Puritan Bennett 560 Mekanik Ventilatörün E Hassasiyet Alarmı Nedir?

Mekanik ventilatörler, hastaların ileri derecede solunum problemi yaşadığı durumlarda solunum desteği sağlamak amacıyla kullanılan tıbbi cihazlardır. Bu cihazlarda birçok mod ve parametre vardır. İhtiyaç duyulan solunum parametreleri ayarlanır ve cihaz hastaya bağlanır. Bu bağlantı, endotrakeal tüp, trakeostomi kanülü veya yüze takılan maske vasıtasıyla olabilir. Mekanik ventilatör, ayarlanan parametrelerin dışında bir uygulama yaparsa hastanın yaşamı tehlikeye girebilir. Bu nedenle cihazlar hassas ve hatasız çalışacak şekilde üretilir. Böylece, ayarlanan değerlerde herhangi bir sapma olmadan solunum desteği sağlanabilir. Cihazların içinde kullanılan hava sensörleri de oldukça hassas ve kalitelidir. Bu durum sağlık açısından çok büyük bir avantaj sağlasa da bazen başka sorunlara neden olabilir. Özellikle ev tipi mekanik ventilatörlerde bazı sorunlar yaşanabilir. Örneğin, Puritan Bennett 560 mekanik ventilatörü kullananlar büyük ihtimalle “e hassasiyet alarmı” ile karşılaşmışlardır. Bu alarm, hastanın sağlık durumuyla ilgili büyük bir riski ifade etmez. Cihaz alarm verse de solunum döngüsü normal bir şekilde devam eder. Ancak, hastayı ve refakatçileri rahatsız edebileceği için alarma neden olan sorunları çözmek ve alarmın sesini susturmak gerekir.

Ev tipi mekanik ventilatörler kasa, batarya, elektronik kart, sensör, valf ve türbin motor gibi parçalardan oluşur. Cihaz elektronik kart tarafından yönetilir. Elektronik kart, basınçlı havayı üretmesi için türbin motora gerekli komutları verir. Hastaya uygulanması gereken havanın basıncı ve miktarı sensörler ve valfler vasıtasıyla kontrol edilir. Hastaya giden havanın değerleri ölçülür ve cihazın ekranında gösterilir. Bazı mekanik ventilatörler hastaya giden havayla birlikte hastandan çıkan havanın da hacmini ölçebilir. Hastadan çıkan nefesin ölçümleri dış faktörlerden etkilendiği için cihazlar çalışırken ekshalasyon yani nefes verme safhasında daha çok alarm verme eğiliminde olur. E hassasiyet alarmı da bu süreçte karşımıza çıkar. Genellikle, solunum devresi (hortumu) ile ilgili bir sorundur. Solunum hortumları düzensiz ve karışık olduğu zaman cihaz sıkça e hassasiyet alarmı verebilir. Bunu önlemek için solunum devresinin düzgün şekilde durması sağlanmalıdır. Cihaz bu alarmı yaklaşık 10-15 dakika verip keser. Ancak alarm 15 dakikadan uzun sürüyorsa devre kalibrasyonu yapılmalıdır. Ayrıca ventilasyon durdurulup tekrar başlatıldığında da alarmın kesildiği görülmektedir.

Cihazı kapatıp açtıktan bir süre sonra e hassasiyet alarmı tekrar ortaya çıkabilir. Bu durum kesin çözüm sağlamayabilir. Devre kalibrasyonu yaparak sorunun uzun vadeli şekilde çözülmesi gerekir. Devre kalibrasyonunu cihazın menüsünden yapılabilir. Yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar sürmektedir. Bu süreçte cihazı hastadan ayırmak gerektiği için yedek bir cihazla ya da resusitatör (ambu) seti ile manuel şekilde solunum desteği sağlanmalıdır. Devre kalibrasyonun özel bir tekniği vardır. Ancak doğru teknik uygulanarak tamamlanabilir. Bu nedenle, nasıl yapıldığı cihaz uzmanlarından öğrenilmelidir.

E hassasiyet alarmı trakeostomi kanülünün etrafındaki hava kaçağı nedeniyle de oluşabilir. Kafsız trakeostomi kanülü kullanımında veya kaflı trakeostomi kanülü kullanılıyorsa kafın sönük olduğu durumlarda bu sorun yaşanabilir. Sorun trakeostomi kanülünden kaynaklanıyorsa bunun birkaç çözüm yöntemi vardır. Hastada kafsız trakeostomi kanülü kullanılıyorsa ya daha büyük boy kanüle ya da kaflı yani balonlu trakeostomi kanülüne geçilmesi hava kaçağı sorununu çözebilir. Kaflı trakeostomi kanülü kullanılıyorsa kafın yani balonun şişirilmesi gerekir. Kanül değişikliği gerekiyorsa bu durum hastanın hekiminden onay alınarak yapılmalıdır.

Bahsedilen teknikler yaşanan soruna kesin çözüm sağlamayabilir ve düşük bir ihtimal de olsa bir süre sonra cihaz tekrar aynı alarmı vermeye devam edebilir. Sağlık açısından büyük bir risk teşkil etmediği için sorunun çözümü ertelenebilir ancak cihazın çıkardığı alarm sesi hastayı ve refakatçilerini rahatsız etmeye devam eder. Geçici çözüm teknikleri dışında sorunun tamamen giderilmesi de mümkündür. Bu konuda hastanın hekiminden yardım almak gerekir. Hekim, cihazın ekspiratuar hassasiyet ayarını hastaya uygun olacak şekilde değiştirerek kesin çözüme ulaşabilir. Böylece cihaz, hastayla senkronize çalışacak şekilde ayarlanabilir. Cihazın hastayla uyumlu olması hem kan gazı değerlerini daha iyi bir hale getirir hem de daha konforlu bir bakım süreci sağlar. Ayrıca hastanın nefes verme safhasındaki dış etkiler cihaza tanımlandığı için “e hassasiyet alarmı” da ortadan kalkar. Ekspiratuar hassasiyet ayarı, cihazı hastayla senkronize edebilmek için oldukça önemli bir parametreyi ifade eder.

Yorumlar

Ekim - 27 Nisan 2016 16:17
sürekli aynı hatayı alıyoruz ve ben de sizin dediğiniz gibi yaptım doktorumuza danıştım. Yatalak hastamız var ve sürekli kontrole gelen bir doktor. Kendisi ben ne anlarım kalibrasyon işlerinde dedi? Ekspiratuar hassasiyet ayarını değiştirmek için acaba sizin teknisyenlerinizden destek almamız mümkün müdür? Sizin ile iletişime geçsek doktorumuz eşliğinde bu konuda bize yardımcı olabilir misiniz? Gerçekten çok ciddi maduriyet yaşıyoruz açıkçası doktorun bilmemesi de beni şok etti. Lütfen Yardımınızı bekliyorum. tek umudum sizsiniz.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 28 Nisan 2016 19:52
Ekim, merhaba. Hekiminiz durumu yanlış anlamış. Kalibrasyon işlemini hekiminizin yapmasına gerek yok. Parametreleri değiştirerek hastayla cihazın senkronizasyonunu daha hassas bir şekilde ayarlaması yeterlidir. Bu konuda size destek olabiliriz. Bizi doktorunuzla görüştürürseniz e hassasiyet ayarının nasıl yapılacağını anlatabiliriz.



Turhan Karaüç - 14 Ekim 2020 21:38
Merhaba. Bu ehassasiyet uyarısını biz de sürekli alıyoruz. 2 gündür hiç durmadan alarm veriyor. Hastam da biz de huzursuzuz. Eve doktor getirmek çok zor. Acaba bize anlatsanız, biz halledebilir miyiz?

Sesan - 15 Ekim 2020 09:38
Turhan Karagüç, merhaba. E hassasiyet ayarının hastaya uygun şekilde değiştirilmesi gerekir. Sonrasında alarm susturma tuşuna 3 kere ard arda basmalısınız. Bu işlemlerden sonra alarm devam ederse size teknik destek sağlayabiliriz: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



İbrahim bilen - 4 Temmuz 2022 08:07
Hocam bizde ev tipi vantilator kullaniyoruz makina suan fan acik diye alarm veriyor neden

Celil Çağlar ÖZLÜ - 4 Temmuz 2022 18:24
İbrahim Bilen, merhaba. Kullandığınız cihazın marka modelini belirtebilirseniz size yardımcı olabilirim.



Buse karagöz - 31 Mart 2019 12:51
Ev tipi mekanik ventilatör düşük vte diyor

Celil Çağlar ÖZLÜ - 31 Mart 2019 15:24
Buse Karagöz, merhaba. VTE alarmları genellikle nefes verme safhasındaki parametrelerle ilgilidir. Öncelikle hastanın nefes verişlerinin kendisine göre normal olduğu kontrol edilmelidir. Hastada tıkanma gibi solunumsal bir değişiklik olmuş olabilir. Cihaz bununla ilgili VTE alarmları verebilir. Eğer hastanın solunumunda bir sorun olmadığını düşünüyorsanız cihazla ilgili birkaç problem olması muhtemeldir. Bunlardan birincisi ilgili alarmın maksimum ve minimum değerlerinin değiştirilmesidir. Cihazın menülerinde gezerken alarm parametrelerini yanlışlıkla değiştirmiş olabilirsiniz. Eski haline getirdiğinizde alarm kesilecektir. Diğer problem ise solunum devresinin valfinde delik veya deformasyon oluşmasıdır. Bu problemi çözmek için solunum devresini yenisiyle değiştirmeniz gerekir. Devreyi değiştirmek sorunu çözmezse cihazın içinde bulunan sensörlerin arızalanmış olması ihtimali düşünülebilir. Bunun çözümü için de teknik servise başvurmanız gerekir.



Şebnem - 25 Ocak 2023 04:38
Vte düşük uyarısı kanülün kafı inik olduğu için olabilir mi? Hastane o kadar bilgi vermeden taburcu ediyor ki sağlık gibi önemli bir konuda deneme yanılma yöntemi kullanmak zorunda kalıyorsunuz…



Aylin - 5 Aralık 2019 19:54
Soğuk fan çalışmıyor diyo

Celil Çağlar ÖZLÜ - 6 Aralık 2019 09:53
Aylin, merhaba. Cihazdaki soğutucu fan arızalı olabilir. Teknik servise başvurmanızı tavsiye ederim.



elif tez - 20 Ekim 2023 00:31
merhabalar covidien marka solunum cihazı kullanıyoruz trakeostomili hasta ve düşük vte uyarısı alıyoruz iki gündür sürekli oluyor hastamız rahat uyur pozisyonda ama cihaz ötüyor sürekli doktorlar eve zor geldiği için ne yapmamız gerekiyor bir fikriniz var mı?



Hicran baştürk - 7 Kasım 2021 14:59
Merhaba cihaz arada bır alarm verip yüksek frekans diyor bu neden olur ve hastamiz daha sık kendi nefes almaya başlamış gibi

Sesan - 8 Kasım 2021 11:58
Hicran Baştürk, merhaba. Kullandığınız solunum devresini yenisiyle değiştirerek deneyebilirsiniz. Ayrıca, hastanın ihtiyacı olan solunumsal değerler değişmiş olabilir. Bunun çözümü için cihaz parametrelerinin hekim tarafından hastanın mevcut durumuna göre ayarlanması gerekir.



Bayram - 20 Aralık 2019 23:46
Mrb iyi aksamlar cihazda sürekli kontrollü nefes yazıyor !! Bu hastanın kendi soldugu nefesmi makinanın verdiği nefes mi

Celil Çağlar ÖZLÜ - 21 Aralık 2019 09:56
Bayram, merhaba. Kontrollü nefes uyarısı, cihazın sağladığı solunumu ifade etmektedir. Bu, hastanın kendi solunumu yetersiz olduğu zamanlarda çıkan bir uyarıdır.



fatih iyinik - 5 Mayıs 2020 10:07
iyi günler cihazın üzerinde tanımsız batarya uyarısı veriyor.?

Sesan - 6 Mayıs 2020 12:39
Fatih İyinik, merhaba. Cihazın periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırırsanız bu tip sorunların çoğunu önleyebilirsiniz. Batarya kısmında biriken toz gibi partiküllerden dolayı cihaz uyarı veriyor olabilir. Diğer bir ihtimal ise cihazda kullanılan bataryanın orijinal olmamasıdır.



Tuğçe kanarli - 27 Şubat 2021 00:37
Sürekli düşük VTE ya da yüksek VTi uyarsi aliyoruz,ne yapabiliriz,tesekkurler

Sesan - 27 Şubat 2021 11:30
Tuğçe Kanarli, merhaba. VTE ve VTI uyarıları nefes verme ve nefes alma esnasındaki tidal hacimlerle alakalıdır. Düşük VTE uyarısı genellikle hava kaçağı durumlarında ortaya çıkar. Yüksek VTI ise hastanın akciğerinde sekresyon biriktiği ihtimalini ortaya koyar. Bu sebepler ihtimal dahilinde değerlendirilmelidir. Kesin sebepler değil. Cihaz farklı birçok nedenle VTE ve VTI alarmları verebilmektedir. Hastaya uygun müdahalelerde bulunarak ve sonrasında alarm limitlerini değiştirerek sorun çözülebilir.



şahin içen - 2 Ağustos 2021 21:35
Düşük VTE alarmı alıyorduk. Muhtemelen bu hatayı alanlar internetten de araştıracaklardır. Onlara faydalı olabilir diye yazıyorum. Kullandığımız solunum devresi (yani cihazdan hastaya nefes veren 2 hortum) yanlışlıkla kopunca yedekte beklettiğimiz solunum devresi ile değiştirdik ve bizi geceleri uykumuzdan eden düşük VTE uyarısı birden bire kesildi. Sonra iki devreyi karşılaştırınca gördüm ki hata aldığımız devrenin hortumunun birinin üzerinde bulunan ince hortumun bir bölümü kıvrılmış ve ordan hava güçlükle geçiyor. Bizim sorunumuz bu şekilde çözülmüş oldu. Tabi Celil beyin yukarıda saydığı gibi farklı sebepler de olabilir.

Sesan - 3 Ağustos 2021 13:17
Şahin İçen, merhaba. Bilgi için teşekkür ederiz.



Yılmaz Kılıç - 28 Kasım 2021 15:42
Merhaba ben Yılmaz çocuk trekestomi hastam var, tıkanma, Diye alarm veriyor sürekli neden yapar teşekkürler

Celil Çağlar ÖZLÜ - 29 Kasım 2021 07:15
Yılmaz Kılıç, merhaba. Tıkanma alarmının farklı birçok sebebi olabilir. Bunlardan en çok görüleni trakeostomi kanülünde oluşan tıkaçtan kaynaklıdır. Bunun dışında hasta ile cihaz arasında senkronizasyon sorunu varsa tıkanma alarmı alabilirsiniz.