Anneler İçin Süt Pompasının Önemi Nedir?

Bebeğin gelişimini tamamlayabilmesi için gereken en değerli besin kaynağı anne sütüdür. Sindirimi kolaydır. Mineral, vitamin ve protein açısından oldukça zengindir ve bebeğin ihtiyacı olan tüm besinleri içermektedir. Ayrıca, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı dayanıklı olmasını sağlar. Böylece bebeğin hasta olma riski azalır. Anne sütüyle beslenme süresi ne kadar uzun olursa bebeğin gelişimi de o kadar sağlıklı olur. En az iki ay olmak üzere iki yaşına kadar anne sütü ile beslenme önerilmektedir. Anne sütüyle beslenmenin kesintiye uğramaması çok önemlidir. Annenin sütü az geliyorsa, bebek anneden emme konusunda zorluk yaşıyorsa, anne ve bebek arasındaki ilişki yeterli seviyede gelişmediyse, anne bebeğini emzirmek için yeterli vakit bulamıyorsa veya herhangi bir sebepten dolayı emzirme gerçekleşemiyorsa hem anne hem de bebek bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu sorunun çözümü, yapay olarak emzirme gerçekleştiren süt pompası veya diğer bir adıyla göğüs pompası ile sağlanabilir. Böylece hem annenin süt üretimi kesintiye uğramaz hem de bebek anne sütüyle beslenmeye devam edebilir.

Annenin vücudunda gebelikten itibaren bazı değişimler meydana gelmeye başlar. Hormonal ve fiziksel olan bu değişimler vücudun bazı bölgelerinde farklılaşmaya neden olabilir. Özellikle doğum yaklaştıkça göğüs ucu belirginleşir ve meme dokusunda süt kanalları oluşur. Bu değişimler, bebeğin doğduğu andan itibaren annesini emebilmesi için gereklidir. Annenin emzirmesi bebek için en verimli beslenme yöntemidir. Emzirmenin başlayabilmesi için süt bezlerinin ve süt kanallarının oluşmuş olması gerekir. Bunlar bazen doğumdan önce bazen de doğumla birlikte oluşabilir. Normal doğumda sütün oluşması ve bebeğin emebilmesi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sezaryen ise doğal bir doğum şekli olmadığı için süt bezlerinin çalışmaya başlaması daha uzun sürebilir. Her iki doğum yönteminde de sütün yeterli miktara ulaşabilmesi için annenin emzirmeye devam etmesi gerekir.

Emzirme, bebeğin beslenmesi dışında anne ile olan iletişimini de sağlar. Annenin bebeğiyle iletişim kurmasını sağlayacak en önemli yöntemlerden biridir. Bebeklerin sürekli anneden emme isteği oldukça doğal bir durumdur. Bu durum sadece bebeğin doymamasıyla ilgili değildir. Bebek, susuzluğunu gidermek, annesini koklamak veya annesinin kalp atışlarını duymak için emmek isteyebilir. Ancak, bazı özel durumlarda annenin bebeğini emzirmesi mümkün olmayabilir. Annelerin sıklıkla yaşadığı birkaç emzirme sorunu vardır. Meme ucunun bebeğin emmesine uygun olmaması, bebeğin meme ucunu ağzında tutamaması, sütün yeteri kadar gelmemesi ve bebeğin emmeyi reddetmesi bu sorunlardan bazılarıdır. Anne ile bebeği arasında kalıcı veya geçici mesafelerin oluşması da önemli emzirme sorunlarından biridir. Özellikle çalışan anneler bebeklerini emzirmeleri gereken sırada başka yerde olmak zorunda kalabilirler. Bu da bebeğin anne sütünden mahrum kalmasına sebebiyet verebilir.

Emzirme sorunları yaşayan annelerin bazıları bebeğine yeterli gelmediğini, onu yeteri kadar besleyemediğini ve annelik görevini tam olarak yerine getiremediğini düşünebilmektedir. Bu durum daha büyük bir sorun halinde psikolojik bir rahatsızlık şekilde kendini gösterebilir.

image

Süt pompası, piyasadaki diğer bir adıyla göğüs pompası, annelerin yaşadığı emzirme sorunlarına çözüm getirmektedir. Anne, süt pompasıyla sütünü sağıp saklayabilir ve uygun zamanda bebeğinin yanına giderek daha önceden sağdığı sütle bebeğini besleyebilir. Sağılan anne sütü, süt saklama poşetine konularak derin dondurucuda uzunca bir süre muhafaza edilebilir. Annenin emziremediği veya bebeğin yanında başka biri olduğu durumlarda emzirme destekleyici sistem (EDS) ile bebeğin beslenmesi sağlanabilir. Böylece bebek, emme refleksini kaybetmeden anne sütüyle beslenmesine devam edebilir. Cihazın sağladığı yapay emzirme sayesinde de annenin sütünün kesilmesi önlenebilir.

Sadece emzirme sorunları değil emzirme sonrasında da sorunlar meydana gelebilir. Emzirdikten sonra meme içindeki kanallarda kalan süt çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Göğüs ucunun nemli kalması ise yara oluşumuna zemin hazırlayabilir. Yaralarla ilgili gerekli önlemler alınmadığında mastit adı verilen rahatsızlık oluşabilir. Mastit, göğüsteki iltihaplanmayı ifade eder. Temel olarak iki sebebi vardır. Birincisi süt kanallarının tıkanmasıdır. Emzirme sonrasında, memedeki süt tamamen boşalmadıysa süt kanalları tıkanmaya başlar. Bu tıkanma enfeksiyona neden olabilir. İkincisi ise meme ucundaki bir çatlak yoluyla, normal koşullarda ciltte bulunan ya da bebeğin ağzındaki bakterilerin meme dokusuna ulaşmasıdır. Emzirme sonrası memede kalan süt, bakterilerin üremesi için uygun bir alan oluşturur. Mastit, antibiyotikler ile tedavi edilir. Göğüste oluşan, geçmeyen yara ve ağrılar için mutlaka bir hekim ile görüşülmelidir. Ayrıca, yüksek ateş de söz konusu olabilir. Süt kanallarının tıkanarak iltihaplanmasını önlemek için göğüs pompası kullanılabilir. Memede kalan süt kolayca sağılarak vücuttan atılabilir. Ayrıca sıcak su terapisi ve masaj uygulaması da önerilir.

Annelere büyük kolaylık sağlayan süt pompası manuel ve elektrikli olmak üzere iki çeşittir. Elektrikli olanların, pil veya bataryayla çalışan modelleri mevcuttur. Manuel ve elektrikli cihazları birbirinden ayıran en önemli fark elektrikli cihazlarda emiş gücünün ayarlanabilmesidir. Manuel olanların emiş gücü el yordamıyla, elektrikli olanların ise bir motor vasıtasıyla sağlanır. Bu cihazları kullanırken bebeğin emme davranışına uygun şekilde vakum sağlamak gerekir. Aksi halde süt kanalları zarar görebilir ve anne sütü daha da azalabilir. Elektrikli olanlarda vakumlama şekli bebeğin emme davranışına göre programlanmıştır. Vakum gücü ve sıklığı cihaz üzerinden ayarlanabilir. Manuel ya da elektrikli fark etmeksizin süt pompalarının çalışma prensipleri aynıdır. Her ikisi de “vakumla ve serbest bırak” metoduyla çalışır ve sağılan sütü bir hazne içerisinde biriktirir.

Süt pompaları 2 çeşittir:

  • Elektrikli süt pompası (elektrikli göğüs pompası)
  • Manuel süt pompası (manuel göğüs pompası)

İlk birkaç denemede bu cihazlardan verim alınamayabilir. Sonuç alınana dek denemeye devam edilmelidir. Her süt sağım işlemi de aynı verimlilikte olmayabilir. Sağılan süt miktarı her seferinde farklılık gösterebilir. Annenin üşümeyeceği sıcak bir ortamda bir süre bekledikten sonra sağım yapması ve bu işlem için sabah erken saatlerin tercih edilmesi daha fazla süt elde etmeyi sağlayabilir. Ayrıca bebeği emzirdikten hemen sonra süt pompasıyla sağıma devam ederek anne sütü biberonda biriktirilebilir ve bebeğin bir sonraki beslenmesinde kullanılabilir. Yeterli süt üretimi için annenin stresten uzak bir yaşama sahip olması ve sağlıklı beslenmesi gerekir.

Süt pompası seçerken annenin ve bebeğin sağlığına zarar gelmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Öncelikle sütün sağıldığı esnada cihazın emme gücüne bağlı olarak dokuların zarar görmemesi gerekir. Emme kuvveti ölçülü olmalı ve vakum şekli anne sütünün azalmaması için bebeğin emme refleksine benzer olmalıdır. Ayrıca cilde temas eden parçalar kızarıklık veya tahrişe neden olmamalıdır. Cihaz ve aksesuarları bebeğin gelişimine zarar veren BPA veya BPS gibi kimyasal maddeleri içermemelidir. Yanlış ürün tercihi anneye ve bebeğe zarar verebilir. Kalitesini ispatlamış markaların ürünleri tercih edilmelidir.

Yorumlar

Gülşen Ertuğrul - 7 Mayıs 2016 16:25
Çiftli Lansinoh Affinity kullandım çok memnun kaldım

Celil Çağlar ÖZLÜ - 8 Mayıs 2016 09:46
Merhaba. Lansinoh Affinity iyi bir cihaz. Kullanıcılar çoğunlukla memnun. Yorumunuz için teşekkür ederiz.



Mustafa Hazırbulan - 15 Mayıs 2016 00:56
süt pompasının yedek parçaları lazım. bulunur mu?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 16 Mayıs 2016 08:00
Merhaba. Bazı markaların yedek parçaları piyasada bulunmuyor maalesef. Hangi marka model ürünün parçasını aradığınızı belirtmenizi rica ederim. Böylece daha net bilgi verebilirim.



Elif Edim - 22 Temmuz 2018 23:02
3 aydır anneyim ve çalışmak durumundayım bu yüzden manuel pompa aldım ve kullanıyorum. Ciddi anlamda gögüslerimde sızlama oluyor. Bir arkadaşım elektrikli bir cihaz kullandığını ve çok daha rahat ettiğini söyledi. Acaba ben de elektrikli bir cihaza geçsem arada bir fark olur mu? Bu cihazları sizden almak istesem acaba stoklarınızda bulunuyor mu ve ne kadar sürede yardımcı olabilirsiniz? Bu problemi kısa sürede çözmem gerekiyor. Yoksa ciddi anlamda emzirme konusunda sıkıntı yaşayacağım gibi duruyor. Yardımlarınızı bekliyorum.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 22 Temmuz 2018 23:35
Merhaba. Manuel süt pompalarının fiyatları elektrikli olanlara göre çok daha uygundur. Ancak kullanımı biraz daha zordur. Uygun şekilde vakumlama yapmanız gerekir, aksi halde süt kanallarına zarar verebilirsiniz. Elektrikli modeller ise vakumlama işlemini hem dokulara zarar vermeyecek hassasiyette hem de bebeğin emme refleksine benzer şekilde yapar. Manuel ve elektrikli süt pompaları stoklarımızda mevcuttur. Dilerseniz bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.