Engelli Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Engelli raporu kişilerin engel durumları belirlemek ve belirli haklardan yararlanmak için hastanelerin sağlık kurulları tarafından verilen bir rapordur. Bu rapor için öncelikle hastaneye başvurulur. Sağlık kurulu tarafından kişiye bir muayene günü verilir. Hastanın tüm muayeneleri yapıldıktan sonra engelli raporu çıkar. Engelli raporunda kişinin engel yüzdesi ve hastalığı yazar. Engelli raporunda oran tutması halinde kişilerin ÖTV indirimi veya EKPSS gibi hakları da bulunur.
Engelli raporu sorgulama işlemi kişilerin mevcut raporlarındaki oranı görme veya rapor süreli ise bitiş süreleri takip etme gibi durumlarda yapılır.
Engelli raporu sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden yapılabilir. Bu işlemin elektronik ortamda yapılması daha kolaydır ayrıca zaman tasarrufu da sağlayacaktır. E-Devlet üzerinden engelli raporu sorgulama yapılabileceği gibi engelli maaşı da sorgulanabilir. Yazılı ve görüntülü görüşmeler ile işitme ve görme engelli bireyler de işlemlerini kolaylıklar halledebilirler.
E-Devlet üzerinden engelli raporu sorgulama işlemi yapılabilmesi için öncellikle kişilerin bir hesabı olmalıdır. Site üzerinde hesabı olmayanların yeni bir hesap açması gerekir. Hesap alma işlemi tamamlandıktan sonra kişiler www.turkiye.gov.tr adresine gidip T.C. kimlik numaralarını yazarak giriş yapabilirler.
Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna “Engelli Raporu Sorgulama” ibaresi yazılarak arama yapılır. Çıkan ilk seçenek seçildikten sonra kişinin mevcut raporu ekranda belirecektir.
Sorgulama işleminden sonra süresi biten rapor takip edilerek, yeni rapor çıkartma işlemine başlanabilir.