
Hastaya Uygun CPAP-BPAP Maskesi Hangisidir?
Hatta bazı durumlarda yanlış maske seçimi hastaya zarar bile verebilir. Hangi cihazın hangi maskeyle hangi solunumsal parametrelerle kullanılacağı yapılan testler sonucunda hekimler tarafından belirlenir.
Hatta bazı durumlarda yanlış maske seçimi hastaya zarar bile verebilir. Hangi cihazın hangi maskeyle hangi solunumsal parametrelerle kullanılacağı yapılan testler sonucunda hekimler tarafından belirlenir.
Özellikle apne hipopne indeksi (AHI) tanı için en önemli parametrelerden biridir. AHI değeri, hekimlerin düzenlediği uyku apnesi raporlarında yer aldığı gibi hastaların tedavi için kullandıkları solunum cihazlarının raporlarında da güncel olarak yer alır.
Belirtilere sahip olan kişi bir uyku kliniğe başvurarak hastalık için kesin teşhisi alabilir. Bu hastalığın tedavisinde cihaz ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Solunum yetmezliğinin tedavisinde uzun süreli mekanik ventilasyon önemli ve başarılı bir tekniktir. Solunumu yapay olarak sağlayan veya hastanın mevcut solunumuna destek olan tıbbi cihazlara ise mekanik ventilatör adı verilir.
Tıbbi cihaz arızalarının en büyük nedeni düzenli şekilde bakımının yapılmamasıdır. Bakımı yapılmayan cihazda oluşacak arızalar zamanla büyüyerek cihazı kullanılamaz hale getirebilir.
Bu tip tedaviler diğerleriyle kıyaslandığında çok daha az yan etki gösterir. Yine de bazı durumlarda oluşabilen yan etkiler tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Hatta hastanın tedaviden tamamen vazgeçmesine bile neden olabilir.
Uyku apnesi hastalığında kullanılan CPAP-BPAP cihazları; ora-nazal, nazal veya tüm yüz dediğimiz maske çeşitleri ile kullanılmaktadır. Bu maskelerin kullanımı; kişinin apne duruma, yüz hatlarına ve kişinin solunum yollarının özelliğine göre değişmektedir.
CPAP cihazları tek yönlü pozitif hava basıncı sağlar. CPAP cihazına tek basınç değeri girilirken OTOCPAP cihazına 2 değer girilmektedir. Buradaki değerin birimi cmH2O veya mbar’dır.
Tedavinin etkin şekilde devam edebilmesi için maskelerin belirli dönemlerde yenisiyle değiştirilmesi gerekir. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından da düzenli olarak maske ödemesi yapılmaktadır.