Oksijen Tüpü Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Atmosferde bulunan havanın içerisinde yaklaşık %21 oranında oksijen gazı bulunur. Oksijen gazı, canlıların birçoğunun dünya üzerinde yaşamlarına devam edebilmelerini sağlar. Oksijen gazı, 1800’lü yıllardan itibaren sağlık için kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise, özellikle solunum alanındaki tedavilerde neredeyse olmazsa olmaz hale gelmiştir. Normal koşullarda sağlıklı bir insan için havada bulunan oksijen miktarı yeterli olmaktadır. Ancak, solunumla ilgili rahatsızlıkları olan kişiler için havadan alınan oksijen dışında fazladan oksijen desteğine ihtiyaç duyulabilir. Sağlığa uygun şekilde oksijen gazı sağlayan 2 tip medikal ürün vardır. Bunlar oksijen tüpleri ve oksijen konsantratörleridir. Her iki tip cihazında kullanım şekli birbirine benzer. Oksijen tüpleri tekrar doldurulabilir özelliktedir, oksijen konsantratörlerinde ise tekrar doldurmaya ihtiyaç duyulmaz. Çünkü oksijen konsantratörleri hastaya verilecek oksijen gazını kendi üretir. Oksijen tüplerinde ise böyle bir özellik yoktur. Bunların farklı kapasitede çeşitleri vardır. İçindeki oksijen gazı kullanıldıkça azalır ve bittiğinde tekrar doldurulması gerekir. Oksijen tüplerinin üretildiği maddelere göre çeşitleri bulunur ve bunların ağırlıkları ve kullanım amaçları değişkenlik gösterir. Birlikte kullanılan aksesuarlarda tüpün nerede ve hangi amaçla kullanılacağına göre değişir. Oksijen tüpleri tek başına kullanılabildiği gibi diğer cihazlarla birlikte de kullanılabilir.

Tıbbi amaçlı kullanılan oksijen gazının, doldurulduğu tüplere oksijen tüpü denir. Bu tüpler yüksek basınca dayanıklıdır. Oksijen tüpünde bulunan oksijen gazının yoğunluğu yaklaşık %98’dir. Oksijen konsantratörleri ise yaklaşık %90-95 yoğunlukta oksijen gazı üretir. Bu fark kullanıcıyı etkilemez. Ancak bazı kullanıcılar, oksijen tüpü kullandıklarında oksijen konsantratörüne göre daha çok verim aldıklarını söylemektedir.

Medikal oksijen tüpleri farklı kapasitelerde üretilmiştir. Bu kapasite litre cinsinden ifade edilmektedir. Kapasitesi arttıkça tüpün boyutları da büyümektedir. Tüpün yapıldığı maddeye göre çelik ve alüminyum çeşitleri vardır. Alüminyum olanlar daha hafiftir.

Alüminyum veya çelik olması fark etmez 10 litre kapasiteye kadar olan oksijen tüpleri taşınabilir özelliktedir. 10 litreden fazla kapasitesi olan tüpleri ise tek kişinin taşıması neredeyse imkansızdır. Taşınabilir oksijen tüpleri genellikle ambulanslarda, hastanelerin acil ünitelerinde ve evlerde kullanılır. Alüminyum olanlar daha hafif olduğu için taşıması da daha kolaydır ve özellikle hasta transferi sırasında tercih edilir.

Hastanelerde merkezi gaz sistemi bulunmaktadır. Hastaneye döşenen tesisat sayesinde hasta odaları, muayenehaneler, yoğun bakımlar ve ameliyathaneler gibi ihtiyaç olan her noktaya medikal oksijen gazı ulaştırılabilir. Merkezi sistemde kullanılan gaz, hastanenin kapasitesine göre ya büyük oksijen tanklarında ya da çok sayıda büyük oksijen tüpünde (20, 30, 40 veya 50 litre) depolanır.

Oksijen tüplerinin içinde yüksek basınçlı gaz vardır. Bu haliyle doğrudan hastaya uygulanması mümkün değildir. Basıncın düşürülerek kullanıma uygun hale getirilmesi gerekir. Bunun için medikal tüp manometreleri kullanılır. Alüminyum tüplerde genellikle daha hafif olduğu için pin index (pin girişli) alüminyum manometreler kullanılır. Bunlar standart tipteki manometrelere göre daha hafiftir. Alüminyum tüplerde standart manometreler kullanılmak istenirse bağlantı kısmının değiştirilmesi gerekir. Alüminyum veya çelik fark etmeksizin bütün medikal tüp çeşitlerinde her tip manometre kullanılabilir. Bunun için bağlantı kısmının uyumlu olması yeterlidir.

Bütün oksijen cihazları hekim önerisiyle kullanılmalıdır. Oksijen tüpleri hastaya uygulanırken, raporda veya reçetede farklı bir parametre belirtilmediyse, akış miktarının en fazla dakikada 2 litre olacak şekilde ayarlanması gerekir. Genelde bunun üzerinde kullanılması önerilmez.

Oksijen tüpleri farklı bir solunum cihazına bağlanarak da kullanılabilir. Böyle durumlarda hastanın ihtiyacı olan oksijen miktarı ya cihaz üzerinden ya da manometre üzerinden ayarlanır. Bazı solunum cihazlarına bağlantı yapılırken oksijen tüpü manometre olmadan doğrudan cihaza bağlanabilir. Bu durum kullanılan cihazın özelliğine göre değişkenlik gösterir.

Oksijen tüpü kullanılırken bazı sarf malzemelere ve aksesuarlara ihtiyaç duyulur. Bunlar, oksijen maskesi, oksijen kanülü, oksijen kateteri veya su kabı gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin piyasa fiyatları genel olarak pahalı değildir. Kullanıma hazır vaziyette yedeklenmelidir. Oksijen tüpüne bağlanan maske kullanıcının ağzını ve burnunu içine alacak şekilde yüze uygulanır. Lastiği sayesinde başa sabitlenir. Nazal oksijen kanülleri ve kateterleri burun deliklerine yerleştirilerek kullanılır. Su kabı ise tüpten çıkan oksijen gazını nemlendirmek içindir. Manometreye bağlanır.

Oksijen yakıcı bir gazdır. Bu nedenle hiçbir oksijen cihazına ateş, makine yağı, petrol ürünleri veya yağlı sabunlar ile yaklaşılmaması gerekir. Oksijen tüplerinin içinde yüksek basınçlı oksijen gazı vardır. Bu tüpler gerekli standartlara uygun üretilmediyse tehlike oluşturabilir. Bir kaza sonucu tüp delinirse ve açığa çıkan yoğun oksijen gazı ateş veya yağ ile temas ederse çok büyük bir patlama meydana gelebilir. Ayrıca, delinme durumunda içindeki yüksek basınçlı gaz nedeniyle bir rokete dönüşebilir ve çarptığı yerlere zarar verebilir. Bu riskleri önlemek için oksijen tüpü üretimi ve satışı yeni yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Belirli standartlarda olmayan tüplerin üretimi ve satışı yasaktır. Geçmişte birçok maddi ve manevi kayıplara yol açan kazaların tekrar etmemesi için standartlara uygun ve kaliteli ürünleri tedarik etmek gerekir.

Oksijen Tüplerinin Çeşitleri Nelerdir?

Oksijen tüpleri çelik veya alüminyumdan üretilir. Alüminyum oksijen tüpleri, çelik oksijen tüplerine göre çok daha hafiftir. Hafif olduğu için kolayca taşınabilir. Oksijen tüpleri yapıldığı malzemeye ve içine doldurulan oksijenin litre cinsinden miktarına göre çeşitlenir.

Çelik Oksijen Tüpü Çeşitleri Nelerdir?

  • 1 litre
  • 2 litre
  • 3 litre
  • 4 litre
  • 5 litre
  • 10 litre
  • 20 litre
  • 27 litre
  • 40 litre
  • 50 litre

Alüminyum Oksijen Tüpü Çeşitleri Nelerdir?

  • 1 litre
  • 2 litre
  • 3 litre
  • 4 litre
  • 5 litre
  • 10 litre

Medikal Tüp Manometresi Çeşitleri Nelerdir?

  • Vanalı alüminyum tüp manometresi
  • Pin index alüminyum tüp manometresi
  • Vanalı çelik tüp manometresi
  • Pin index çelik tüp manometresi

Oksijen Spreyi Nedir?

Oksijen spreyleri, küçültülmüş oksijen tüplerine benzer. İçeriğinde az miktarda oksijen gazı vardır. Paketi küçük ve hafiftir. Çantaya sığabilir. Acil durumlarda kullanılabilir. 20, 40, 50, 80, 100 ve 200 nefes kapasiteli modelleri vardır. Üzerinde maskesi mevcuttur. Ağız ve burnu içine alacak şekilde maske yüze yerleştirilir ve nefes alınır. Bazı modeller kullanıcının nefesini otomatik olarak algılar ve oksijen verir. Bazılarında ise mekanizma manuel olarak çalıştırılır. Kullanıcı nefes alırken sprey butonuna basarak oksijenin tüpten çıkmasını sağlar ve çıkan oksijen gazı maskeyle solunabilir.

Oksijen Tüplerinin Kullanım Süresi Ne Kadardır?

Oksijen tüplerinin kullanım süreleri, tüp hacmine ve akış ayarına bağlıdır. Örneğin, 10 litre oksijen tüpü 2 litre/dakika akış ayarında yaklaşık 6-7 saat kadar, 5 litre ise yaklaşık 3-3,5 saat kadar kullanılabilir.

Oksijen Tüpleri Nasıl Doldurulur?

Oksijen tüplerinin dolumunu yapan sertifikalı tesisler vardır. Bu sertifikayı alabilmek için belli standartlara uyulması gerekir. Sertifikası olan tesisler düzenli olarak denetlenir. Tüp dolumu, bu tesislerde güvenle yaptırılabilir. Oksijen tüpleri tıbbi amaçlı kullanıldığı için sanayi tipi oksijen gazıyla doldurulmamalıdır. Sanayi amaçlı oksijen gazı kullanıcıya zarar verebilir.

Uyarı

Hiçbir oksijen cihazına, yanma ve patlama tehlikesine karşı, ateş, makine yağı, petrol ürünleri ve yağlı sabunlar ile yaklaşılmaz.

Yorumlar

seval - 12 Nisan 2015 08:19
geçenlerde hafif olsun diye bu başlıgı aldım. gerçekten diğerine göre çok kucuk ve hafıf. ayrıca çelik oksijen tüplerinin dolumunu yapıyormusunuz? bir de buruna takılan hortumlardan almak istiyorum. ama beyaz gibi olanlar daha iyi diğeri ince geliyor ve acıtıyor.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 13 Nisan 2015 23:07
Seval, merhaba. Firmamız oksijen tüpü dolum hizmet vermemektedir. Dolum işlemleri, kamu otoriteleri tarafından özel izinli tesislerde yapılmaktadır. Bizimle iletişime geçerseniz bulunduğunuz ile göre bu hizmeti alabileceğiniz yerleri size bildirebiliriz.

Oksijen kanüllerini değerlendirecek olursak beyaz olanların yeşil ve mavi olanlara göre daha kaliteli olduğu söylenebilir. Bu ürünlerin farklı uzunlukta modelleri de mevcuttur. İhtiyacınız olan doğru ürünleri tespit etme konusunda size yardımcı olabiliriz. Bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Niyaz Binler - 29 Temmuz 2015 16:21
Sayın yetkili, hafif olan oksijen tüplerinin iç hacimleri ile çelik olanların hacimleri aynı mı? Ayrıca şu an 10 litre çelik tüp kullanıyorum. bir yere götürmek imkansız. bu hafif olanlardan alsam taşıması kolaymı?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 30 Temmuz 2015 12:42
Niyaz Binler, merhaba. 5 litrelik çelik oksijen tüpü ile 5 litrelik alüminyum oksijen tüpünün içindeki oksijen miktarı aynıdır. Yapıldıkları maddeler farklı olduğu için bu 2 ürünün teknik çizimdeki ölçüleri farklıdır. Diğer hacimdeki ürünlerle ilgili de karşılaştırma yapmak gerekirse durum aynıdır.

10 litrelik çelik oksijen tüpü oldukça ağırdır. Tek kişinin taşıması zordur. Bunun yerine alüminyum oksijen tüpü tercih ederseniz daha hafif olduğu için zorlanmadan taşıyabilirsiniz.



Mustafa Yarıcılar - 6 Kasım 2023 18:56
Ben arabanın arka kısmuna koyuyorum istediğim yeregisiyorum 10 lt lik tüple yalnız biraz az gidiyor sanırsam 4 saat gidiyor



Ahmet - 5 Mayıs 2021 19:13
Taşıma nasıl yapılıyor. Bir yerden bir yere sevkiyatı nasıl yapılır. Adet fazla olursa

Sesan - 6 Mayıs 2021 09:59
Ahmet, merhaba. Bireysel kullanım tüp ise tüp taşıma çantaları veya tüp taşıma arabası kullanılabilir. Bunun dışında toplu tüp gönderimi yapılacak ise öncelikle tüp taşıma için gerekli izinler ve belgeler alınmalıdır. Taşıma da oksijen tüpü taşıma yönetmeliğine göre yapılmalıdır. T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yayınladığı “Basınçlı Gaz Tüplerinin Tehlikeleri, Taşınması ve Depolanması” belgesini inceleyebilirsiniz.



Tuğba Borcek - 1 Temmuz 2021 19:15
Merhabalar. Bu 10 lt lik oksijen tüpleri ne kadar süre ile değiştirilmeli kac ay yada günde bitiyor acaba?

Sesan - 2 Temmuz 2021 12:52
Tuğba Borcek, merhaba. 10 lt oksijen tüplerinin kullanım ömürleri anlık tüketim ile doğru orantılıdır. Örneğin 2L/dk seviyesinde devamlı kullanılan O2 tüpü ortalama 4-5 saat civarında bitecektir. O2 akış seviyesi ne kadar arttırılırsa süre ters orantılı olarak azalacaktır.



Suat Kuruağaçlar - 10 Ağustos 2015 10:10
Çelik olması ne avantaj sağlamakta ?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 11 Ağustos 2015 10:36
Suat Kuruağaçlar, merhaba. Medikal gaz tüplerinin çelik olması aslında pek bir avantaj sağlamıyor. Alüminyum olanlara göre çok ağır ve hantal ürünler. Eğer tüpün içinde çok yüksek basınçta gaz olacaksa çelik olanlar tercih edilebilir.



Fırat Uçanlar - 29 Kasım 2015 12:02
E-mail imden geri dönüş yaparsanız sevinirim.
Ücret bilgisini rica ediyorum.
Elinizde bulunuyor ise tedarik etmenizi ona göre isteyeceğim. Teşekkür ederim.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 30 Kasım 2015 07:21
Fırat Uçanlar, merhaba. Ürünler stoklarımızda mevcuttur. Bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Alptuğ Sezek - 30 Aralık 2020 22:28
Merhaba, sağlık için oksijen tüpleri ile sanayi oksijeen tüplerinin fonksiyonu aynı mıdır

Sesan - 31 Aralık 2020 08:56
Alptuğ Sezek, merhaba. Oksijen tüplerinin içerisinde basınçlı oksijen gazı bulunur. Yaklaşık %98 oranında oksijen vardır. Sanayi tüplerinde ise %70 bütan ve %30 propan bulunur. Propan gazı -45 C’de dahi buharlaşabilme özelliği ile özellikle soğuk iklimlerde ve sanayide kullanılmaktadır. Oksijen tüpü ile aynı fonksiyonlara sahip değildirler.



Nazmiye ucar - 18 Nisan 2016 16:09
Ürünlerini nereden temin edebiliriz acaba. Ben Ankara’da oturuyorum.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 19 Nisan 2016 13:52
Nazmiye Ucar, merhaba. Ürünleri size kargoyla gönderebiliriz. Ürün fiyatları ve sipariş işlemleri için lütfen bizimle iletişime geçin.



Şifacı - 10 Mayıs 2016 10:12
20 lt ne kadar süre kullanılıyor acaba öğrenebilirmiyim. Hasta için evde kullanıyor. Dk/10 litre 18 saat kapasiteli şekilde kullanıyor.
Teşekkürler

Celil Çağlar ÖZLÜ - 11 Mayıs 2016 15:29
Şifacı, merhaba. Tüplerin ne kadar süre kullanılabildiği kullanıcının ayarladığı akış miktarına göre değişmektedir. 20 litrelik bir oksijen tüpü 10 litre/dakika akış ayarında yaklaşık 4 saat kadar kullanılabilir.



ramazan - 1 Temmuz 2016 22:02
ben itfaiyeciyim yangın egitimlerinde oksijen tüpünü kullanıyoruz acaba bunun bir zararı olurmu haftada 4 defa falan bu egitimleri yapıyoruz tüpleri bakımları yapılıyor diyorlar ama bilemiyorum daha sonra hasta olmayalım bir arkadaş içleri pas oluyor tetanoz olabiliriz diyor
bilgilendirirseniz sevinirim

Celil Çağlar ÖZLÜ - 2 Temmuz 2016 18:27
Ramazan, merhaba. Tatbikat amaçlı bile olsa oksijen tüplerini ateşe yaklaştırmanızı tavsiye etmem.



idris yeldan - 22 Şubat 2017 09:53
alimünyum tüplerin menşei nedir

Celil Çağlar ÖZLÜ - 23 Şubat 2017 00:36
İdris Yeldan, merhaba. Stoklarımızda bulunan alüminyum oksijen tüpleri Türkiye, Çin veya Amerika olmak üzere 3 farklı ülkede üretilmektedir.



Mustafa - 26 Kasım 2019 14:34
oksijen tüplerinin içerisinde %100 oksijen gazı mı var yoksa gaz karışımı var ve büyük kısmı oksijen mi? biliyorsunuz havanın %21 oksijen sebeple sormak istedim

Celil Çağlar ÖZLÜ - 27 Kasım 2019 10:14
Mustafa, merhaba. Yetkili dolum tesislerinde %99,9 saflıkta oksijen gazı başka herhangi bir gazla karıştırılmadan tüplere doldurulmaktadır.



Mehmet - 13 Aralık 2020 20:18
İstanbul’da siz de biliyorsunuz bu tüplere kaçak dolum yapan birçok şirket var maalesef. Bu yüzden ürünlerden temin ederken ciddi anlamda araştırmak ve satıcıya güvenmek gerekiyor. Acaba iyi üretilmiş bir tüpte ne gibi damgalar oluyor ve sahte tüp ile arasındaki fark nasıl anlaşılıyor? Bizim vatandaş olarak bunu anlamamız mümkün mü? Ne gibi sertifikalar almış olması gerekiyor örneğin. Konu hakkında bizi bilgilendirmeniz acaba mümkün olabilir mi?

Sesan - 14 Aralık 2020 11:56
Mehmet, merhaba. Tüp dolumu için özel olarak yetkilendirilmiş belirli yerler vardır. Dolum yapacak firmanın “Basınçlı Gaz Tüpleri Dolum Yeterlilik Belgesi”ne sahip olması gerekir. Tüp üzerinde ise TS damgası bulunmalıdır. Tüplerde bulunan TS standartları tüpün modeline göre değişmektedir. Örneğin, dikişli çelik tüplerin standardı TS 1519 iken dikişsiz çelik tüplerin standardı TS 11169’dur. Tüplerin bakım, kontrol ve dolumu da kendi standartlarına göre yapılmalıdır. Oksijen tüplerinde ise 20-25 TS ve ISO standartları vardır ve bu standartlar yine tüplerin modeline göre değişir. Standartların detaylarına Resmi Gazete’de bulunan “Tüp ve Tüp Demetlerinin Dolum ve Periyodik Muayenelerinin Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğ”den (Tebliğ: SGM-2018/7) ulaşabilirsiniz.



ismail Akarsular - 14 Aralık 2020 09:35
SGK aracılığıyla temin ettiğimiz Türk Malı Konsantrator ara ara duruyor. Bu sırada gösterge ışığı kırmızıya dönüyor. Satıcıya sorup teknik servise ulaşmak istediğimizi söylediğimde pandemi nedeniyle teknik servisin evlere gelemediğini ama konsantratoru kendi imkanlarımızla satıcıya ulastirdigimizda, teknik servise teslim edebileceklerini söylediler. Bir de onarım süresi konusunda bir şey soyleyemeyeceklerini belirttiler. Annem 65 yaş üstü ve kronik hasta. Ben de tek başına anneme bakıyorum. Ben şimdi bu konsantratoru nasıl teknik servise ulastirabilibilirim. Bir de 2 metrelik beyaz renkli kanullerin uç kısımları zamanla sertleşip, annemin burun içinde yaralanmalara neden oluyor. Bu kanullerin sizdeki adet fiyatını nasıl öğrenebiliriz?

Sesan - 15 Aralık 2020 14:25
İsmail Akarsu, merhaba. Teknik servis hizmetlerimiz ve ürünlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Gökçe Bozdoğan - 20 Aralık 2020 10:32
Merhabalar. Evvela değerli ve faydalı bilgiler için teşekkür ediyorum. 10 litrelik bir oksijen tüpüm var…malum pandemi surecindeyiz. Dolum nakliye derken birden fazla el ve yer degistirebiliyor. vana da dahil olmak uzere dis yuzeyini nasil temizlemem gerektiğini hangi temizleyiciyi kullanmanın uygun olacağını sormak istedim. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim…

Sesan - 21 Aralık 2020 11:27
Gökçe Bozdoğan, merhaba. Dezenfektan gibi alkollü temizleyiciler veya sirke ile temizlik sağlayabilirsiniz.



MURAT ALİŞİROĞLU - 21 Haziran 2021 13:21
Oksijen tüpü yerine Oksijen jeneratörü kullanarak maliyetlerinizi ciddi oranda düşürebilirsiniz. Size bakım maliyeti dışında enerji kalıyor. Peki bunu nasıl minimize edebilirsiniz taniki güneş enerji sistemleri ile



murat çevirgen - 2 Kasım 2021 17:35
Merhaba,

Bilgi çok faydalı olmuş.

Bilgilendirme: Oksijen Tüpün Kulanım Süresi ile Oksijen Gazının Kullanım Süresi Farklıdır.

Saygılarımla,
Murat Çevirgen

Sesan - 3 Kasım 2021 11:15
Murat Çevirgen, merhaba. Yorumunuz için teşekkür ederiz.