Atel Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?
Atel, vücut uzuvlarında meydana gelen yaralanma, şişlik, ağrı gibi şikayetleri azaltmak ve uzuvları çoğunlukla hareketsiz tutmak için kullanılan tıbbi bir üründür. Özellikle uzuvlarda gerçekleştirilecek tıbbi müdahalelerin ardından, hastada oluşabilecek ağrı şikayetinin giderilmesinde ve iyileşme sürecinin daha hızlı ilerlemesinde olumlu katkıda bulunur. Bununla beraber, trafik kazası gibi acil durumlarda meydana gelebilecek yaralanmaların ardından hasar gören uzvun sabit şekilde kalmasını sağlayan, ilk yardım esnasında kullanılabilen bir üründür. Kısaca şu şekilde tanımlanır: “Atel, zedelenmiş dokuların veya hasar görmüş kemiklerin düzgün bir biçimde sabitlenmesi için kullanılan medikal üründür.”
Gündelik hayatta yaşanan ev kazalarında da ateller kullanılabilir. Özellikle burkulma, incinme ve bağlarda yaşanan kopuklukların pek çoğunda el, kol, ayak ve bilek atelleri uygulanmaktadır. Ayrıca fizik tedavi aşamasında, ameliyat öncesi ve sonrasında destekleyici tedavi olarak da kullanılabilir. Bu ürünlerin kullanımı pratik ve kolaydır ancak atelin hastaya uygun ölçülerde seçilmesi çok önemlidir. Ayrıca ateller uzun süre vücutta durduğu için üretildiği malzeme de önem kazanmaktadır. Hava geçirgenliği olan kaliteli malzemelerden üretilmiş ürünlerin tercih edilmesi tedavi sürecini olumlu şekilde etkileyecektir.
Özellikle boyun kısmında meydana gelen yaralanmalarda, atel uygulamasının mutlaka bir uzman kontrolünde yapılması gerekir. Uygulamadan önce ve uygulama esnasında omuriliğin zedelenmemesi için boyun hareket ettirilmemelidir. Ayrıca boyun kısmında kanamalı yaralanma varsa öncelikle buna müdahale edilmesi gerekir. Müdahaleden sonra dikkatli bir şekilde boyun ateli uygulanır ve yaralı en yakın sağlık birimine sevk edilir. Diğer atel çeşitleri gibi boyun atellerinin de kullanım süresini ilgili hekimler belirler. Boyun zedelenmelerinin tedavilerinde daha hassas ve dikkatli olmak gerekir.
Atel uygulama yöntemleri statik, dinamik ve seri olarak 3’e ayrılır:
Statik Atel: Hasar görmüş uzva çeşitli pozisyonlar aldırıp hareketi kısıtlayarak daha hızlı iyileşmeyi amaçlar.
Dinamik Atel: Bu ürün, hasar gören uzvun hareketini kısıtlamaktansa hasarlı bölgenin hareketini destekleyerek tedaviye katkı sağlar.
Seri Atel: İyileşmeye bağlı olarak, kullanılan atel tipinin belirli sürelerde değiştirilmesi yöntemidir. Seri atel yöntemi, özellikle eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Atel uygulama yöntemlerinin çeşitleri olduğu gibi, hastanın ihtiyacına ve hastalık türüne göre de atel çeşitleri vardır. Atel, karton gibi basit bir malzemeden oluşturulabildiği gibi, ciddi bir eklem hastalığında kullanılabilen medikal ürün olarak da üretilmektedir. El veya ayak bileği, parmak, boyun, kol ve bacak gibi vücut bölgelerine uygulanan atel çeşitleri vardır. Hastalığın çeşidine göre birçok farklı tasarımda ürün mevcuttur. Atele ek ve destekleyici olması amacıyla kayış, kemer, kanca, toka ve ip gibi farklı parçalar da ilave edilebilir.
Ateller kullanılacağı amaca ve ilgili uzvun yapısına göre kumaş, plastik, metal ve karton gibi çeşitli malzemelerden üretilebilir. Farklı beden numaraları veya ölçüleri olabildiği gibi, standart boyda tasarlanmış modelleri de olabilir. El, kol, bacak, bilek veya parmak gibi organlarda kullanılacak atellerde genel olarak ipli veya cırtlı şekilde üretilmiş kemerler mevcuttur. Bunlar sayesinde sabitleme işlemi sağlanır. Günlük kullanımda atelin kirlenmemesi için uygun bir malzemeyle üzerinin örtülmesi gerekebilir. Ürünlerin çoğu nemli bir bezle silinerek temizlenebilir veya kumaş olanlar elde veya çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Hastanın kullanacağı atelin çeşidi ve kullanım süresi doktorlar tarafından belirlenir. Kullanıcı beden ölçüsüne göre doğru ürünü tercih edip kullanmalıdır. Yanlış beden seçimi ya iyileşmeye yardımcı olmaz ya da daha çok zarar verebilir. Küçük beden ölçüsü tercih edilir veya atel çok sıkı şekilde uygulanırsa, o bölgedeki kan akışı yavaşlar ve ağrı oluşabilir. Bununla birlikte uyuşma ve sızlama gibi sorunlar da yaşanabilir.
Hastanın atel kullandığı süre boyunca kendisine düşen bir takım sorumluluklar vardır. Örneğin uyumadan önce kan akışını rahatlaması amacıyla atelin gevşetilmesi gerekir. Bir başka önemli nokta ise, zedelenmiş veya sakatlanmış olan ve atel uygulanmış uzvun çok zorlanmaması gerektiğidir. Bunlara dikkat edilmediği taktirde tedavi gerçekleşmediği gibi mevcut sakatlığa daha da fazla zarar verilebilir. Atelin kullanıldığı süre zarfında ürünün hastaya rahatsızlık verecek derecede sıkı olması, cildin tahriş olması, kaşıntı oluşması ve bunlara benzer her türlü sorun hekime bildirilmeli ve hekimin talimatları uygulanmalıdır.
Cpap cihazlarında yenilikleri paylasırsanız sevinirim
Reyhan, merhaba. Bu sayfadan http://sesanltd.com.tr/blog/ CPAP cihazlarıyla ilgili birçok bilgiyi edinebilirsiniz.
Merhaba, bana tendinit teşhisi konuldu ve birtakım ilaçlar ile el bilek istirahat ateli alıp 3 hafta uyku haricinde kullanmam söylendi. Ancak ellerimde oluşan ağrı bazen sol bazen sağ elimde gerçekleşiyor.
Ben aldığım ateli diğer kolum ağrıdıkça ona takacak şekilde ni kullanmalıyım, yoksa 3 hafta sağ el 3 hafta sol el olarak mı kullanmalıyım?
Zeynep, merhaba. İki elinizde de aynı rahatsızlık var ise, ikisi içinde ayrı ayrı atel kullanmanızı öneririz.
Merhaba benim 9 hazıran 2020 de ayak baş parmağımda eklem içi kırık tespit edildi. Ve ayak parmağıma atel sarıldı. Sizce ne yapılmalıydı ve ayak parmağımda çok ciddi bir hasar olmuş mudur ? Teşekkürler 🙏
Mertali Çatak, merhaba. Ayağınızda olan hasarın tedavisi hekiminizin önerdiği şekilde yapılmalıdır.
Eklem içi kırık çok ciddi midir ?
Eklem içi kırık tedavi edilmediği sürece eklem hareketlerine engel olabilir. Ameliyatla veya alçı ile tedavi edilir. Kırığın tedavisi takip gerektirir.
sol el parmağım çatladı atel takıldı kaç gün kalması gerekiyor
Sıla, merhaba. Hekiminizin önerdiği süre boyunca ateli takmalısınız.
Ayak bunyonu var ateli ne zaman takip ne zaman cikarmaliyim ?
Ewolut, merhaba. Rahatsızlığınıza göre kullanım süresini doktorunuz belirlemelidir.
Başparmak Destekli El Bilek Ateli Ortho Flexi ORT-C 3002 bu üründen aldım. Takar takmaz ağrılarım azaldı çok memnun kaldım. ancak nezaman takılacak nezaman çıkacak hiçbir bilgim yok. doktora sormam gerek. ürünler gerçekten işe yarıyor.
Ali Rıza Tuğrul, merhaba. Ürünlerin kullanım kılavuzları ya kutusunun içinde ya da üzerinde yer almaktadır. Kullanmadan önce incelemenizi tavsiye ederim. Atel veya korse gibi ürünler için mutlaka hekiminize danışmanızı öneriyorum. Ne kadar süre kullanılacağı ve nasıl uygulanacağını size bildirecektir.
avantaj ve dezavantajları nelerdir
Bilal, merhaba. Atelin; boyun ve el bilek ateli olarak çeşitleri mevcuttur. Atelin 3 farklı uygulama yöntemi vardır, avantajları kullanıldığını bölgeye ve yönteme göre değişir.
Selamlar boyun fitik baslangici var dediler boyun-omuz bolgemde surekli agri var.
Boyun ateli kullansam gunde 2 saat gibi fayda eder mi acaba
İlyas Bey, merhaba. Bu tarz ürünler yanlış seçildiğinde olumsuz sonuçlar doğurabilir hatta kişiyi felç durumuna kadar götürebilir. Hekime danışılmadan herhangi bir ürün kullanılmamalıdır.
Bacağı atele almak cerrahi bir girişim midir?
Filiz Koyuncuoğlu, merhaba. Atel’in kullanım alanına göre birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Cerrahi işlemle takılan atel de, uzuv üzerinden takılan atel de mevcuttur..
Medical hastanesinin açık doktoru kol dirsegimde çatlama belirtti ve koluma atel yapıldı. Bize ortopedi hastanesine gitmemizi söylediler. Ortopedi dr si ise birşey görmedi kolumda çıkarabilirsiniz dedi.röntgen filmlerim in cd si var.yanlış kaynama korkusu var ayrıca kolum halen şiş var.ne yapmalıyım?
Emre Gün, merhaba. Rahatsızlığınız devam ediyorsa farklı bir doktora daha görünmenizi tavsiye ederiz.
Merhabalar 3 gün önce ayak serçe parmagimin yanındaki parmak eğildi çarpma sonucu ve alçıya alındı 3 haftalığına. Ama ayaklarda oluşan kırıklar alçıya alınmıyor diye duydum sizce dogrumudur?Teşekkür ederim.
Yeliz Şirin, merhaba. Kırıkların boyutu ve hasarı kişiden kişiye göre değişmektedir. Hekiminiz tedavi için hangi yolu seçtiyse uygun olan odur.
Merhaba.Sağ orta parmağımda tendon kopmasından dolayı;kurbağacık parmak ateli kullanıyorum.Gün içinde kaç saat takmam gerekiyor?ya da uyumadan önce çıkarmalı mıyım? Teşekkür ediyorum.
Deniz Yılmaz, merhaba. Ateli takma süresi tedaviden tedaviye değişir. Doktorunuzun önerdiği süre boyunca takmanız gerekir.
Kırıkta tespit yapmanın önemi nedir? Atel yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Ömer, merhaba. Öncelikle atel takılıp takılamayacağına, takılacaksa ne tür bir atel takılacağına doktor karar verir. Bunun dışında atel kullanmaya başlayan bir hasta bazı şeylere dikkat edebilir. Bunlar; uyumadan önce kan akışını rahatlaması amacıyla atelin gevşetilmesi veya zedelenmiş ve sakatlanmış olan uzvun çok zorlanmaması gibi konulardır.
2. Kırıkta tespit yapmanın önemi nedir? Atel yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Merhaba, öncelikle atel takılıp takılamayacağına, takılacaksa ne tür bir atel takılacağına doktor karar verir. Bunun dışında atel kullanmaya başlayan bir hasta bazı şeylere dikkat edebilir. Bunlar; uyumadan önce kan akışını rahatlaması amacıyla atelin gevşetilmesi veya zedelenmiş ve sakatlanmış olan uzvun çok zorlanmaması gibi konulardır.