Taşınabilir Oksijen Konsantratörlerinde Oluşabilecek Arızalar Nelerdir?

Oksijen cihazları, özellikle solunum hastalıklarının tedavi sürecinde kullanılır. İhtiyacı olan kişilere ek oksijen sağlar. Genellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem veya diğer akciğer hastalıkları olan kişiler için tasarlanmıştır. Hareketleri kısıtlı veya yatalak durumda olan hastalar ev tipi oksijen konsantratörü kullanmak zorunda kalır. Yatalak olmayan ve hareket edebilen hastalar ise ev tipi cihazlarla birlikte taşınabilir oksijen konsantratörlerini kullanabilirler. Taşınabilir cihazlar, hastanın veya refakatçisinin rahatlıkla taşıyabileceği ağırlıkta ve ölçüdedir. Bu cihazların çoğu bataryalıdır ve elektrik olmadığında da kullanılabilir. Araç şarj kiti sayesinde araçta şarj edilebilir modelleri mevcuttur. Yüksek teknoloji ile üretilen taşınabilir oksijen konsantratörlerinin ağırlığı 800 gramdan başlar. Bu cihazlar mekanik, elektronik, kimyasal ve batarya kaynaklı arızalara sebebiyet verebilir. Bunlar dışında, kullanılan aksesuarlardan kaynaklanan arızalar da oluşabilir.

Oksijen tedavisinde sıkça kullanılan ev tipi oksijen konsantratörleri büyük ve ağırdır. Piyasada bulunabilen modeller 13 kg ağırlığından başlar 30 kg’ye kadar ulaşır. Kullanıcılar, herhangi bir yere gitmek istediklerinde bu cihazları yanlarında götürmek zorunda kalırlar. Bu durum oldukça zor olduğu için bir stres faktörüdür. Hastaların ve onlara refakat edenlerin özgürlüğünü kısıtlar. Ayrıca psikolojik bir engel oluşturur. Hastanın ailesi, cihaz taşıma sorunu nedeniyle plan yapmakta zorlanır.

Oksijen tedavisine, oksijen tüpü ile devam eden hastalar için de benzer bir durum söz konusudur. Çelik oksijen tüpleri ağırdır ve taşıması oldukça zordur. Alüminyum oksijen tüpleri nispeten biraz daha hafiftir. Ne kadar hafif olursa olsun tüm oksijen tüplerinin içinde bulunan oksijen gazı, belirli bir süre kullanıldıktan sonra biter. Alüminyum veya çelik olması fark etmeksizin, oksijen gazı bittikten sonra tekrar doldurmak gerekir. Bu da hasta yakınına hem zaman, hem para, hem de emek kaybı oluşturur. Hastanın kesintisiz şekilde oksijen kullanması gerekiyorsa oksijen tüpünün aniden bitme riskinden dolayı yoğun stres yaşanabilir. Bu durum hasta ve ailesi üzerinde maddi ve manevi olumsuz etkiler bırakabilir.

Ev tipi oksijen cihazlarını çalıştırmak için 220 volt şehir şebeke elektriğine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle otomobil, otobüs, minibüs veya uçak gibi taşıtlarda kullanımı mümkün olmaz. Oksijen tedavisi gören hastalar genellikle eve mahkum olur ve sosyal hayattan bağlarını koparırlar.

İster oksijen tüpü isterse ev tipi oksijen konsantratörü kullanıyor olsun bir hasta için, evden rahatça çıkıp dışarıda gezebilmek oldukça zordur. Bu nedenle taşınabilir oksijen konsantratörleri üretilmiştir. Bu cihazlar genellikle küçük bir çanta boyutundadır ve hafiftir. Bir hasta kolayca taşıyabilir. Çanta şeklinde omuza veya sırta takılan modelleri olduğu gibi çekçekli bavul gibi taşınabilen modelleri de vardır. Ağırlığı 800 gram ile 8 kg arasında değişir. Cihazların oksijen üretme kapasitesine göre ağırlığı da artmaktadır. Daha fazla miktarda oksijen üreten cihazlar diğerlerine göre daha büyüktür.

Çalışan, okuyan veya eve mahkum kalmak istemeyen tüm oksijen tedavisi gören hastalar için çözüm, taşınabilir oksijen konsantratörleridir. Her seviye rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilecek farklı kapasitede cihazlar mevcuttur. Doğru ürünü tercih ederek, hastayı sosyal hayatın içine dahil etmek mümkündür.

Yatalak durumda olmayan ve hareket edebilen hastalar taşınabilir oksijen cihazlarını tedarik ederek sosyal hayatın içine karışabilir. Tek başına veya gerekiyorsa refakatçisi ile birlikte seyahat edebilir. Batarya sayesinde elektriğin olmadığı yerlerde de cihazı kullanabilir. Böylece evde süren oksijen tedavisine ev dışında da devam edebilir.

Taşınabilir cihazların ürettiği oksijen miktarı ev tipi olanlara göre daha azdır. Bu nedenle oksijen maskesi yerine oksijen kanülü veya oksijen kateteri gibi burnun içine doğru hava veren aksesuarların kullanılması daha uygun olur.

Taşınabilir oksijen konsantratörleri iki farklı sistemle çalışır. Bunlardan bir tanesi ev tipi oksijen konsantratörlerinde olduğu gibi kesintisiz şekilde oksijen verebilen özelliktedir. Bu cihazlar sürekli oksijen akışı sağlar. Diğer tipteki cihazlar ise “pulse dose” diye tabir edilen kullanıcı nefes aldıkça oksijen veren özelliktedir.

Pulse dose sistemi ile çalışan cihazlar kullanıcı nefes aldığında oksijen verir. Hastanın nefes verdiği süreçte ise oksijeni üretip depolar. Kullanıcının sonraki nefes alışverişlerinde bu döngü devam eder. Bazı cihazlar ise sürekli oksijen akışı sağlar. Bunu yapabilmek için, cihazın içindeki oksijeni yoğunlaştıran aksamının “pulse dose” sistemine göre daha büyük olması gerekir. Bu nedenle, sürekli akış özelliği bulunan cihazlar diğerlerine göre daha büyük ve ağırdır. Hem pulse dose hem de sürekli akış özelliğinin her ikisini birden bulunduran cihazlar da vardır.

Portatif oksijen cihazları çalışma şekli bakımından ev tipi cihazlara göre farklıdır. Daha hassas cihazlar olduğu için bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların çoğu kullanıcı hatalarından kaynaklanır. Kullanım talimatlarına uyulduğunda problemsiz şekilde hizmet verir. Cihazda hiçbir sorun olmamasına rağmen sesli ve görsel alarm veriyor olabilir. Böyle bir durumda cihazın içindeki basınç, akış ve yoğunluk ölçüm sensörlerinde bir arıza olduğu düşünülebilir.

Oksijen konsantrasyonu normalin altına düşmeye başlarsa öncelikle sarı uyarı ışığı daha da düşerse kırmızı uyarı ışığı yanar. Cihaz sarı uyarı ışığı verdiğinde cihaza teknik olarak müdahale edilmezse performansı zamanla azalır. Kırmızı uyarı ışığı yanıyorsa ve sesli alarm sürekli olarak çalıyorsa oksijen saflığı büyük ihtimalle normalin çok altındadır. Derhal alternatif oksijen kaynağına geçmeli ve servis yetkilisine bilgi verilmelidir.

Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin, ev tipi oksijen cihazlarına karşı avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Aynı durum çelik veya alüminyum oksijen tüplerine karşı da geçerlidir.

Diğer tüm tıbbi cihazlarda olduğu gibi oksijen cihazları da uygun ortamda doğru tekniklerle çalıştırılmalıdır. Ayrıca akış ve oksijen miktarının yeterli seviyede devam etmesi için bakımları düzenli yapılmalıdır. Cihazlarda, kullanıcının yapabileceği düzenli bakımlar olduğu gibi servis mühendisinin yapması gereken bakımlar da vardır. Cihazlar, tıkalı filtreler nedeniyle arızalanabilir. Filtreler düzenli olarak temizlenmeli ve yenisiyle değiştirilmelidir. Filtreler cihazın hava giriş bölümünde bulunur. Bazı durumlarda filtrede bir sorun olmasa bile hava giriş kısmı başka bir cisim tarafından tıkanmış olabilir. Taşınabilir konsantratörler çantasına doğru şekilde yerleştirilmelidir. Aksi halde hava girişi engellendiği için arızalar oluşabilir.

Kullanıcı, bazen beklendiği gibi yeterli oksijen alamadığını hissedebilir. Böyle bir durumda cihazın ışıklı ve sesli uyarıları kontrol edilmelidir. Cihazda yeşil ışık yanıyorsa ve sesli alarm yoksa bu durum cihazın normal çalıştığını gösterir.

Oksijen kanülünün doğru şekilde takıldığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kanülün herhangi bir yerinde bükülme olup olmadığına bakılmalıdır. Bükülme nedeniyle cihazdan çıkan oksijen gazı, hastaya yeteri kadar ulaşmıyor olabilir. Gerekirse yeni bir kanül ile deneme yapılabilir. Sürekli akış özelliği olan cihazlarda kanülün burna giren kısmı su dolu bir bardağa daldırılarak gaz çıkışının olup olmadığı kontrol edilebilir. Kanülde gaz çıkışı varsa bardak içindeki suda fokurdama görülecektir.

Oksijen konsantratöründe sarı uyarı ışığı yanıyorsa cihaz normal çalışmıyor ve arızalanmaya başlıyor demektir. Bu durum çoğunlukla düşük oksijen seviyesine işaret etmektedir. Cihazın performansı zamanla daha da kötüleşecektir. Zaman kaybetmeden teknik servise başvurmak gerekir. Arıza büyümeden müdahale edilmelidir.

Portatif oksijen konsantratörlerinde görülen en yaygın arızalardan biri de valften kaynaklanabilecek bir sızıntıdır. Valfler hareketli parçalardan oluştuğu için bir süre sonra bu parçalarda yıpranma oluşabilir. Böyle bir durumda oksijen cihazının verimli çalışması mümkün olmaz. Çoğunlukla kırmızı ışıklı ve sesli alarmlara neden olur.

Bataryalar kullanıldıkça ömürleri azalır ve bir süre sonra arızaya neden olabilir. Böyle bir durumda yeni batarya ile kullanıma devam edilebilir. Bataryalar kullanılmadığında da arızalanabilir. Cihazlarda harici bir adaptör veya elektrik kablosu kullanılıyorsa bunlarda oluşabilen deformasyon da cihazın çalışmamasına neden olabilir.

Bazı oksijen cihazlarının akış ayarı yükseldikçe oksijen oranı azalır. Cihaz tedarik etmeden önce hastanın hangi seviyede oksijene ihtiyaç duyduğu belirlenmelidir. Ona uygun cihaz tercih edilmelidir. Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin çoğu %90-96 civarında oksijen yoğunluğu sağlar. Cihazların içinde moleküler elek adı verilen tüpler mevcuttur. Bu tüplerin içinde havadaki azotu tutarak oksijen gazının geçişine olanak tanıyan kimyasal madde vardır. Zamanla bu madde işlevini kaybedebilir ve cihazın ürettiği oksijen miktarı azabilir. Kullanım ömrü olan bu maddenin yenisiyle değiştirilmesi gerekebilir. Ayrıca oksijen cihazları uzun süre kullanılmayacaksa ayda 1-2 kere toplamda 60 dakika kadar çalıştırılmalıdır. Aksi halde moleküler elekler beklemekten kaynaklı bozulabilir.

Oksijen cihazları içinde bulunan hava kompresörü nedeniyle ısınabilir. Uzun süreli kesintisiz kullanımlarda konsantratörün gövdesi dokunulmayacak kadar sıcak hale gelebilir. Tüm oksijen konsantratörlerinde yüksek sıcaklık emniyeti mevcuttur. Belirli bir sıcaklıktan sonra cihaz çalışmayı durdurur ve alarm verir. 3 saatte bir 15 dakikalık dinlendirme ile cihazlar sorunsuz şekilde çalışmaya devam edecektir.

Genel olarak, bir oksijen konsantratörünün ısınması konusunda endişelenecek bir şey yoktur. Düzenli olarak cihazı kapalı şekilde dinlendirerek bu sorun giderilebilir. Aksi halde cihazın iç aksamında deformasyon oluşabileceği için arızaya sebebiyet verebilir ve cihaz tamamen bozulabilir. Kompresör motor tarafından üretilen ısıyı dışarı atmak için yeterli havalandırma olmalıdır. Ayrıca cihazlar uygun oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda sorunlar yaşanabilir.

Cihaz açıldığında sesli alarm sürekli çalışıyorsa ve cihaz ekranına herhangi bir bilgi gelmiyorsa bu durum elektrik sorununa işaret etmektedir. Adaptör veya güç kablosunda bir sorun olabilir ya da batarya arızalanmış olabilir. Güç kablosunun makineye takılı olup olmadığı veya elektrik prizine doğru şekilde takılıp takılmadığı kontrol edilmelidir. Varsa yeni batarya kullanılarak cihaz tekrar denenmelidir. Cihazın bağlı olduğu priz, uzatma kablosu ve elektrik şebekesinin de kontrol edilmesi gerekebilir.

Oksijen cihazları sıcak ve soğuk ortamlardan, dumandan, kirlilikten ve sıvılardan uzak tutulmalıdır. Bunların her biri kalıcı olarak zarar verebilir ve ekipmanı kullanılmaz hale getirebilir.

Kullanım talimatlarına uyulmaması ve hatalı kullanımlar nedeniyle arızalar oluşabilir. Cihazlarda yaşanan sorunlarda kullanıcı cihazı kendisi açarak veya yetkisiz kişilere açtırarak teknik müdahalelerde bulunmamalıdır. Böyle bir durumda daha büyük arızalar oluşabilir. Garantili cihazlar garanti kapsamı dışında kalabilir ve daha fazla masrafa sebebiyet verebilir. Bazen sadece cihazı kapatıp tekrar çalıştırmak sorunları çözebilir. Mümkünse 3 ayda bir servis kontrolü yapılmalıdır. Bu sayede olası arızalara daha oluşmadan müdahale edilebilir.

Yorumlar

Zarif Balçiçek Yerinçesil - 1 Ekim 2015 12:26
Taşınabilir kons bakınıyoruz. bize önereceğiniz uygun fiyatta olanı hangisidir yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Hem gerçekten ağır olmayıp taşınabilir boyutta olsun, hem de
fiyatı en uygun olanlardan. 2. el düşünüyoruz.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 2 Ekim 2015 03:25
Zarif Balçiçek Yerinçesil, merhaba. Öncelikle hastanızın oksijen ihtiyacını tespit etmemiz gerekiyor. Ne kadar süre ne kadar akışta oksijen kullanıyor onu öğrenmeliyim. Ona göre uygun taşınabilir oksijen konsantratörü modeli önerebilirim. En ucuzunu alayım derseniz cihazın ürettiği oksijen hastanıza yetmeyebilir. Size yardımcı olabilmem için bu sayfadan bizimle iletişime geçmenizi rica ederim: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



mehmet - 7 Ekim 2015 09:55
Siparişle gönderebiliyonuzmu ürünü . Vandayız

Celil Çağlar ÖZLÜ - 8 Ekim 2015 08:58
Mehmet, merhaba. Kargo ile gönderim sağlayabiliriz.



ayla doğan - 21 Kasım 2015 15:05
taşınabilir oksijen cihazlarından hangisini önerirsiniz? uzun yolculuklarda yanımızda götürmek istiyoruz. ağır olmasın istiyoruz.
çok sık olmamakla beraber aralarda seyahatlerimiz oluyor. yaz ve kış dönemlerinde ev değişimi yapıyoruz. büyük sabit makineyi ordan oraya taşımak güç geliyor.
iyi çalışmalar.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 22 Kasım 2015 08:29
Ayla Doğan, merhaba. Öncelikle hastanızın oksijen ihtiyacını tespit etmemiz gerekiyor. Ne kadar süre ne kadar akışta oksijen kullanıyor onu öğrenmeliyim. Ona göre uygun bir taşınabilir oksijen konsantratörü modeli önerebilirim. Size yardımcı olabilmem için bu sayfadan bizimle iletişime geçmenizi rica ederim: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



ZAFER ALİ YAMAN - 7 Aralık 2015 21:52
sürekli oksijen almak zorunda olanlar için uygun mudur?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 8 Aralık 2015 15:59
Zafer Ali Yaman, merhaba. Sürekli oksijen ihtiyacı olan hastalara uygun modellerimiz mevcuttur.



mahmut avcı - 28 Nisan 2016 00:12
araç sarzı var ama ama araç baglantısı ve sarz adaptörü yok neden bu eksikligin tamamlanması temennisiyle selamlar

Celil Çağlar ÖZLÜ - 29 Nisan 2016 07:48
Mahmut Avcı, merhaba. Kullandığınız cihazın araç çakmak kitini firmamızdan tedarik edebilirsiniz.



Cemal Ünsüz - 3 Mayıs 2016 20:59
800 gram ağırlığında olan airsep Focus cihazını kullanıyor annem bir süredir. Bir süredir dediysem bayağı oldu ve artık batarya süresi azaldı. Değiştirmemiz gerekiyor. Acaba bu cihazların pillerini yenilememiz mümkün mü? Cihaz gayet iyi çalışıyor annem de taşımakta sıkıntı yaşamıyor bu yüzden başka bir cihaz da düşünmüyoruz. Eğer mümkün ise cihazın pil ücretleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bir de biz değiştirebilir miyiz? Yoksa size getirmemiz daha mı iyi olur? Bakım falan gerekiyor mu?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 4 Mayıs 2016 01:46
Cemal Ünsüz, merhaba. Teknik servisimizde cihazların bataryalarını yenisiyle değiştiriyoruz. Cihazı bize gönderebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Güncel fiyatlar için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



Nazan - 20 Haziran 2016 15:55
Merhaba. Taşınabilir oksijen konsantratörlerini kiralıyor musunuz?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 21 Haziran 2016 01:32
Nazan, merhaba. Taşınabilir oksijen konsantratörü kiralama hizmetimiz mevcuttur. Bu sayfadan https://sesanltd.com.tr/iletisim/ bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



İlhan İnan - 17 Temmuz 2016 18:42
Kayınvalidem evde büyük cihaz kullanıyor, bu cihaz evde de prize takılıp kullanılabilirmi ?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 18 Temmuz 2016 11:23
İlhan İnan, merhaba. Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin bazı modelleri ev tipi cihazlar gibi kullanılabilir.



Avni Turan Çakır - 13 Eylül 2016 17:10
Iyi gunler, surekli oksijen akisi var mi acaba?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 14 Eylül 2016 18:37
Avni Turan Çakır, merhaba. Pulse dose sistemiyle çalışan cihazlar olduğu gibi sürekli akış özelliği olan cihazlar da mevcuttur.



Menekse - 31 Ekim 2016 12:25
Babam icin boyle kolay kullanilan ve rahat tasinabilecek urun ariyoruz acaba fiyati nedir taksit imkani yada kapida odeme var midir tesekkurler…

Celil Çağlar ÖZLÜ - 31 Ekim 2016 20:45
Menekşe, merhaba. Kredi kartına taksit imkanımız vardır. Hastanıza uygun ürünler ve fiyatlar için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



ABDULLAH KÜÇÜK - 2 Kasım 2016 09:11
FİYATINI ÖĞRENEBİLİRMİYİM

Celil Çağlar ÖZLÜ - 3 Kasım 2016 21:19
Abdullah Küçük, merhaba. Ürün özellikleri ve fiyatlar için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



Nevzat - 15 Kasım 2016 10:00
Taşınabilir oksijen konsantratörü çok kullanışlı bir cihaz. batarya kullanımıyla da çok rahat bir cihaz. Diğerlerine oranla en portatifi. Fiyatını aşağı yukarı biliyorum ama verilen rakama değer.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 16 Kasım 2016 14:22
Nevzat, merhaba. Öneriniz için teşekkür ederim.



celal sarı - 5 Eylül 2018 01:20
celil bey ben koah hastasıyım 5 yıl oldu sırtta taşınabilir hafif bir makinede bana lazım çok pahalı diyorlar fiyat nedir nasıl bilgi alırım tş.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 5 Eylül 2018 16:38
Celal Sarı, merhaba. Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin fiyatları ev tipi olanlara göre daha yüksektir. Hastalığınızın durumuna ve oksijen ihtiyacınıza göre bir ürün tercih etmeniz gerekir. Aksi halde cihazdan verim alamazsınız. Size uygun olan ürünü tespit edebilmemiz için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



Fatih Akdemir - 10 Aralık 2021 09:25
İyi çalışmalar. KOAH hastasıyım. Ev tipi cihazla 10 lt cihazda 8 ayarında oksijen alıyorum. Taşınabilir cihaz bakıyorum ama genelde 5lt cihazlar mevcut. Sizin bana önerebileceğiniz cihaz var mı?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 11 Aralık 2021 12:16
Fatih Akdemir, merhaba. Ürün özellikleri ve fiyatlar için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/