Merdiven İnme-Çıkma Cihazı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan kişiler genellikle yürümekte zorluk yaşayan engelliler veya yaşlılardır. Manuel (aküsüz) tekerlekli sandalyeler ortalama olarak 10 ile 20 kg arasındadır. Engelli bir bireyin ağırlığı da yaklaşık 60 kg civarında olduğu düşünülürse tekerlekli sandalyede oturan birinin merdivenden transferini sağlamak için toplamda 70-80 kg kadar ağırlığı taşımak gerektiği ortaya çıkar. Birey daha hafif olsa bile en azından toplamda 45-50 kg ağırlıktan bahsedilebilir. Bu da, taşıma işlemi için birkaç kişiye ihtiyaç duyulacağını gösterir. Hasta veya engelli bir bireyi merdivenlerden indirmek veya çıkarmak oldukça zordur. Birey tekerlekli sandalyeye oturabiliyorsa taşıma işlemi biraz daha kolaylaşır. Ancak yine de birkaç kişiye birden ihtiyaç duyulur. Merdivenin yapısı özellikle döner şekildeyse işlem daha karmaşık ve tehlikeli hale gelebilir. Tekerlekli sandalye üzerindeki kişinin her an düşme tehlikesi olacaktır. Bu sorunlardan kurtulmak için merdiven inme-çıkma cihazları tercih edilebilir. Bu cihazlar, tek başınayken bile refakatçinin kolay ve güvenli kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Bireysel kullanımın yanında asansörü olmayan kamu kurumlarında veya özel okul gibi kuruluşlarda mevzuat gereği bulundurulmak zorundadır.

Merdiven inme-çıkma cihazları kişisel olarak kullanılabildiği gibi engellilerin erişebilirliği kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın aradığı standartlar için de zorunluluktur. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel kuruluşlar başta olmak üzere tüm kurumlar engelli erişilebilirliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle yeterli büyüklükte asansörü olmayan kurum ve kuruluşlar merdiven inme-çıkma cihazı tedarik ederek ilgili mevzuata uygunluk sağlamalıdır. Gündelik hayatta yaşama dair zaten birçok engel söz konusudur. Bir de tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin karşılaştığı çözümsüz engeller vardır. Bu sorunlar yıllar içinde insanları yıpratır. Sorunun değil çözümün bir parçası olmak gerekir.

Bu cihazlar, en üst düzeyde güvenlik sağlayacak şekilde üretilir. Üzerindeyken düşme riski oldukça azdır. Hatta bazı modellerde düşmeyi engelleyici sistemler sayesinde taşınan bireyin düşmesi neredeyse imkansızdır. Cihazları kullanmak için en az 1 refakatçiye ihtiyaç duyulur. Refakatçi cihazı daha önceden tecrübe ettiyse tek başına rahatça kullanabilir. Cihazın üzerindeki bireyi kolaylıkla merdivenlerden indirebilir veya çıkarabilir. Düşme riskini en aza indirebilmek için cihaz boştayken denemeler yapılmalıdır.

Cihazlar portatiftir. Çoğu model katlanabilir veya kolayca sökülebilir özelliktedir. Böylece araç bagajında taşınabilir.

Piyasada, manuel veya akülü tekerlekli sandalyelere uygun farklı tipte merdiven inme-çıkma cihazları vardır. Bazı modeller tekerlekli sandalye kullanmayan kişilere de uygundur ve bunların üzerinde kendinden oturağı vardır. Böylece tekerlekli sandalye kullanmayan ancak merdiven çıkmakta zorlanan kişiler için tercih edilebilir. Oturağı çıkarılabilen cihazlar da mevcuttur.

Piyasada birçok farklı marka vardır. Bu markaların da farklı model ürünleri mevcuttur. İşlevsel olarak hepsi merdiven inip çıkmak için kullanılsa da bunları birbirinden ayıran detaylar söz konusudur.

Herhangi bir tekerlekli sandalyeye merdiven çıkıp inebilme özelliği kazandıran sistemler olduğu gibi, tekerlekli sandalye şeklinde olan akülü ve motorlu cihaz modelleri de mevcuttur. Her modelin farklı ölçüsü ve taşıma kapasitesi vardır. Ayrıca merdivenin tasarımına göre de uygun cihazın tercih edilmesi gerekir. Düz tip, z tipi ve döner tip merdivenler için farklı cihazlar üretilmiştir. Hangi merdiven tipinde kullanılacaksa ona uygun cihaz tedarik edilmelidir. Kullanılacak merdivenin ölçülerine, şekline ve bulunduğu yere göre model seçimi yapılmalıdır. Cihazların kullanım şekline ve güvenlik seviyesine göre sadece paletli veya sadece tekerlekli veya hem paletli hem tekerlekli modelleri de mevcuttur.

Hastanın kilosuna ve vücut yapısına uygun modeller olduğu gibi kullanılacak merdivenlerin şekline ve ölçülerine göre de modeller vardır. Ayrıca, cihazların batarya ve motor kapasiteleri değişkenlik gösterebilir. Akülü modeller ise elektriksiz ortamda kullanılabilir. Apartman merdivenlerinde kullanılabilirliği yanında park, bahçe, otel ve toplantı salonu gibi yerlerde bulunan merdivenlerde de güvenle kullanılabilir. Güvenliğin en üst düzeyde sağlandığı bu ürünler kişinin refakatçileri tarafından rahatlıkla kumanda edilebilir. Piyasadaki cihazlar yaklaşık olarak 120-150 kg’ye kadar hasta taşıma kapasitesine sahiptir.

Tedarik aşamasında ihtiyaç duyulabilecek cihaz özellikleri doğru bir şekilde belirlenmelidir. Model tercihi de ona göre yapılmalıdır. İşin uzmanına danışarak doğru cihaz tespit edilebilir.

Yorumlar

ahmet saygınerol - 13 Temmuz 2015 18:43
teyzem tekerlekli sandalye kullanıyor akülü. bunun gibi ürünleri inceliyorum. güvenlimi değilmi bilemiyorum. açıklamalarda ve kullananlardan duyduğum kadarıyla güvenli deniyor. bazı kullanım videolarını izledim. Teyzem 95 kilo. Bize uygun bir cihaz önerirmisiniz?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 14 Temmuz 2015 00:36
Ahmet Saygınerol, merhaba. Merdiven inme-çıkma cihazlarının farklı modelleri mevcuttur. Bunların genellikle 120-150 kg’ye kadar taşıma kapasitesi olan çeşitleri vardır. Hasta 95 kg ve manuel tekerlekli sandalye 20 kg olsa toplam 115 kg yapar. Cihazlar bu ağırlığı rahatlıkla taşır. Ancak akülü sandalyeler manuel olanlara göre çok daha fazla ağırdır. Cihazların toplam taşıma kapasitesini aşabileceği için şu an akülü sandalye uyumlu merdiven inme-çıkma cihazı tavsiye edemiyorum. Teyzeniz ilerleyen zamanda kilo verirse olabilir ancak şu an için pek mümkün değil. Kendinden oturaklı cihazları da değerlendirebilirsiniz. Böyle bir durumda tekerlekli sandalye ağırlığı eklenmeyeceği için daha kilolu hastalarda kullanımı mümkün olmaktadır.



nalan - 16 Temmuz 2015 15:29
Yozgat’ta oturuyoruz. Hastamız sürekli tekerlekli sandalyede. Kilolu olduğu için merdivenleri çıkaramıyoruz. Bu ürün sorunlarımızı çözecek gibi.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 17 Temmuz 2015 20:48
Nalan, merhaba. İlginiz için teşekkür ederim. Merdiven inme-çıkma cihazı yaşadığınız sorunları çözecektir.



Müjgan Sedef Artıkal - 8 Ağustos 2015 15:58
Engellilerin düşünülmediği, yolların ve apartman v.s. girişlerinin engelliler için güya düşünülüp ama aslında hiç doğrudürüst planlanamadığı bir toplum için böyle biryerde gerçek anlamda güzel ve destekleyici, yaşam kalitesini kolaylaştıran efektif bir ürün olmuş.

Sesan - 9 Ağustos 2015 12:41
Müjgan Sedef Artıkal, merhaba. Ürünlerimize olan ilginiz için teşekkür ederiz.



Çağla kumbaşı - 11 Eylül 2015 17:05
Ürünü görmekte isteriz.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 12 Eylül 2015 19:12
Çağla Kumbaşı, merhaba. İlginize teşekkür ederim. Ürünler stoklarımızda mevcuttur. Dilediğiniz zaman görebilirsiniz.



Uluğhan Güneşli - 23 Eylül 2015 12:11
Bu ürünlerden var mı elinizde ?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 24 Eylül 2015 12:23
Uluğhan Güneşli, merhaba. Ürün çeşitleri stoklarımızda mevcuttur.



Kadir - 10 Ekim 2015 16:15
İyi günler. 4 model inceledim. Yaklaşık 1 haftadır araştırıyorum. kısa sürede karar vereceğiz. Özellikle SMAX modeliyle ilgileniyorum.

Sesan - 11 Ekim 2015 08:36
Kadir, merhaba. Ürün stoklarımızda mevcuttur. Bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Nilgün Sever - 29 Ekim 2015 08:08
Bu ürünlerden bir tanesini kullanan engelli bir arkadaşım var. Refakatçisi ile dışarı çıkıp merdiven olan yerlerden geçebiliyormuş.bende tekerlekli sandalye kullanıyorum. merdiven inip çıkmak gerçekten zor oluyor. ailem 2-3 kişi birlikte merdivenlerden indiriyor beni. hem tehlikeli bi durum hem korkuyorum. birde eziyet oluyor aileme.

Sesan - 30 Ekim 2015 17:25
Nilgün Sever, merhaba. Merdiven inme-çıkma cihazları, engelli bireylerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmaktadır.



Dursun Yekpi - 16 Kasım 2015 20:45
bu cihaz benim ihtiyacım olan cihaz işte. merdiven çıkıp inmek çok zor. tekerlekli sandalye kullananlar için büyük gereksinim.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 17 Kasım 2015 17:52
Dursun Yekpi, merhaba. Merdiven inme-çıkma cihazları hasta veya engelli bireylere büyük kolaylık sağlamaktadır. Aileler için de kurtarıcıdır.



Yaşar - 6 Nisan 2016 23:03
Ayrıldıiğım iş yerine tazminatımı almak için geri gittiğimde engelli merdiveninin kullanılmaz hale geldiğini gördüm. Yaklaşık 120 kiloyum şuan merdivenleri çıkarken yardımcı oldu arkadaşlar saolsun. ama ben çok rahatsız oldum.Bu tarz bir sandalye almak istiyorum. Hem akülü, hem de merdiven çıkabilen modelleriniz var mı acaba? Bu cihazları kullandığımız merdiven aralıklarının maksimum yüksekliği ne olmalı?Herhangi bir merdiven aralığı kıstası var mı cihazları kullanmak için? Stoklarınızda bu ürünlerden var mı acaba? Gelsek yerinize görebilir miyiz?

Sesan - 7 Nisan 2016 11:06
Yaşar, merhaba. Merdivenlerin şekline ve ölçülerine göre farklı cihazlar gerekebilir. Ürünler stoklarımızda mevcuttur. Sorularınız için bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Murat düzenli - 3 Mayıs 2016 06:43
Merbahalar yaklaşım 20 senedir tekerlikli sandalye kullanıyorum ve son 10 senedir akülü tekerlekli modellerden kullanıyorum. Kullandığım cihaz oldukça eskidi ve yenisini almayı düşünüyorum. Açıkçası bu tarz modeller de ilgimi çekmiyor değil ama yüksek maliyetli yüzünden pek yaklaşamıyorum. Acaba ödeme koşullarında ne gibi yardımlarda bulunabiliyorsunuz? Bir de cihazların aküleri örneğin 10 tane merdiven çıktığı zaman daha çabuk mu boşalıyor? Ne kadar süre dayanıyor bunlar benim için gerçekten önemli. iyi çalışmalar dilerim.

Sesan - 4 Mayıs 2016 21:46
Murat Düzenli, merhaba. Cihazların aküsü merdivenleri defalarca çıkıp inebilecek şekilde tasarlanmıştır. Aküyle kullanım süresi de cihazların özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Merdiven inme-çıkma cihazlarının birçok farklı modeli mevcuttur. Sizin ihtiyaçlarınıza uygun ürünü tespit edebilmemiz için merdivenlerin fotoğraflarını çektikten sonra bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Ayhan - 12 Mayıs 2016 11:20
Etud ve kurs merkezleri için bu ürünlerin meb onayı varmıdır.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 13 Mayıs 2016 14:44
Ayhan, merhaba. Ürünlerimizin MEB onayı vardır.



tülin beşer - 29 Temmuz 2016 16:53
Merhaba, Ürün tüm tekerlekli sandalyeleri adapte edilebilir mi?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 30 Temmuz 2016 01:13
Tülin Beşer, merhaba. Kendinden oturağı olmayan cihazların çoğu piyasada bulunan standart tipteki tüm manuel tekerlekli sandalyelere adapte edilebilir.



Maliha - 20 Kasım 2016 11:19
Biz böyle bir taşıma aparatı istiyoruz. sitenizde bir kaç tane model var.
genişlik açısından düşünüyoruz merdivenden geçermi diye. en olarak ne kadardır acaba ölçüleri belirtebilirmisiniz.
sonrada ücretleri konusunda nasıl görüşebiliyoruz bilgi istiyoruz. sağolun kolay gelsin.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 21 Kasım 2016 08:26
Maliha, merhaba. Öncelikle ürünlerimize olan ilginiz için teşekkür ederim. Merdiven inme-çıkma cihazlarında birçok farklı model mevcuttur. Sizin ihtiyaçlarınıza uygun ürünü tespit edebilmemiz için merdivenlerin fotoğraflarını çektikten sonra bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Aykut - 22 Kasım 2016 21:30
Okulumuzun dis merdivenleri icin dusunuyoruz. Urunlerinizin MEB onayi icin yeterlilik belgeleri mevcuttur ve mevzuata uygundur diye umuyorum.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 23 Kasım 2016 15:11
Aykut, merhaba. Ürünlerimizin MEB onayı için tüm yeterlilik belgeleri mevcuttur.



Uğur ERŞEN - 9 Mart 2018 18:05
Merhaba , eğrisel yelpaze merdivenlerde de kullanılabilir mi? Bu tür merdivenler için hangi ürünü önerirsiniz.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 10 Mart 2018 03:09
Uğur Erşen, merhaba. Merdiven inme-çıkma cihazlarında birçok farklı model mevcuttur. Sizin ihtiyaçlarınıza uygun ürünü tespit edebilmemiz için merdivenlerin fotoğraflarını çektikten sonra bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.