Tansiyon Aleti Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Tansiyon aleti en çok bilinen sağlık ekipmanıdır. Diğer adı sfigmomanometredir. Neredeyse her evde bir veya iki adet bulunan, her an ihtiyaç duyulabilen bir medikal cihazdır. Tansiyonla ilgili kronik hastalıklar nedeniyle sürekli olarak veya acil durumlarda geçici olarak kullanılabilir. Tansiyon, sağlık açısından çok ciddi bir parametreyi ifade eder. Bu nedenle sürekli kontrol altında tutulması gerekebilir. Kısaca, kanın damarlar içindeki basıncı şeklinde ifade edilebilir. Tansiyon değerlerindeki değişimler vücudu ciddi şekilde etkileyebilir. Hatta ölümcül tehlikelere dahi yol açabilir. Cıvalı, havalı (veya aneroid) ve dijital olmak üzere 3 çeşidi vardır. Cıvalı ve havalı olanlar bir stetoskop ile birlikte kullanılır. Dijital olanların kullanımı ise oldukça basittir. Dijital tansiyon aletlerinde bir açma kapama düğmesi ve önceki ölçüm değerlerini gösteren hafıza düğmeleri vardır. Koldan ve bilekten ölçen modelleri mevcuttur. Ölçüm esnasında cihazın kalp hizasında tutulması gerekir. Kullanılan tansiyon aletinin çeşidi, kalitesi ve ölçüm hassasiyeti çok önemlidir. Düzenli tansiyon ölçümü yapan ve tansiyonunu takip altında tutan kişiler bunun önemini bilirler. Hangi tansiyon aletinin seçileceği ihtiyaca uygun olarak belirlenmelidir.

Düzenli tansiyon takibi yapan kişiler tansiyonlarını ölçer ve kayıt altına alır. Daha sonra bu bilgileri doktorları ile paylaşır. Hekimler de kaydedilen parametreleri yorumlayarak mevcut rahatsızlıkların durumu hakkında tedaviyi planlar. Kaydedilen tansiyon değerlerinde bir hata varsa tedavi yanlış planlanabilir ve hasta daha kötü bir duruma gelebilir. Bu nedenle tercih edilecek tansiyon aletinin kalitesi ve güvenilirliği çok önemlidir.

Tansiyon aletleri genel itibariyle 2’ye ayrılır. Bunlardan birisi manuel diğeri dijitaldir. Manuel olanlar ise kendi arasında cıvalı ve havalı (veya aneroid) olmak üzere 2’ye ayrılır. Cıvalı ve aneroid olan tansiyon aletleri çoğunlukla sağlık ekipleri tarafından kullanılır ve bunların kullanımı için eğitime ihtiyaç duyulur. Ölçüm sonuçları dijital olanlara göre daha güvenilirdir. Dijital tansiyon aletleri ise genellikle evlerde kullanılsa da hastanelerde sağlık çalışanları tarafından kullanılan modelleri de mevcuttur. Dijital olanlar sensörler vasıtasıyla otomatik olarak ölçüm yapar ve sonucu ekranda gösterir. Kullanımı, manuel olanlara göre oldukça kolaydır. Zaten bu sebeple ev kullanıcıları tarafından çoğunlukla tercih edilir.

Tansiyon aletleri piyasadaki diğer tıbbi cihazlarla karşılaştırıldığında daha uygun fiyatlıdır. Evde kullanılabilen dijital cihazların piyasa fiyatı 100 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. İyi kalitedeki bir cihaz uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanılabilir. Düşük kalitedeki ürünler ise hem kısa sürede arızalanabilir hem de hatalı ölçüm sonuçları nedeniyle kullanıcının sağlığını tehlikeye atabilir. Ölçüm doğruluğu test edilmemiş bir tansiyon aletinin kullanılmaması gerekir. Yanlış ölçümler nedeniyle tedavi süreci olumsuz etkilenebilir. Ayrıca bu durum yanlış ilaç kullanımına da sebep olabilir. Kendini ispatlamış, bilinen markaların ürünlerini tercih etmek bu riskleri en aza indirir.

Dijital tansiyon aletlerinde bazı ek özellikler bulunur. Nabız özelliği piyasadaki tüm dijital tansiyon aletlerinde mevcuttur. Bazı modeller düzensiz kalp atışlarını da tespit edebilmektedir. Oksimetre (kandaki oksijen miktarını ölçme) özelliği olan cihazlar da vardır. Çoğu üründe hafıza özelliği bulunur. Bunlar, yapılan ölçümleri kayıt altına alır. İstenildiği zaman cihazın ekranından veya bilgisayar üzerinden ölçüm bilgilerine ulaşılabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, ölçümleri internet üzerinden doğrudan hekimin bilgisayarına veya SMS ile hasta yakınlarına gönderebilen aletler de üretilmiştir. Dijital tansiyon aleti tedarik ederken şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Hastanın ihtiyaçlarına uygun ürünleri önerebilecek konusunda uzman bir tıbbi cihaz firmasından alınmalıdır.
  • Cihazın markası kendini ispatlamış ve bilinen bir marka olmalıdır.
  • Üretim yerine dikkat edilmelidir. Hangi ülkede üretildiği kalite standartları açısından ipucu verir.
  • Çok ucuz tansiyon aletlerinden kaçınmak gerekir.
  • Bilekten ölçenlere nazaran koldan ölçen tansiyon aletleri daha doğru sonuç vermektedir.
  • Ürünün paketi yıpranmış veya yırtılmış olmamalıdır.
  • Cihaz daha önceden kullanılmamış olmalıdır.
  • Paket içinde kullanım kılavuzu ve garanti belgesi olmalıdır.
  • Kullanım kılavuzunda belirtilen aksesuarları eksiksiz olmalıdır.
  • Ürünün paketi üzerinde marka, model, üretim yeri, tıbbi ve teknik bilgiler bulunmalıdır.
  • Ürünün barkodu olmalıdır.
  • Ürün, Sağlık Bakanlığı’nın Tıbbi Cihaz Yönetmeliği’ne uygun olmalıdır.
  • Koldan ölçen tansiyon aletlerinin çeşitli boylarda manşonları (kola takılan bölüm) vardır. Kol ölçüsüne göre uygun manşon boyu tercih edilmelidir. Manşon boyunun ürünün paketi üzerinde belirtilmiş olması gerekir.
  • Kullanıcının kalp atışlarında düzensizlik yani aritmi varsa tercih edilecek tansiyon aletinin bu durumu tespit edebiliyor olması gerekir.
  • En az 2 yıl garantisi olan, faturalı ve orijinal ürünler tercih edilmelidir.

Piyasadan dijital tansiyon aleti tedarik ederken yukarıda belirtilen maddelere dikkat edilirse sorun yaşama riski oldukça azalacaktır.

Yorumlar

orhan keskinsoy - 3 Aralık 2016 22:06
Ben pilsiz ama dijital tansiyon aleti almak istiyorum. Yani ya elektrikli ya da bataryalı ne tavsiye edersiniz

Celil Çağlar ÖZLÜ - 4 Aralık 2016 15:46
Orhan Keskinsoy, merhaba. Bataryalı birkaç kaliteli model ürün mevcut. Bu konuda öncelikle Omron ve Beurer markalı ürünlerden tercih etmenizi tavsiye ederiz. İyi günler.



Burhan Yetkin - 15 Ağustos 2019 11:21
Merhaba adım burhan YETKİN, BP4010 braun marka tansiyon aletim var ama yıllarca hep beni yanıltmış meger hep yanlış ölçüyormuş en sonunda hastanelik oldum meger ben tansiyon hastasıymışım sizden ricam bana markasına kalitesine doğruluğuna inandığınız bir tansiyon aleti markası yazarsanız memnun olurum şimdiden Teşekürler 5327371244

Celil Çağlar ÖZLÜ - 16 Ağustos 2019 16:48
Burhan Yetkin, merhaba. Braun marka tansiyon aletleri hakkında genel olarak olumlu yorumlar almaktayız. Yaşadığınız sorun şu an kullandığınız cihazla ilgili bir arızadan kaynaklanıyor olabilir. Cihazda bir arıza varsa yanlış ölçüm sonuçları görüyor olabilirsiniz. Farklı bir marka denemek isterseniz Omron’u tavsiye edebilirim.