Hastanın İhtiyacı Olan Solunum Cihazı Nasıl Tespit Edilir?

Solunum cihazları, kanı oksijen ile doyurmak ve karbondioksiti akciğerlerden çıkarmak için kullanılır. Solunum zorluğu çeken hastalar; oksijen konsantratörü, ev tipi mekanik ventilatör ya da her ikisine bağlı olarak hayatlarını devam ettirirler. Oksijen konsantratörü veya ventilatör olarak adlandırılan suni solunum cihazları, akciğerlerin görevini yeterince yapamadığı durumlarda hastanın solunumunu destekler.

24 saat cihaza bağlı olarak yaşayan hastalar olduğu gibi, gün içinde aralıklar ile cihaz kullanan hastalar da olabilir. Bu durum hastanın yaşamış olduğu solunum sıkıntısına göre değişiklik gösterir.

Hastaya uygun olan solunum cihazı seçilirken; cihazın hastayı tolere edip etmediğine öncelik verilir. Cihaz eğer hastanın nefes alıp vermesine yardımcı olabiliyor ise hastaya uyum sağlayacaktır. Doktor hastanın değerlerine göre bir cihaz belirler. Bu nedenle alınacak olan cihaz doktorun belirlediği cihaz olmalıdır. Aksi halde hasta farklı bir cihaz alırsa, cihaz hastayı tolere etmeyecek ve tedavi yarım kalacaktır.

Bunun dışında alınan cihaz bataryalı ise batarya ömrüne, kullanılacak olan cihazın ağırlığına, marka, model ve menşesine dikkat edilir. Ayrıca kullanılacak cihazın çalışma ömrüne, ses seviyesine, garanti süresine ve oksijen yoğunluğuna göre seçim yapılmalıdır. Hastaya uygun solunum cihazı tespit edilirken bu özelliklerin maksimum verimlilikte olmasına ve güç tüketiminin minimum olmasına özen gösterilir.