
Hastanın İhtiyacı Olan Solunum Cihazı Nasıl Tespit Edilir?
Oksijen konsantratörü veya ventilatör olarak adlandırılan suni solunum cihazları, akciğerlerin görevini yeterince yapamadığı durumlarda hastanın solunumunu destekler.
Oksijen konsantratörü veya ventilatör olarak adlandırılan suni solunum cihazları, akciğerlerin görevini yeterince yapamadığı durumlarda hastanın solunumunu destekler.
Oksijene ihtiyaç duyan veya tedavisine oksijen alarak devam etmesi gereken kişilerin kullandığı cihazlar vardır. Bunlar, oksijen tüpü, oksijen konsantratörü ve oksijen spreyi olmak üzere 3 çeşittir.
Oksijen konsantratörlerinden daha uzun süre verim alabilmek için cihaz bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Cihaz için önerilen bakım süresi 3 ayda birdir.
Solunum cihazları, nefes almakta sorun yaşayan hastalarda kullanılan tıbbi cihazlardır. En basit şekliyle böyle tanımlanabilir. Ancak bu cihazlar yaptığımız tanım kadar basit değildir.
Oksijen konsantratörlerine düzenli bakım yapılması arızaları önlediği için hem tedavinin sürekliliğini sağlar hem de maddi kayıpların önüne geçer.
Oksijen konsantratörü cihazları ortam havasındaki gazları ayrıştırır ve moleküler sieve (moleküler elek) dediğimiz sistem ile % 95 (± 3) saflıkta oksijen üretir.
Bu cihazları uzun süre sorunsuz kullanabilmek için birkaç detaya dikkat etmek gerekir. Oksijen yoğunluğunun düşmemesi ve cihazın arıza yapmaması için birkaç kurala uymalısınız. Böylece, oksijen konsantratörü verimli şekilde çalışmaya devam edecektir.
Taşınabilir oksijen konsantratörünün birçok avantajı olsa da bazı durumlarda taşınabilir oksijen tüpü tercih edilmesi gerekebilir. Peki, piyasada bulunan birçok marka ve model arasından hastaya en uygun cihazı nasıl seçeceğiz?
İster ev tipi oksijen tüpü isterse ev tipi oksijen konsantratörü kullanıyor olsun bir hasta için, evden rahatça çıkıp dışarıda gezebilmek oldukça zordur. Bu nedenle taşınabilir oksijen konsantratörleri üretilmiştir ve hastaları ihtiyaçları olan özgürlüğe kavuşturmaktadır.