Solunum Hastalıklarının Tansiyon Üzerindeki Etkileri

Solunum sistemi vücudumuzda bulunan trilyonlarca hücreye oksijen sağlamakla görevlidir. Ayrıca, vücuttan karbondioksit gazının atılması ve vücudun pH derecesinin düzenlenmesi gibi görevleri de vardır. Solunum sistemi, burun, gırtlak, nefes borusu ve akciğerlerden oluşur. Bu organlardan en önemli ve hassas olanı akciğerlerdir. Akciğerler dış etkenlerden çok çabuk etkilenebilir, bu nedenle günümüzde solunum hastalıkları çok artış göstermiştir. Dış etkenlerin en başında tütün kullanımı ve hava kirliliği gelmektedir. Bunların olumsuz etkilerini ilk başta hissedemeyiz ancak zaman içinde vücudumuzda geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Soluduğumuz havanın temiz olması çok önemlidir, aksi halde solunum yetmezliği, astım, KOAH, akciğer kanseri, larenjit ve grip gibi hastalıklara yakalanabiliriz. Bu hastalıklar yaşam kalitemizi oldukça düşürür. Solunumsal sorunlar, kalp damar ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların da artmasına neden olur.

Tansiyon, kalbimizin vücudumuza kanı dağıtmak için oluşturduğu güçtür. Kalbimizin ilk oluşturduğu güçlü kan basıncına büyük tansiyon, sonrasında oluşturduğu zayıf basınca ise küçük tansiyon denir. Sağlıklı bir kişide büyük tansiyon 120 mmHg, küçük tansiyon ise 80 mmHg ölçülmelidir. Bazı durumlarda bu değerlerin değişkenlik göstereceğini de unutmayalım. Günümüzde 30 yaşını aşan insanların yaklaşık % 15’inde büyük tansiyon 140 mmHg’nin, küçük tansiyon ise 90 mmHg’nin üzerindedir. Tansiyon hastalığı yaşam kalitesini maalesef çok fazla düşürür ve sürekli tedavi gerektirir. Bu hastalığa yakalanan kişiler devamlı olarak kendine dikkat etmek zorundadır. Solunum hastalıkları ise tansiyonu olumsuz etkileyebilir. Solunumsal problemlerde nabız yükselir ve buna bağlı olarak tansiyonla ilgili rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Son zamanlarda solunum yetmezliğine bağlı tansiyon hastalıklarında artış gözlenmektedir. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalığına yakalanan kişilerin yaş ortalaması da gün geçtikçe düşmektedir. Uzmanlar bu konuda ciddi uyarılarda bulunmaktadır.

Kalbimiz vücudumuza kan pompalamak için ne kadar çok güç harcarsa tansiyonumuz o kadar yükselir. Tansiyonumuz yükselince vücudumuzda bir takım değişiklikler hissetmeye başlarız. Önce baş ağrısı oluşur, sonra göğüs kafesinde sıkışma, baş dönmesi ve bulantı hissedilebilir. Bu durumda rahat nefes alınamadığı için akciğerlere yeterli oksijen gitmez ve bir süre sonra kişi baygınlık geçirebilir. Eğer bu durum sürekli hale dönüşürse, hastaya oksijen terapisi uygulanması gerekebilir. Yüksek tansiyondan dolayı akciğerler hasar görürse, bir süre sonra kişide solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Ayrıca solunum yetmezliği olan kişilerde de tansiyon hastalıkları görülebilmektedir.

Solunum ve tansiyon hastalıklarının kontrol altına alınması kişinin yaşam kalitesi açısından çok önemlidir. Öncelikle tansiyon hastalığının takibe alınması gerekir. Bunun için evde kullanılabilecek özelliklerde, doğru ölçen, kaliteli bir tansiyon aletine ihtiyaç vardır. Eğer alet yanlış ölçümler yapıyorsa, bu durum hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendimizi kötü hissetmemize sebep olur. Bu hastalığın tedavisinde kişinin psikolojisi çok önemlidir. Tansiyon, stresten çok çabuk etkilenir. Bu nedenle tansiyon ölçümlerinden sonra değerler düşük yada yüksek çıkarsa stres yaparak psikolojimizi bozmamalıyız. Bu ilk adımdır. İkinci aşamadaysa hekimin önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Stressiz bir yaşam tarzı, düzenli yemek, yemeklerde az tuz kullanmak ve spor yapmak tansiyonumuzun dengede kalması için gerekli diğer adımlardır. Tansiyon tüm insanlar için önemli bir yaşamsal değerdir. Buna, ömrümüzün sonuna kadar dikkat etmemiz gerekir.

Benzer bir durum solunum hastalıklarının da kontrol altına alınması için söz konusudur. Gerek ilaç gerekse cihaz tedavisiyle kontrol altında tutulmaya çalışılır. Stressiz hayat, doğru beslenme ve spor her şey için olduğu gibi solunum hastalıklarının da ilacıdır. Beslenme ve spor uygulanabilir gibi görünüyor ancak stressiz hayat konusunda pek umut taşımıyoruz maalesef. Ayrıca sigara gibi tütün ürünlerini de hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor.

Solunum hastalıklarından en çok bilineni KOAH’tır. KOAH’ın bu denli iyi bilinmesinin asıl sebebi tüm dünyada dördüncü, Türkiye’de ise üçüncü sıradaki ölüm nedeni olmasıdır. Özellikle KOAH ile birlikte kalp damar, şeker ve yüksek tansiyon hastalıkları olan kişilerde, hastalıkların şiddeti, bu hastalıklardan dolayı hastaneye yatma sıklığı ve ölüm riski artmaktadır. Yurt dışında 15000 hasta üzerinde yapılan araştırmada KOAH ile kalp damar hastalıklarının bir arada görülme sıklığının % 20-30 arasında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ülkemizdeki durum yurt dışına göre biraz daha vahimdir ve bu oran % 33 civarındadır. Yapılan diğer araştırmalarda KOAH’lı bireylerin kan akışlarının yavaşladığı tespit edilmiştir. Bu araştırmalar gösteriyor ki KOAH gibi kronik solunum hastalıkları, kalp damar ve dolayısıyla tansiyon hastalıklarını tetikliyor ve birkaç hastalık birlikte görülebiliyor.

Uyku apnesi sendromu birkaç rahatsızlığın birlikte etki etmesiyle oluşan solunumsal bir hastalıktır. Bu hastalık kendi içinde detaylandırılabilir ve kategorilere ayrılabilir. Tüm uyku apnesi çeşitlerinde, uyku sırasında solunumsal problemlerin yaşanmasıyla birlikte tansiyon yükselir ancak kişi uyuduğu için bunu hissedemez. Bu nedenle oluşan hipertansiyon, uyku apnesi tedavi edilmezse uyku sonrasına da sarkarak kalıcı bir hastalık haline dönüşebilir. Uyku apnesi nedeniyle, uykuda kalp ritminin bozulması da sık rastlanan bir durumdur. Uyku testi esnasında bu durumlar tespit edilebilir. Uyku apnesi gibi toplumda sıkça görülen solunum hastalıkları da kalp ve tansiyon hastalıklarını etkilemektedir.

Yorumlar

Kemal okur - 25 Nisan 2016 02:40
Merhaba 2 senedir koah hastasıyım son 1 yıldır da ciddi olarak tansiyon sorunları yaşıyorum. Doktorlar öncelikle koah tedavisi olmamı söylediler. Sigarayı bıraktım, tedavime devam ettim. Semptomlarım oldukça azaldı fakat tansiyon sorunum devam ediyor. Sürekli diyetteyim ve tansiyonumu arttıracak hiçbir sebep yokken ciddi sorunlar ile karşılaşabiliyorum. Bu sorunların üstesinden gelmek için ilaç kullanmaya başladım. İnşallah şifa bulurum. Kaliteli bir tansiyon aleti önerdi doktorum acaba SGK karşılıyor mu bu aletleri? yardımcı olabilir misiniz?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 26 Nisan 2016 16:52
Merhaba. SGK, tansiyon aletleri için ödeme yapmıyor.