Kan Gazı Analizi Ne Sağlar?

Kan gazı analizi, hastanın metabolik ve solunumsal fizyolojisi hakkında güvenilir bilgiler veren önemli bir laboratuvar yöntemidir. Hastaların tedavilerini planlamak ve uygulanacak teknikleri belirlemek için gereklidir. Kanda bulunan oksijen ve karbondioksit gazlarının hem miktarı hem de parsiyel basınçlarının ölçülmesi sayesinde birçok parametre ortaya çıkar. Ortaya çıkan pH değeri, bikarbonat miktarı ve asit baz dengesi gibi parametreler hastada hipoksemi, asidoz ve alkalozun olup olmadığını gösterir. Hastanın yaşamının riske girmemesi için kan gazı parametrelerinin uygun değerler arasında seyretmesi gerekir. Solunum ise bu parametrelerin uygun değer aralığında kalabilmesi için gereken en önemli yaşamsal faaliyetlerden biridir. Solunumsal rahatsızlıklar bu nedenle çok ciddi sorunlara yol açabilir. Solunum cihazı kullanması gereken hastalar özellikle kan gazı analizine göre belirlenir. Cihazı kullanmadan önce ve kullandıktan sonra yapılan kan gazı analizi sayesinde solunum cihazının doğru bir şekilde ayarlanıp ayarlanmadığı netleştirilebilir.

Arteriyel Kan Gazı Nedir?

Kan damarları dolaşım sisteminin en önemli organlarındandır. Görevi, kanı vücudun her yerine taşımaktır. Temel kan damarı tipleri atardamarlar (arter) ve toplardamarlardır (ven). Atardamarlar kanı kalpten alıp vücudun farklı bölümlerine taşırken, toplardamarlar vücuttaki kanı kalbe taşır. Akciğerlerle kalp arasındaki damarlar ise bunun tam tersi şekilde çalışır. Kirli kan kalpten akciğerlere atardamarlarla, temiz kan ise akciğerlerden kalbe toplardamarlarla gönderilir. Buna pulmoner dolaşım denir. Konunun pulmoner dolaşımla ilgisi olmadığı için bahsi geçen atardamarlar kalpten vücuda doğru kan taşıyan damarları ifade etmektedir.

Vücuttaki asit baz dengesinin ve solunum seviyesinin tespiti için arteriyel kandaki (arterden yani atardamardan alınan kandaki) oksijen (paO2) ile karbondioksit (paCO2) parsiyel basınçlarının, oksijen saturasyonunun (SpO2), pH ve bikarbonat (HCO3) değerlerinin ölçülmesi gerekir. Bu da arteriyel kan gazı analizi ile mümkündür. Solunum sisteminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığı ancak kan gazı analizinin sonuçlarına göre ortaya çıkar.

Arteriyel Kan Gazı Analizi Endikasyonları Nelerdir?

Endikasyon, herhangi bir hastalığın tedavi sürecinde meydana gelen aşamaları ifade eder. Hastalığa ilişkin izlenmesi gereken tedavi yöntemlerinin sıralaması olarak da ele alınabilir. Arteriyel kan gazı analizi endikasyonları şunlardır:

  • Metabolik asidoz ve metabolik alkalozun tanısı ve takibi
  • Solunumsal asidoz ve solunumsal alkalozun tanısı ve takibi
  • Solunum yetmezliğinin tipinin saptanması
  • Verilen tedavinin etkinliğinin belirlenmesi
  • Oksijen tedavisinin takibi
  • Ani gelişen ve sebebi açıklanamayan dispnenin (nefes darlığı) sebebini araştırma

pH Nedir?

pH = Power of hydrogen (hidrojenin gücü)

pH değeri, asidik bir parametreyi mi yoksa bazik bir parametreyi mi ifade ediyor öncelikle buna bakılır.

Bir çözeltinin pH değeri, hidrojen iyonu [H+] ile hidroksit iyonunun [OH-] derişimlerinin oranına bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH- derişiminden fazla ise çözelti asidiktir, yani pH değeri 7’den düşüktür. Eğer OH- derişimi H+ derişiminden fazla ise çözelti baziktir, yani pH değeri 7’den büyüktür. Eğer OH- ve H+ iyonlarından eşit miktarda mevcutsa çözelti nötrdür ve pH 7 değerine sahiptir.

pH değeri, -log (H+) olarak da ifade edilebilir. Yani bir çözeltideki H+ iyonlarının negatif logaritmasıdır.

Diğer birçok parametreden etkilendiği için kan gazı analiz raporunda ilk önce pH değerine bakılır. pH değeri, paO2, paCO2 ve HCO3 parametrelerine bağlıdır. Bu parametreler sayesinde vücudun genel fizyolojik durumunun değerlendirilmesi yapılabilir. pH en önemli yaşamsal değerdir. Bu nedenle vücut, pH’ı dengede tutmaya çalışır.

Kanda asidik bir ortamdan bahsediliyorsa pH 7,35’in altında demektir. Bazik bir ortamdan bahsediliyorsa pH 7,45’nin üstünde demektir.

Asidoz < 7,35 < pH < 7,45 < Alkaloz

İnsan vücudu genel olarak asitliğe karşı daha dayanıklıdır. pH değeri 6,90’ın altına veya 7,60’ın üstüne çıkarsa bu durum ölümcül olabilir.

ÖLÜM < 6,90 < pH < 7,60 < ÖLÜM

pH’ı dengede tutmak için vücutta solunumsal ve metabolik aktiviteler gerçekleşir. Solunum sistemi, böbrekler ve tampon sistemleri kanın asit baz dengesini sağlar.

paCO2 (Parsiyel Karbondioksit Basıncı) Nedir?

paCO2 = Parsiyel karbondioksit basıncı

CO2 (karbondioksit) asidik bir maddedir. paCO2, tek başına artarsa vücutta asidoz oluşur, tek başına azalırsa vücutta alkaloz oluşur. CO2 solunum ile dengelenir.

Karbondioksit asidik bir madde olduğu için kandaki miktarının artması kanı asidik seviyeye yaklaştırır. Böylece pH düşer ve omurilik soğanındaki solunum merkezi uyarılır. Solunum merkezinden gelen sinyaller neticesinde diyafram harekete geçer ve soluk alışverişi hızlanır. Bu sayede kanda biriken karbondioksit gazı akciğerler vasıtasıyla vücuttan atılır ve pH seviyesi normale dönmeye başlar. paCO2, normal koşullarda 35-45 mmHg aralığında seyreder.

Alkaloz < 35 mmHg < paCO2 < 45 mmHg < Asidoz

HCO3 (Bikarbonat Konsantrasyonu) Nedir?

HCO3 = Bikarbonat konsantrasyonu

HCO3 (bikarbonat) alkali yani bazik bir maddedir. Kan gazı analizinde bikarbonat iyonunun serum konsantrasyonu olarak ifade edilir. Asit baz dengesinin metabolik bileşenini değerlendirmek için kullanılır. HCO3 miktarı vücutta artarsa alkaloz oluşur, azalırsa asidoz oluşur. HCO3 böbrekler sayesinde metabolik olarak dengelenir. HCO3, normal koşullarda 22-26 mEq/L aralığında seyreder.

Asidoz < 22 mEq/L < HCO3 < 26 mEq/L < Alkaloz

Kan gazı ölçüm cihazları doğrudan pH ve paCO2’yi ölçer. Bikarbonat değerini ise Henderson-Hasselbalch denklemini kullanarak hesaplar.

Henderson-Hasselbalch denklemi: pH = 6,1+log([HCO3]/[0,03xpaCO2])

paO2 (Parsiyel Oksijen Basıncı) Nedir?

paO2 = Parsiyel oksijen basıncı

paO2, arteriyel kandaki oksijen gazının parsiyel basıncıdır. Kanda olması gereken parsiyel oksijen aralığı 80-100 mmHg’dir. Kan gazı raporundaki paO2 değeri standartların altındaysa hipoksemi oluşur. Hipoksemi (hipoksi), oksijen yetmezliğidir. paO2 değeri 60-79 mmHg arasındaysa hafif hipoksemi, 40-59 mmHg arasındaysa orta hipoksemi ve 40 mmHg altındaysa ağır hipoksemi söz konusudur.

SpO2 (Oksijen Saturasyonu) Nedir?

SpO2 = Oksijen saturasyonu

SpO2 ve paO2 birbiriyle karıştırılabilir. Bunlar oksijenle ilgili farklı parametreleri ifade eder. Oksijen saturasyonu kan gazı cihazlarıyla ölçülebildiği gibi pulse oksimetre adı verilen cihazlarla da ölçülebilir. paO2 ise sadece kan gazı cihazlarıyla ölçülebilir.

Pulse oksimetreler, alyuvarların içinde bulunan hemoglobinin oksijen tutup tutmamasına göre renk analizi yaparak çalışır. Sensörler, oksijen oranını saptamak için kanın rengini kullanır. Alyuvarların oksijen taşıma miktarına bağlı olarak kanın renk tonunda değişiklik olur. Cihaz bir taraftan kırmızı ve kızılötesi ışık gönderir, diğer tarafta bulunan algılayıcı sayesinde de ölçümü sağlar. Bol oksijenli kan, parlak kırmızı renktedir ve pulse oksimetreden gönderilen ışığın çoğunu absorbe eder. Karşı tarafa ulaşan ışık miktarının ölçümü sayesinde de kandaki oksijen saturasyonu tespit edilir.

Pulse oksimetre kullanılarak elde edilen oksijen saturasyonu değeri, arteriyel kan gazı analiziyle elde edilen değere oldukça yakın olsa da arteriyel kan gazı analiziyle elde edilen veriler daha doğru kabul edilir. Arteriyel kan gazı analiziyle oksijen saturasyonu parametresi (SpO2) ölçülebildiği gibi parsiyel oksijen basıncı (paO2) parametresi de ölçülebilir. Oksijen saturasyonu (SpO2) ile parsiyel oksijen basıncı (paO2) birbirleriyle karıştırılabilir. Bu iki parametre oksijenle ilgili olsa da farklı değerleri ifade eder. Pulse oksimetreler oksijen saturasyonunu (SpO2) ölçer. Parsiyel oksijen basıncı (paO2) ölçümü için ise arteriyel kan gazı analizi gerekir.

SpO2 değeri, kandaki alyuvarların ne kadarının oksijen gazı taşıdığını ifade eder. SpO2 normal koşullarda %95’den büyük olmalıdır.

Parmaktan yapılan ölçümde oksijen saturasyonu %90 iken, paO2 60 mmHg’ye düşmüş olabilir. Bu nedenle arteriyel kan gazı analizi, pulse oksimetreden daha doğru sonuç verir. Solunum cihazlarında hangi modun hangi parametrelerle uygulanacağı kan gazı analizi sonuçlarının değerlendirilmesi ile belirlenir.

Asidoz Nedir?

Asidoz, kandaki pH değerinin 7,35’in altına düştüğü durumda oluşan asitliğin artmasını ifade eder.

Solunumsal Asidoz Nedir?

Kanda HCO3 normal seviyede olup, paCO2 yükselirse solunumsal asidoz durumu oluşur. pH 7,35’in altına inmiştir. Böyle bir durumda tampon sistemler pH’ı dengeleyebilmek için kandaki HCO3’ü arttırır. Böylece pH, 7,35 değerine doğru yaklaşır. Bu duruma kompanse solunumsal asidoz denir. Böbrekler sayesinde kandaki HCO3 artar.

Metabolik Asidoz Nedir?

Kanda paCO2 normal seviyede olup, HCO3 düşerse metabolik asidoz durumu oluşur. pH 7,35’in altına inmiştir. Böyle bir durumda tampon sistemler pH’ı dengeleyebilmek için kandaki paCO2’yi düşürür. Böylece pH, 7,35 değerine doğru yaklaşır. Bu duruma kompanse metabolik asidoz denir. Takipne (hızlı soluk alıp verme) sayesinde akciğerlerden karbondioksit atılımı atar ve kandaki paCO2 azalır.

Alkaloz Nedir?

Alkaloz, kandaki pH değerinin 7,45’in üstüne çıktığı durumda oluşan bazikliğin artmasını ifade eder.

Solunumsal Alkaloz Nedir?

Kanda HCO3 normal seviyede olup, paCO2 düşerse solunumsal alkaloz durumu oluşur. pH 7,45’in üzerine çıkmıştır. Böyle bir durumda tampon sistemler pH’ı dengeleyebilmek için kandaki HCO3’ü düşürür. Böylece pH, 7,45 değerine doğru yaklaşır. Bu duruma kompanse solunumsal alkaloz denir. Böbreklerden bikarbonat atılımı sayesinde HCO3 azalır.

Metabolik Alkaloz Nedir?

Kanda paCO2 normal seviyede olup, HCO3 yükselirse metabolik alkaloz durumu oluşur. pH 7,45’in üzerine çıkmıştır. Böyle bir durumda tampon sistemler pH’ı dengeleyebilmek için kandaki paCO2’yi arttırır. Böylece pH, 7,45 değerine doğru yaklaşır. Bu duruma kompanse metabolik alkaloz denir. Solunumun yavaşlaması sayesinde akciğerlerden CO2 atılımı azalır ve kandaki paCO2 artar.

Yorumlar

suzan zengineken - 7 Ağustos 2018 12:37
Çağlar bey metabolik ve solunumsal asidoz ve alkaloz olaylarını bu kadar anlaşılır ve net anlattığınız için size teşekkür ediyorum benim kız kardeşim solunum cihazına bağlı olarak tam iki yıl yaşadı bu nedenle bu konu hep ilgimi çekmiştir gerçekten çok eğitici bilgiler verdiniz çok teşekkürler …devamını bekliyoruz

Celil Çağlar ÖZLÜ - 8 Ağustos 2018 00:20
Suzan Zengineken, merhaba. Rica ederim. Kan gazı analizi, solunum cihazlarının rapor sürecinde oldukça önemlidir.



Eda - 22 Ekim 2018 20:04
Hocam kardeşimin kan gazi yuksek değerler umarım kötü bir şey yok

Celil Çağlar ÖZLÜ - 22 Ekim 2018 22:33
Eda, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Kan gazı değerleri birçok ipucu taşır. Kişinin hastalıklarına ve anlık sorunlarına göre değişkenlik gösterebilir. Kan gazı raporunu birkaç farklı hekime göstererek yorumlarını alabilirsiniz. Böylece kardeşinizin sağlık durumu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.



Mehmet SALDAMLI - 16 Ocak 2019 23:04
Hayırlı akşamlar hocam. Benim kan gazi ile ilgili bir sorum olacak. Yaklaşık 3gun önce annemi hastaneye goturdum ve göğüs yoğun bakıma aldılar. Kanda karbondioksit fazlalığından dolayi. Kendisi aynı zamanda koah hastası. Tonsilit olmuştu ve buna bağlı olarak diye düşündüğümüz yüksek ateş vardı. Evde bilincinin tam yerinde olmadığını farkettiğimiz an 112 ile acile getirdik.o esnada Satirasyon 55 seviyelerinde idi. Bundan sebeb göğüs yoğun bakıma aldılar. 3 gündür yoğun bakımda fakat sürekli uyku halinde. Acaba bu uyku hali normal midir ? Karbondioksit yüksekliği bunu yaparmi? Ve bu durum düzelir mi hocam

Celil Çağlar ÖZLÜ - 17 Ocak 2019 18:48
Mehmet Saldamlı, merhaba. Nefes aldığımızda akciğerlerimize giden havadaki oksijen kana karışarak dokularımıza ulaşır. Vücudumuzdaki hücreler metabolik aktivitelerde oksijeni kullanır ve karşılığında atık madde olarak karbondioksit üretir. Normalde, nefes vermeyle birlikte bu karbondioksitin vücuttan atılması gerekir. KOAH gibi, akciğerlerde bulunan hava keselerinin zarar gördüğü hastalıkları olan kişiler oksijeni nefesle yeteri kadar vücuda alamaz ve karbondioksiti de yeteri kadar dışarı atamaz. Bu nedenle, karbondioksit vücutta birikebilir ve kan dolaşımıyla dokulara yayılabilir. Karbondioksit, vücutta normal seviyede olursa bir zarar vermez ancak birikirse bazı sorunlara neden olabilir. Hatta ölüme dahi yol açabilir. Hastanızda karşılaştığınız uyku sorunu vücutta karbondioksit birikmesinin sonuçlarıyla ilgili olabilir. Bu durumu hastanın hekimine sormanız daha doğru olur. Vücutta oksijenin azalması da birçok soruna yol açabilir. Oksijensizlik öncelikle beyni etkiler. Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı ve sürekli uyku hali gibi sonuçlar doğurabilir. Soluk alıp vermede zorluk, nefes darlığı veya solunum yetmezliği de oksijen sorununa işaret etmektedir.



Tekin yavuz - 21 Aralık 2020 11:34
Hocam güzel yorumlarınız için öncelikle sizlere teşekkür ederim
Kan da karbondioksit miktarı fazlalışırsa asidik bir hale geliyor anladiğim kadariyla bu durum kanın pıhtılaşmasına sebeb oluyormu? Yada kan yoğunlaşıp kalp krizlerine yada kalbin haraketini etkiliyecek büyük etkilere sebeb olurmu?

Sesan - 22 Aralık 2020 12:10
Tekin Yavuz, merhaba. Kandaki pıhtılaşma belli bir miktarda olur. Bunun fazla olması durumunda damarlarda tıkanıklık oluşabilir. Kanın kalbe ve beyne ulaşamaması ölümcül risklerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.



Serap - 10 Haziran 2021 21:11
Hocam astım-koah hastasıyım,son bir aydır hızlı hareket ederken kalp atışlarım hızlanıyor ve çok hızlı nefes almaya başlıyorum ve aşırı bir rahatsızlık hissediyorum bayılacak gibi!parmak oksimetreyle ölçtüğümde oksijenim 96-98 arası çıkıyor ama kalp atışlarım 115 e kadar çıkıyor,kandaki karbondioksit artışıyla bir alakası olabilir mi acaba?

Sesan - 11 Haziran 2021 10:25
Serap, merhaba. Yaşadığınız problemlerin kandaki karbondioksit artışıyla ilgisi olabilir. Ölçümlerinizi kaydederek konuyu hekiminize danışmalısınız.



Volkan Kaya - 25 Şubat 2019 20:03
Hocam iyi aksamlar 1 yasinda bi kizim var bobrek tasi var kizimda son tahlillerde doktoru kan gazi istedi idrar ve kan tahlilleri temiz ancak kan gazında
Ph yuksek
PCO2 dusuk
PO2 Dusuk
Glc dusuk
O2SAT Dusuk
TCO2 yuksek
bu sonuclara yorumunuz ne olur hocam bu arada kızım yaşıtlarından daha zayif ama boyu yasitlariyla anni

Celil Çağlar ÖZLÜ - 26 Şubat 2019 02:50
Volkan Kaya, merhaba. Hastanın sağlık geçmişini ve raporundaki parametrelerini tam olarak görmeden yorum yapmak doğru olmaz. Bazı konularda genel bilgi verebilirim. Çocuklarda ciddi düzeyde enfeksiyon veya akciğere pıhtı atması riskleri varsa detaylı tetkiklerin yapılıp hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bunun dışında karbondioksitin veya oksijenin vücutta az olmasın sebepleri vardır. Bunlardan bazıları:

Akciğerler yeteri kadar verimli çalışmıyor olabilir.
Akciğer kapasitesi yeterli olmayabilir.
Solunum sayısı düşük olabilir.
Hasta, enfeksiyon gibi nedenlerle yeteri kadar nefes alamıyor ya da çok sık nefes alıp veriyor olabilir.



Cengiz - 2 Mayıs 2019 16:01
Mrb hocam esim plesanta prevya oldu benim bebegim 47 gunluk ve 47 gundur yoğun bakimda beyinde odeme var agiz yolu ile solunum cihazina bagli 3 kere cihazdan çıkarıp burnuna aldilar ama dayanamadi geri taktılar 25cc sut iciyor tolere ediyor vicut hareketleri cok zayif fizik tedavi başladı lutfen yardımcı olun kan gazi iyo diyorlar

Celil Çağlar ÖZLÜ - 3 Mayıs 2019 17:36
Cengiz, merhaba. Plasenta previa, anne rahmindeki bebek (fetus) ile anne arasındaki bağlantıyı sağlayan ve bebeğin eş kısmı olan plasentanın, bebek ile doğum kanalının arasında olması (yani doğum kanalını kapaması) durumudur. Plasenta previa nedeni ile doğumun erken olması durumunda ise prematürite (erken doğuma bağlı gelişememe) önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkar. Prematüre doğan bebeklerde doğum sonrası solunum sıkıntıları, intrakranial (kafa içinde) kanamalar, nekrotizan enterokolit (bağırsak hasarları), emme ve beslenme problemleri, metabolik problemler ve sarılık gibi pek çok komplikasyon gelişebilmektedir. Gelişen komplikasyonlar karşısında bebek yoğun bakımda veya kuvözde tedavi sürecine alınabilir.



Ahmet ACAR - 28 Ekim 2019 15:38
Merhaba hocam babam yaklask 10 senedir koah hastası konsantrator cihazi ve bibap kullanıyor son 3 senedirde 6 ayda bir yogun bakima karbondioksit yuksekliginden dolayı yoğun bakıma yatırıyoruz bir hafta tedavi görüp normale dönüyor gozlemledigim fenalascagi zamanlarda bibap cihazi takiliyken oksimereyle baktimizda oksijen seviyesi 60 ila70 lerde bazan dahada asalarda oluyo buseferde rahatlayamiyor ve surec genelde son 3 senedir busekilde ilerliyor karbondioksit atimini yeteri kadar yapamiyor sanirsam doktorlardan aldimiz rda genelde yapilmasi gereken hersey sizde mevcut oluyo ama ben biyelerde eksik biseyler olduğundan yada yanlis bisey yapti.izdan supeleniyorum onerilerinizi bekliyor olacağım bide babam 150 kilo ve ayaklari asiri odem dolu hareket wtmekde sikinti yasiyor şimdiden teşekkür ederim hayırlı günler

Celil Çağlar ÖZLÜ - 29 Ekim 2019 22:29
Ahmet Acar, merhaba. PAP cihazlarının kalitesi kadar maskenin hastaya uyumu da önemlidir. Yüze uygun olmayan maske, solunum cihazının kullanılmasını engelleyebilir. Hasta cihazı kullanabiliyor olsa da verim alamayabilir. Hatta sizin yaşadıklarınıza benzer sağlık sorunları yaşanabilir. Bu durumun diğer sebebi ise kullandığınız cihazlardan kaynaklı olabilir. Cihazların arızalı olması veya düzenli bakımlarının yapılmaması nedeniyle tam randıman alamıyor olabilirsiniz. Bu durumda cihazlarınızı yetkili teknik servise kontrol ettirmeniz gerekir. Dilerseniz teknik hizmetler konusunda size destek olabiliriz.



Haşim Fikret Uluçay - 31 Aralık 2019 18:18
Hocam iyigünler.Geçen gece tuvalete kalktım ve gözümü hastahane acilde açtım.Yüzümü vurup heryerim şişmiş.Bilincim gitmiş.Tansiyon Büyük 8 küçük 4 olmuş.
Ambulans alp götürmüş.
Ve acilde çıkan sonuçlar…
Yardımcı olabilirmisiniz sonuçlar hakkında.
Saygılar

THbc 12.8
pC02 47.4
p02 21.6
COHb -0.1
S02 29.0
O2Hb 28.8

Celil Çağlar ÖZLÜ - 1 Ocak 2020 16:02
Haşim Fikret Uluçay, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Hekim muayenesi olmadan kan gazı parametrelerinin yorumlanması uygun olmaz. O nedenle en iyisi hekiminize danışmanız olacaktır.



Hamit MİRZA - 16 Nisan 2020 08:11
Oksımetre de ölçüm yaptığım da RPbpm 45 e düştü çok sıkıntı verdi ne yapabilirim

Sesan - 17 Nisan 2020 12:16
Hamit Mirza, merhaba. BPM parametresi, nabız yani kalp hızını ifade eder. Normal koşullarda yetişkinler için nabız dakikada 60-85 arasındadır. Eğer hastanın dış görünüşünde bir sorun yoksa cihazda veya cihazın probunda bir arıza olabilir. Probun doğru şekilde takıldığından emin olup tekrar deneyiniz. Eğer tedarik edebiliyorsanız farklı bir prob ile kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun devam ediyorsa teknik hizmetler konusunda size destek olabiliriz.



Kübra Köse - 2 Kasım 2020 18:02
Hocam merhaba tekrar rahatsız ediyorum benım bebegım dogdu ama suan yogun bakımda makınaya baglı solunum cihazı var dıyafram henrısı amelıyatı oldu organları gogus
bosluguna yerlesmıs dıyaframında cok buyuk yırtık varmıs dıkmısler organları karın bosluguna getırmısler ama 3 gundur uyutuyorlardı hala uyandırmadılar sag akcıgeri hıc gelısmemıs sureklı oksijen titresim ve gaz veriyorlarmıs kan gaz degeri cok yuksekmıs solunum sıkıntısı cok varmıs doktor her dakika cok onemlı dıyor :disappointed_relieved::disappointed_relieved: şuan sadece hayata tutunmaya çalışıyor dedi :disappointed_relieved::disappointed_relieved:

Sesan - 3 Kasım 2020 16:12
Kübra Köse, merhaba. Çok geçmiş olsun, acil şifalar dileriz.



Hamide Ünsal - 21 Kasım 2020 19:52
Merhaba hocam nefesi tutmanın kan PH ı üzerinde etkisi nedir

Sesan - 22 Kasım 2020 11:59
Hamide Ünsal, merhaba. Nefes tutulduğunda kalp atışı hızlanır ve vücuttaki karbondioksit gazı dışarı atılamadığı için kandaki pH seviyesi yükselir.



sadık çakır - 4 Aralık 2020 13:36
hocam oğlum 14 yaşında yaklaşık 10 yıldır büyüme hormonu eksikliği ve hipetiroidi tedavisi görüyor .şu ana kadar bir sıkıntı yoktu ama 3 ayda 5 kilo verdi biraz zayıfladı tahlil sonuçlarında (HCO-3)28.1 (O2SAT)52.9 (TCO2) 56,6 (pO2) 29,8 VE IgA(nefelometrik)37,1 Bu sonuçlar ne anlama geliyor. pazertesi sonuçları doktoruna gösterecez yardımcı olursanız sevinirim.

Sesan - 5 Aralık 2020 10:29
Sadık Çakır, merhaba. Hastanızla ilgili tıbbi bilgiler konusunda mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir.



DENİZ KÖSE - 2 Nisan 2021 18:54
HOCAM MERHABA, ÖĞRETMENİM KURUMDA YAPTIĞIMIZ BİR PROJE İÇİN NEFESİMİZDEKİ KARBONDİOKSİTİN PH’INI ARAŞTIRIYORUM ANCAK BÖYLE BİR KAYNAĞA RASTLAMADIM, YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

Sesan - 3 Nisan 2021 14:00
Deniz Köse, merhaba. Soluk verme anında ortaya çıkan karbondioksit gazının pH ölçümü konusunda bir bilgimiz yok. Arteriyel kan gazı değerlendirmesi içinse bir hastaneye başvurmalısınız.



Erdinç Uysal - 6 Nisan 2023 19:49
3 senedir, Banyo yada tuvalete girdiğimde, En ufak bir çamaşır suyu kokusunu soludugumda, Kanımda enfeksiyon çıkıo ve tedavi oluyorum yine tekrarlio. Buna neden olan şey nedir, Sebebi nedir bulamıyoruz?.