi olan cihazlarda olduğu gibi kullanıcının belirli sürede değiştirmesi gereken filtreler vardır. Cihaz tercihi yaparken bu filtrelerin fiyatına ve değiştirilme şekline dikkat etmelisiniz. Bu filtrelerin, hastanın sağlığını da etkileyebileceği için, düzenli olarak yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Filtrenin, uygun fiyattan tedarik edilebilmesi ve kolayca değiştirilebilmesi önemlidir. Cihazın garanti kapsamı dışında kalmaması için orijinal filtrelerin kullanılması gerekir. Bu nedenle orijinal filtre tedarikinde sorun olmayan taşınabilir oksijen konsantratörlerini tercih etmelisiniz.
Bu tip cihazları seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu satış sonrası servis hizmetidir. Piyasada bulunan markaların garanti süresi minimum iki yıldır. Bazı markalar iki yıldan daha uzun süre ücretsiz garanti hizmeti verebilmektedir. Hatta bazı cihazların garanti süresini ücreti mukabilinde arttırmak da mümkündür. Cihazı satın almadan önce, garanti dahilinde ve haricinde alacağınız servis hizmetlerini de araştırmanızı tavsiye ederim. Gelecekte oluşabilecek sorunların çözümü için yedek parça tedarikinde sorun olmayan modellerin tercih edilmesi gerekir.
Seyahat etmesi gerekli fakat gittiği yerde elektrikle veya araba çakmağıyla çalışabilen cihaz alternatifi var mı?
Bekir Özgüler, merhaba. Taşınabilir oksijen konsantratörlerinde batarya, elektrik veya araç çakmak kitiyle çalışan alternatifler mevcuttur.
İyi günler,
Taşınabilir oksijen konsantratörlerinde devlet desteği var mı acaba?
Avni Turan Çakır, merhaba. Şu anki SUT’a göre taşınabilir oksijen konsantratörlerinin SGK ödemesi mevcuttur. Bunun için bazı kriterler vardır. Bu kriterler:
“İstirahat halinde PaO2 (Parsiyel Oksijen Basıncı) > 55 mmHg veya SaO2 (Oksijen Saturasyonu) > 88 olmasına karşın egzersiz durumunda veya iş sırasında desatüre (PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88) olması (egzersiz ile 4’den fazla desatüre olan) ve bu durumunu gösterir istirahat ve efor kan gazı sonuçlarının sağlık kurulu raporunda belirtilmesi ve/veya rapor ekinde belgelendirilmesi halinde, yatalak olmayan ve aktif iş yaşamını sürdüren veya öğrenci olan mobilize hastalarda (sağlık kurulu raporunda bu durum ayrıca belirtilmelidir) bedelleri Kurumca karşılanır. Ancak, istirahatte PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88 olan hastalar için efor kan gazı sonuçları istenmeyecektir.”
Ürünler için SGK geri ödeme miktarı: 6000 TL + KDV’dir.
Celil Bey,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu bilgilerden gerçekten çok faydalanmaktayız. Benim hem oksijen konsantratörüm (yoğunlaştırıcım) hem de taşınabilir oksijen yoğunlaştırıcım var. Bu yoğunlaştırıcıyı sizin firmanızdan almıştım. Ancak bir sorum var. Bu cihaza aldığımdan beri hiç bakım yapılmadı. Bu cihazların bakımı için de bizleri bilgilendirir misiniz? Çünkü bu cihaz bana hareket etme ve sosyal hayata katılmamda büyük katkısı olan bir cihaz. Bu nedenle en verimli şekilde kullanmak istiyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.
Özcan Yalıner, merhaba. Rica ederim. Her iki cihazın da düzenli olarak filtrelerinin değiştirilmesi ve bakımlarının yapılması gerekir. Kullandığınız modele göre bakım teknikleri değişebiliyor. Bu konuda http://sesanltd.com.tr/iletisim/ bizimle iletişime geçerek bilgi almanızı rica ederim. Düzenli olarak cihazların bakımlarını sağlarsanız daha uzun süre sorunsuz şekilde size hizmet edecektir.