HME Bakteri Filtrelerinin Kullanım Amacı Nedir?

HME bakteri filtreleri, solunum yoluna trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp gibi medikal ürünlerin uygulandığı hastalarda kullanılır. HME’nin açılımı “heat and moisture exchanger” yani ısı ve nem değiştiricidir. Bu filtreler, hastaların kendi solunum havasında bulunan ısıyı ve nemi tutarak solunum sistemini kuru ve soğuk havadan korur. Solunum sisteminin yapısı normal koşullarda nemlidir ve vücut sıcaklığındadır. Dışarıdan suni olarak gelen havanın solunum yoluna zarar vermemesi için HME bakteri filtrelerinin kullanılması gerekir. Bu sayede solunum yolunda ihtiyaç olan ısı ve nem sağlanır. Bununla birlikte diğer bir görevi de bakteri ve virüsleri tutarak enfeksiyon riskini azaltmaktır. Hastaya gelen havayı filtrelediği gibi hastadan çıkan havayı da filtreler. Sadece hastayı değil hastanın bulunduğu ortamdaki kişileri de korumayı sağlar. Farklı yaşta ve kilodaki hastalar için farklı ölçülerde üretilmiş çeşitleri vardır. Özellikle solunum cihazlarıyla birlikte hastanelerde, kliniklerde ve evlerde kullanılabilir. Solunum cihazı olmadan sadece filtreyi kullanan hastalar da mevcuttur. Piyasada “bakteriyel viral HME filtre” veya “HME filtre” olarak da bilinir.

Mekanik diğer bir deyişle suni olarak solunum yaptırılan hastalarda solunum mukozasının kurumasını önleme ve mukus (sekresyon) tıkanması gibi komplikasyonlara karşı hastanın nefesinde bulunan ısıyı ve nemi tutarak çalışır. Tutulan ısı ve nem, solunum sayesinde akciğerlere doğru ilerler ve solunum yolunun ısınmasını ve nemlenmesini sağlar. Bu sayede aspirasyon işlemi de kolaylaşır.

HME bakteri filtrelerinin tek amacı ısı ve nem sağlamak değildir. Bir yandan da bakteri ve virüslerden yüksek oranda koruma sağlar. Bu filtrelerin çoğu havadaki partiküllerin tutulmasını sağlayan elektrostatik kağıt filtrelerden yapılır. Bazılarında ise hem kağıt hem sünger filtre kullanılabildiği gibi sadece sünger veya sadece kağıt filtre kullanılan modeller de vardır. Bu durum markaya ve ürüne göre değişkenlik gösterir.

Trakeostomili bazı hastalar mekanik ventilatör veya oksijen cihazı kullanır. Solunum cihazları sayesinde nefes alıp vermeye devam ederler. Mekanik ventilatör kullanan hastalara özel HME filtreler olduğu gibi sadece oksijen cihazı kullanan hastalara özel olarak tasarlanmış HME filtreler de mevcuttur. Bazı durumlarda her iki cihazın da aynı anda kullanılması gerekebilir. Oksijen cihazı mekanik ventilatöre bağlandıktan sonra mekanik ventilatörden çıkan solunum devreleri vasıtasıyla hastaya bağlantı yapılır. Her iki cihazın birlikte kullanıldığı durumlarda mekanik ventilatöre uyumlu HME filtreler tercih edilir. Endotrakeal tüp kullanımı söz konusuysa, bu tip hastalar zaten mekanik ventilatöre bağlı olduğu için, mekanik ventilatör uyumlu HME filtreler kullanılır. Hiçbir solunum cihazına bağlı olmayan yalnızca HME filtre kullanan trakeostomili hastalar da vardır.

Filtreler zararlı partikülleri en az %99,9 oranında tutar. Bu oran filtrenin kalitesine göre daha da artabilir. Bazı markalar %99,9999 oranında dahi filtreleme yapabilmektedir. Filtre kısmı köpük, kağıt veya sünger olabilir. Bazı HME filtrelerin üzerinde kelepçeli veya luer kapaklı CO2 (karbondioksit) portu bulunur. Bu kısım gerektiğinde karbondioksit ölçümünde kullanılır.

HME filtreler hastada oluşan sekresyonun cihaza gitmesini önler. Sekresyon filtreden geçemez ve tutulur. Hasta solunum cihazına bağlıysa, bakteri filtresi hortumun hastaya yakın bölümünde kullanılır. Ayrıca gerektiği durumlarda cihaza yakın kısma da ayrıca takılabilir. Genellikle günde 1 adet kullanılır. Bu süre hastanın sekresyon miktarına göre değişebilir. Yoğun sekresyonu olan bir hastada daha sık değiştirilmelidir. Eğer değiştirilmezse tıkanabilir ve hastanın solunumunu engelleyebilir.

Yenidoğan, pediyatrik ve yetişkin için farklı büyüklüklerde üretilen filtreler mevcuttur. Bunlar, hastaya göre farklı hacimlerde havanın geçişine olanak tanır. Bu sayede solunumsal fonksiyonlar doğru bir şekilde devam edebilir. Filtrelerin bağlantı uçları standart ölçülerdedir. Piyasada bulunan kateter mount (deve boynu) ve solunum hortumu gibi ürünlerin birçoğuyla uyumludur. Filtreleme ve nemlendirme özellikleri çok önemli olduğu için kendini ispat etmiş markaların ürünlerini kullanmak gerekir. Filtreleme özelliği olmayan sadece ısı ve nem sağlayan ürünler de vardır. Bunları görünüş olarak filtreleme özelliği olan ürünlerden ayırt etmek oldukça zordur. Filtreleme özelliği olmayanlara kısaca “HME” denirken filtreleme özelliği olanlara “HMEF” denir.

Yorumlar

nesrin dönmez - 19 Temmuz 2015 14:20
3525877 kodlu filtre var mı? Babam için ayda 15 adet kullanıyoruz.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 20 Temmuz 2015 07:15
Nesrin Dönmez, merhaba. Ürün stoklarımızda mevcuttur. Bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Danyel EVSEN - 23 Kasım 2023 09:56
Hme filtrelerin maksimum kullanım süresi nedir.cihaza yakın kısma ısı ve nemlendirme amacı ile kullaniyoruz



Jale - 1 Eylül 2015 18:31
raporumuzda hem bakteri filtresi hemde hme filtre olarak 2 tane ürün var da bunların birbirinden farkı nedir

Celil Çağlar ÖZLÜ - 2 Eylül 2015 21:06
Jale, merhaba. Raporunuzda bahsedilen bakteri filtreleri aspiratörlerde kullanılan filtrelerdir. HME filtre ise ısı ve nem tutucu olan bakteri filtreleridir.



MERAL ESEN - 17 Eylül 2018 09:57
celil bey merhaba trakeostomi nemlendirici trakeo life ürünlerinizde hastanın spontan solunumu var ve 2 lt/dk oksijen aldığını varsayarsak verdiğimiz oksijen kavanozunun içine extradan distile su koymak gerekiyormu koyduğumuz zaman filtre içinde sulu ve nemli bir yapı oluşuyor ve filtrenin ömrü kısalıyor diye biliyorum kavanoza distile su konmalımı konmamalımı bilgilendirirseniz sevinirim.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 18 Eylül 2018 02:04
Meral Esen, merhaba. Hastanın kullandığı filtrede nemlendirme özelliği olduğu için oksijen konsantratörünün nemlendirme kabına su koymanız gerekmez. Fazladan nemlendirme gerekiyorsa ve bu nedenle nemlendirme kabına su koymak zorunda kalıyorsanız distile su kullanmanızda fayda vardır. Ancak bu durum kullandığınız filtrenin ömrü kısaltır.



Ali - 15 Eylül 2019 02:38
Hme filtreleri üzerinde bir kapak var. Bu kapak ne amaçla kullanılıyor? Kapağı açtığımız zaman dışarıya fazladan hava çıkışı oluyor

Celil Çağlar ÖZLÜ - 16 Eylül 2019 14:10
Ali, merhaba. HME filtrenin üzerinde yer alan kapak CO2 (karbondioksit) örnekleme portudur. Filtreden geçen solunum gazlarını, harici bir cihazla ölçmek için kullanılır. Bu kapak açık kalırsa, mekanik ventilatör hava kaçağı alarmı verecektir.



halil taner - 7 Aralık 2019 22:05
Merhaba istanbuldan Halil taner ,easybreth 19004 numaralı HME filtre kullanmaktayız hastamız ıcın bu ürünü sizden temin edebilir miyiz fiyat nedir? 30 lu set

Celil Çağlar ÖZLÜ - 8 Aralık 2019 18:11
Halil Taner, merhaba. Ürün stoklarımızda mevcuttur. Fiyatlar için bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Mustafa Keleş - 27 Kasım 2020 09:29
Merhaba. 7 aylık kızım oksijen konsantratörüne bağlı oksijen desteği alıyor. Halihazır medikalciden sürekli aynı filtreyi alıyorum ama bebegimiz kendisi sürekli söküyor ve üst kapak da beraberinde kopuyor ve bu sürekli oluyor. Hangi marka ve model kullanmamız lazım ve ayrıca yazdığım sorun için bir formül var mı?

Sesan - 28 Kasım 2020 11:51
Mustafa Keleş, merhaba. Bunun bir formülü yok maalesef. Aynı özelliklerde daha kaliteli bir filtre kullanabilirsiniz ya da kullandığınız filtreyi kanül sabitleme bandı ile sabitlemeyi deneyebilirsiniz.



MUSTAFA KEMAL KAYA - 17 Şubat 2021 20:52
CELİL BEY HME(ISI NEM VE BAKTERİ FİLTRESİ) FİLTRELERİ CİHAZDA HANGİ KISIMDA KULLANILIR GİRİŞTE Mİ YOKSA MAUNT KATATER İLE DEVRE ARASINDA MI

Sesan - 18 Şubat 2021 14:22
Mustafa Kemal Kaya, merhaba. Bağlantı sırası hastanın rahatlığına göre iki şekilde olabilir:

  1. şema
    Hasta – trakeostomi kanülü – kateter mount – HME bakteri filtresi – solunum devresi – cihaz

  2. şema
    Hasta – trakeostomi kanülü – HME bakteri filtresi – kateter mount – solunum devresi – cihaz