Oksijen Konsantratörü
Oksijen Konsantratörü Nedir?
Oksijen konsantratörü atmosferde bulunan oksijen gazını diğer gazlardan ayrıştırarak yoğunlaştıran cihazdır. Sağlık veya sanayi için kullanılan farklı modelleri vardır. Bunların çalışma prensipleri birbirine benzese de cihazların iç donanımları biraz farklıdır. Sağlık için kullanılanlar genellikle oksijen yetersizliği veya solunum güçlüğü gibi sorunlar yaşayan hastaların tedavi süreçlerinde uygulanır.
Atmosferde bulunan havada % 21 oksijen (O2), % 78 azot (N2), % 0,9 argon (Ar) ve % 0,1 oranında diğer gazlar bulunmaktadır. Oksijen konsantratörü cihazları ortam havasındaki gazları ayrıştırır ve moleküler sieve (moleküler elek) dediğimiz sistem ile % 95 (± 3) saflıkta oksijen üretir. Moleküler sieve (moleküler elek) sayesinde insan sağlığına uygun bir şekilde oksijen gazı üretilmektedir. Oksijen tedavisine ihtiyaç duyulan her yerde kullanılır.
Oksijen Nedir?
Oksijen doğada çok fazla bulunan elementlerden bir tanesidir. 1774 yılında civa oksidi ısıtma işlemi esnasında tespit edilmiştir. Oksijen gazı kokusuz, renksiz ve tatsızdır.
Oksijen, atmosferin hacim olarak % 21’ini, ağırlıkça % 23,2’sini oluşturur; suda ağırlıkça % 88,8 oranında bulunur; yer kabuğunun ise % 50’sini teşkil eder.
Canlılar İçin Oksijenin Önemi
Oksijen canlıların yaşaması için gerekli en önemli maddelerden bir tanesidir. Oksijene ihtiyaç duymayan canlılar hariç diğer tüm canlıların enerji üretebilmeleri oksijene bağlıdır. Oksijenli (aerobik) metabolizma enerjinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlar.
Canlılarda Oksijen Eksikliği
Kanda oksijen azalırsa oksijen basıncı düşer. Bu duruma “Hipoksi” adı verilir. Böylece anaerobik (oksijensiz) metabolizma başlar ve enerji üretimi sağlanmaya devam edilir. Anaerobik metabolizma sonucu hem enerji verimsiz kullanılır hem de sonuçta ortaya çıkan laktik asit ile ortamın pH değeri asidik hale gelir. Bu duruma metabolik asidoz denir. Metabolik asidoz belli bir dereceden sonra hücresel işlevlerin bozulmasına neden olur. Bu durum uzun sürerse öncelikle beyin, sonrasında da birçok organ geri dönüşümsüz olarak zarar görebilir. Kan gazı değerleri canlılar için hayati önem taşımaktadır. Bu durum oluşmaması için oksijen eksikliği tespit edilen hastalara oksijen konsantratörü önerilmektedir. Oksijen konsantratörü doktora danışılarak kullanılması gereken bir cihazdır.
Oksijen Konsantratörü Nasıl Çalışır?
Oksijen konsantratörü çalıştırıldığında, içinde bulunan elektronik kontrol kartı kompresör motoru aktif hale getirir. Kompresör motor atmosferdeki havayı emer, öncelikle filtrelerden geçirir ve belli bir basınçla elektronik kontrol kartının yönettiği valfe gönderir. Valften geçemeyen fazla hava “susturucu” ile dışarı atılır. Valf, basınçlı havayı sırası ile moleküler eleklere gönderir. Moleküler eleklerden yalnızca oksijen gazı geçer ve karşı taraftaki oksijen haznesinde birikir. Bu haznede biriken yüksek yoğunluktaki oksijen gazı belirli bir basınç değerine ulaştığında nemlendirici kabın içinden geçerek oksijen kanülü ile hastaya gönderilir.
Merhaba oksijen tedavisine ihtiyaç duyan yaşlı bir hastamız var. Kullandığı cihaz ikinci el ve ciddi sıkıntılar yaşattı bize. Acaba bu cihazları SGK ödüyor mu? ödüyorsa ne kadarını ödüyor? sizden bu cihazı eğer temin edersek SGk’dan paramızı ne kadar süre içinde temin edebiliriz? Haftada 6 gün sürekli olarak hemşire geliyor bakmaya hastamızı. Bu yüzden cihazın kullanımında sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Yine de cihazı biz de kullanabilir miyiz? Acaba tıp konusunda bilgili olmaya bir gerek var mı?
ben cam boncuk işi yapıyorum, oksijen tüpü yerine konsantratör kullanmak istiyorum. uygunmudur. iyi çalışmalar
Sayın Ertem, sorunuzu oldukça uzun zaman önce sormuşsunuz. Hastanızın o cihaza ihtiyacı olduğunu belirten 3 doktor imzalı bir rapor aldığınızda SGK ödüyor. Siz parayı verip alıyorsunuz. İki ay içinde hastanızın adına Ziraat Bankası Şubesine ödeme yapılıyor. Faturada yazan miktar değil de ona yaklaşık bir miktar ödeniyor. 2.000 TL civarındaydı sanırım. O rapor da her yıl yenilenmek zorunda. Cihazların kullanımı son derece kolay. Tıp bilgisi gerekmez. Geçmiş olsun.
Ertem Gündemir,
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Oksijen konsantratörü cihazlarına SGK 900 TL geri ödeme yapmaktadır. Hastaneden alacağınız rapor ve reçete ile bu imkandan faydalanabilirsiniz ve yeni cihaz alabilirsiniz. SGK yaklaşık 30 ile 45 gün arasında size geri ödeme yapacaktır. Cihazların kullanımı kolaydır. Kullanımla ilgili hiçbir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Kullanımla ilgili herhangi bir sorunuz olursa bu sayfa üzerinden sorabilirsiniz. Acil bir şekilde yanıt almak isterseniz http://sesanltd.com.tr/iletisim/ bu sayfadan 7/24 bize ulaşabilirsiniz.
İyi günler.