Bası Yaralarına Karşı Yatak Çeşitleri Nelerdir?

Vücudun ağırlığı, yatar pozisyondayken yatak ile temas eden bölgelere basınç uygular. Yatağa bağımlı bir hastanın cildinin belli bir bölümü sürekli olarak basınca maruz kalırsa bir süre sonra o bölgede kızarıklık meydana gelebilir. Özellikle kemik çıkıntılarının olduğu bölgelerin yatağa temas etmesiyle cilt üzerinde basınç oluşur. Topuk, dirsek, kuyruk sokumu ve kalçada diğer bölgelere nazaran daha fazla kızarıklık gözlenir. Bunun nedeni bu bölgelerin yatağa daha fazla basınçla ve daha uzun süre temas etmesidir. Cildin aşınmasıyla birlikte kızarıklık oluşur, tedbir alınmazsa kısa bir süre içinde kızarıklık olan bölgelerde bası yaraları oluşmaya başlar. Bası yaralarının tedavisi uzun sürer ve ciddi şekilde masraflıdır. Ayrıca hasta için ölümcül riskler dahi oluşturabilir. Bu riskleri ortadan kaldırmak için yara oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bası yaralarının oluştuktan sonraki hastada bıraktığı tahribat ve yaraların iyileştirilmesi için gereken maddi külfet hasta yakınlarını ciddi derecede zorlamaktadır. Alınabilecek tedbirlerden en önemlileri ise hastaya en az 2 saatte bir pozisyon verdirmek ve bası yaralarını önleyebilecek özel yatakların kullanılmasıdır.

Yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlı olan kişilerde uzun süre aynı pozisyonda kalmak, vücut ağırlığının hep aynı bölgelere basınç uygulamasına neden olur. Bu da basınç bölgelerinde kan dolaşımının ve doku beslenmesinin bozulmasına, deri ve deri altı dokusunun hasarına ve sonuçta bası yaralarının açılmasına yol açar. Sürtünmeler de yatak yaralarının oluşmasını kolaylaştırır. Ayrıca idrar, ter ve dışkının cilt ile temas etmesi yaraların oluşmasını hızlandırabilir. Oluşan yaranın üzerinde enfeksiyon gelişmesi de sıkça görülen bir durumdur. Enfeksiyonlar, zaten durumu kritik olan hastanın sağlığını daha da olumsuz hale getirebilir.

Hastaların vücudunda oluşan kronik yaraların 40%’ı bası yarasıdır. Bası yarasına yatak yarası adı da verilir. Yatak yaralarının önlenmesi için kullanılabilecek en önemli medikal ürün havalı yataktır. Havalı yatak, sürekli yatmak zorunda olan hastaların en çok ihtiyaç duydukları üründür. Kişinin cildinde yatak yarası (bası yarası) oluşmasını engellemek için kullanılır. Havalı yataklar, hastanın yattığı yatağın üzerine serilir. Şişirme motoru, hava boruları ve şişme yatak olmak üzere 3 parçadan oluşur.

Halk arasında bası yarası veya yatak yarası olarak bilinen bu cilt rahatsızlığının tıptaki adı dekübitüs veya dekübit ülseridir. Bu nedenle havalı yataklara anti-dekübit yatak adı da verilmektedir. Sürekli yatan hastaların kemikleri ile yatak arasında kalan yumuşak dokuları vücut ağırlığı nedeniyle basınca maruz kalır. Basınca maruz kalan dokulara giden kan akışı kısıtlanır. Böylece hücrelere giden besin ve oksijen azalır. Bir süre sonra hücreler hızlı bir şekilde ölür ve yatak yaraları oluşur.

Yatak yaralarının oluşmasını hızlandıran birkaç neden daha vardır. Cildin ıslak olması, vücut sıcaklığının yüksek olması, sürtünmenin olması, kırışık çarşaf kullanımı, beslenme sorunları ve vitamin eksikliği bası yaralarının oluşumunu hızlandırır. Ayrıca şeker hastalığı ve kan dolaşımı bozukluğu gibi rahatsızlıklar da yatak yaralarının oluşmasına sebep olur.

Sürekli yatağa bağımlı olan hastaları bası yarası riskinden korumak için kullanılabilecek en etkili ürün havalı yataklardır. Havalı yataklar tasarım ve fonksiyonlarına göre 3’e ayrılır. Bunlar, baklava tipi, boru tipi ve pozisyon veren havalı yataklardır.

Havalı Yatak Çeşitleri Nelerdir?

  • Baklava Tipi Havalı Yatak
  • Boru Tipi Havalı Yatak
  • Pozisyon Veren Havalı Yatak

Baklava Tipi Havalı Yatak Nedir?

Baklava tipi havalı yataklar adını baklava dilimi şeklinde olan hava kanallarından alır. Çalışma prensibi şu şekildedir: Bir sıra hava kanalı şişirilirken diğer sıra söndürülür. Böylece yatan hastanın cildinde oluşan basınç değiştirilmiş olur. Sönen hava kanallarına denk gelen bölgedeki damarlarda kan akışı hızlanır. Dokulardaki hücrelere ulaşan oksijen ve besin artar. Yatak yarası oluşumu bu şekilde engellenir. Piyasadaki en uygun fiyatlı havalı yataklar baklava tipi olanlardır.

Boru Tipi Havalı Yatak Nedir?

Boru tipi havalı yataklar adını boru şeklinde birbirine paralel konumlandırılmış hava kanallarından almaktadır. Çalışma prensibi baklava tipi havalı yatağa benzer. Bir hava kanalı şişirilirken diğeri söndürülür. Böylece cilt üzerinde oluşan basınç değiştirilmiş olur. Basıncın azaldığı bölgelerde kan akışı hızlanır ve yatak yarası oluşumu engellenir.

Boru tipi havalı yatakların piyasada birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bazıları A+B, bazıları ise A+B+C sistemiyle çalışır. A+B sistemiyle çalışan havalı yataklar A+B+C sistemiyle çalışanlara göre daha uygun fiyatlıdır.

A+B ve A+B+C Boru Tipi Havalı Yatakların Farkı Nedir?

A+B sistemiyle çalışan havalı yataklarda şişirme motoru üzerinde iki hava çıkışı mevcuttur. Hava kanallarının bir sırası şişirilirken diğer sıra söndürülür. Bu şekilde cilt üzerindeki basınç değişimi sağlanır. A+B+C havalı yatak sisteminde ise şişirme motoru üzerinde birbirinden bağımsız üç hava çıkışı ve yatak üzerinde üç hava girişi vardır. Böylece şişirme motoru, hava kanallarını birbirlerinden bağımsız şekilde sırasıyla yönetir ve ciltte oluşan basıncı daha etkili şekilde değiştirir. 1. hava kanalı şişerken, 2. havalı kanalı sönmeye başlar, 3. hava kanalı ise neredeyse tamamen söner. Böylece havalı yatak kanallarında bir dalgalanma hareketi oluşur. Şişme ve sönme fonksiyonu tüm hava kanallarında sırayla devam eder ve cilt üzerindeki basınç değişimi daha etkili hale gelir. Bu da dokuların daha kolay kanlanmasını sağlar.

A+B sistemli boru tipi havalı yataklar sadece birinci ve ikinci evre yatak yaralarında etkilidir. A+B+C sistemli havalı yataklar ise dördüncü evreye kadar yatak yaralarına karşı etkilidir. A+B+C sistemiyle çalışan havalı yataklar bası yaralarını önleme konusunda diğerlerine göre daha başarılıdır.

Ventilasyon Özellikli Boru Tipi Havalı Yatak Nedir?

Ventilasyon özellikli havalı yataklar hastanın yattığı bölgeye sürekli olarak hava üfler. Böylece, cildin kuru kalmasına yardımcı olurken kızarıklık ve yara riskinin de azalmasını sağlar. Piyasada bulunan boru tipi havalı yatakların çoğunda ventilasyon özelliği yoktur.

Pozisyon Veren Havalı Yatak Nedir?

Normal koşullarda sürekli yatan hastaların en az iki saatte bir sağa ve sola pozisyonlanması gerekir. Böylece cilde uygulanan basınç değişir ve yatak yarası oluşması engellenir. Gece gündüz sürekli olarak bu işlemin yapılması hasta bakıcılar ve refakatçiler için oldukça zordur. Yatan hastanın sürekli olarak sağa ve sola belli bir açıda pozisyon almasını sağlayan havalı yataklar mevcuttur. Bunlara pozisyon veren havalı yatak veya pozisyonlu havalı yatak adı verilir.

Pozisyon veren havalı yataklar, hastayı yatak yarası riskinden korur ve varsa açılmış olan yatak yaralarının iyileşmesine yardım eder. Ürün, doğru şekilde ayarlanıp kullanılırsa bası yaralarına karşı en etkin korumayı sağlar.

Pozisyonlu havalı yatakların hava kanalları boru tipidir. A+B sistemiyle çalışan modeller olduğu gibi A+B+C sistemiyle çalışan modelleri de vardır. Boru tipi hava yataklardan farkı hastayı sürekli olarak sağa ve sola belirli bir açıyla pozisyonlandırmasıdır. Böylece bası bölgeleri değiştirilerek yara yarası oluşumu engellenir.

Boru tipi havalı yataklarda olduğu gibi pozisyon veren havalı yatakların da ventilasyonlu ve ventilasyonsuz çeşitleri mevcuttur. Bası yaralarından maksimum düzeyde korunmak için ventilasyonlu olan modeller tercih edilmelidir.

A+B+C sistemiyle çalışan, ventilasyonlu ve boru tipi olan pozisyon veren havalı yataklar en etkin bası yarası koruması sağlar. Hastadaki mevcut bası yaralarının dahi kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Yorumlar

Taylan - 3 Eylül 2015 18:07
boru yataktan aldık kayınvalidem için. ürün çok rahat ve güzel.

Sesan - 4 Eylül 2015 12:40
Taylan, merhaba. Çok geçmiş olsun.



Zulal YILMAZ - 5 Eylül 2015 11:46
Bize baklava tipi yatak önerilmişti, boru tipi olanlar arasında ne gibi özellik farkı vardır bilgi verebilir misiniz?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 5 Eylül 2015 21:56
Zulal Yılmaz, merhaba. Boru tipi havalı yataklar basıyı daha çok azaltmaktadır. Bu nedenle baklava tipi olanlara göre daha çok tercih edilmektedir. Bunun dışında pozisyon veren boru tipi havalı yataklar da mevcuttur. Boru tipi havalı yataklar adını boru şeklinde birbirine paralel konumlandırılmış hava kanallarından almaktadır. Çalışma prensibi baklava tipi havalı yatağa benzer. Bir hava kanalı şişirilirken diğeri söndürülür. Böylece cilt üzerinde oluşan basınç değiştirilmiş olur. Basıncın azaldığı bölgelerde kan akışı hızlanır ve yatak yarası oluşumu engellenir. Boru tipi havalı yatakların piyasada birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bazıları A+B, bazıları ise A+B+C sistemiyle çalışır.



bülent gümüş - 21 Aralık 2015 00:00
tarafıma fiyat bildirirseniz sevinirim

Celil Çağlar ÖZLÜ - 22 Aralık 2015 12:45
Bülent Gümüş, merhaba. Fiyatlar için bu sayfadan bizimle iletişime geçmenizi rica ederim: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



Oğuz Keçeli - 7 Nisan 2016 17:27
ventilasyon özellikli yatakları SGK karşılıyor mu acaba? Hastamız yaklaşım 2 senedir yatalak durumunda ve 4. seviye bası yaraları oluştu cilt kuruluğundan ötürü olduğu söyledi doktor. Bunun için sürekli çevirmemiz gerektiğini söyledi yaralarının gittikçe arttığını görüyorum. bu cihazlar 4. seviyeye kadar yarayı iyileştirir mi? Acaba bu yaraların geçmesinde ürün yardımcı olur mu?

Sesan - 8 Nisan 2016 12:44
Oğuz Keçeli, merhaba. Bası yaraları için hastaya pozisyon veren havalı yataklar mevcuttur. Bu yataklar belirli aralıklarla hastayı pozisyonlandırarak bası bölgelerini değiştirir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından OP1300 Sut kodu ile 165,00 TL + KDV %8 ödemesi mevcuttur. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz: https://sesanltd.com.tr/iletisim/



Kerime İnan - 3 Mayıs 2017 21:36
Pozisyonlu havalı yataktan evde yatalak bir hastamız için temin ettik. Fakat ürünü pozisyonlu yatak hastamızın bası yaralarını ciddi olarak azalttı. Sertlik ayarı oldukça iyi bir yatak ve uyku kalitesini ciddi anlamda arttırıyor. Özellikle yaşlı hastalarda kan dolaşımı ciddi olarak sıkıntılara neden olabiliyor. Daha önce kullandığımız yatak bizi ve hasta bakıcımızı perişan etmişti. Bu yazınızı okuduktan sonra açıkçası böyle bir yatak türü olduğunu öğrendim. Türkiye’de çok önemli bir hizmet yapıyorsunuz gerçekten halk sağlığı adını çok teşekkürler.

Sesan - 4 Mayıs 2017 12:47
Kerime İnan, merhaba. Çok geçmiş olsun. Pozisyon veren yataklar dediğiniz gibi bası yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir. Umarım hastanız da zamanla daha iyi olur.



NEVAL DEMİRCİ - 15 Şubat 2021 13:10
Yatalak hastam için 2 yıldır boru tipi havalı yatak kullandık. Sonuç, sürekli patlayan ve değiştirmek zorunda kaldığımız borular…Önerilerinizi bekliyorum.

Sesan - 16 Şubat 2021 13:17
Neval Demirci, merhaba. Kullandığınız havalı yatağın markası ve ürünün konumlandığı yer çok önemlidir. Boruların sürekli patlamaması için yatağın düzgün bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bunun dışında teknik servis ağı daha geniş olan bir markayı tercih etmeniz sonradan yaşayacağınız sorunlar açısından önemlidir. Bazı havalı yataklarda bir hücre zarar gördüğünde sadece o hücrenin değişimi yapılabilmektedir. Bu özellik her model üründe bulunmayabilir, bu nedenle ürün tercih ederken özelliklerine dikkat edilmelidir.