Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Kamu Kurumları" » SGK CPAP-BPAP Maskeleri İçin Ödeme Yapar Mı?

SGK CPAP-BPAP Maskeleri İçin Ödeme Yapar Mı?

Uyku apnesi veya KOAH gibi solunum hastalıklarının tedavisinde CPAP, OTOCPAP, BPAP S veya BPAP ST gibi solunum cihazları kullanılır. Bu cihazlar bir maske vasıtasıyla (non-invaziv yöntemle) hastaya uygulanır. Cihazlarda kullanılan maskelere CPAP-BPAP maskeleri adı verilir. Bunların çeşitleri vardır ve hastaya uyumlu olan özellikteki maske tercih edilmelidir. Doğru maskenin tercih edilmesi tedavi etkinliği açısından çok önemlidir. Solunum tedavilerinde kullanılan cihazların kalitesi ne kadar önemliyse maskelerin de kalitesi en az o kadar önemlidir. Hatta bazı durumlarda maskeler cihazlardan daha çok önem kazanabilir. Maskeler cilde temas ettiği için, bunlarla ilgili yaşanabilecek sorunlar doğrudan tedavi sürecini etkiler. CPAP-BPAP maskeleri sağlığa uygun olan silikon veya jel maddelerden üretilmiştir. Bu maskeler cilde temas ettiği için vücut sıvıları nedeniyle bir süre sonra yıpranmaya başlar. Özellikle jel olanlar silikonlara göre daha çabuk yıpranır. Silikon olanlar daha dayanıklıdır. Maskenin yıpranması hava kaçağına neden olacağı için cihaz kullanımını olumsuz şekilde etkiler ve tedavi etkinliğini azaltır. Her maskenin verimli kullanılabileceği bir süre vardır. Tedavinin etkin şekilde devam edebilmesi için maskelerin belirli dönemlerde yenisiyle değiştirilmesi gerekir. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından da düzenli olarak maske ödemesi yapılmaktadır. Bunun için hastanın, hastaneden rapor ve reçete alması gerekir.

Detaylı Bilgi İste »

CPAP-BPAP Maskelerinin Çeşitleri Nelerdir?

  • Burun yastıkçıklı maske
  • Nazal kanül
  • Nazal maske
  • Oral maske
  • Ora-nazal maske
  • Tüm yüz maskesi

CPAP-BPAP Maskelerinin Temizliğinde Nelere Dikkat Edilir?

Eskiyen maskenin kullanımına devam edilmesi tedaviyi olumsuz etkilediği gibi cilde de zarar verebilir. Hatta burun üzerinde veya yüzde yaralara neden olabilir. Çoğu maske modelinin kullanım ömrü üç ile altı ay arasındadır. Optimum süre ürünlerin kullanım kılavuzunda yer alır. Maskelerin temizliği ve bakımı düzenli olarak (günlük) yapılırsa yıpranma süresi uzar. Böylece maskeler daha uzun süre verimli şekilde kullanılabilir.

Maskenin Bozulmaması İçin Nelere Dikkat Edilir?

  • Maske temizliğinde kimyasal kalıntı bırakmayan ürünler tercih etmelisiniz. Çamaşır suyu gibi maddeler kullanmayın. Aksi halde hem maskeniz çok çabuk yıpranır hem de maske üzerindeki kalıntılar solunum yoluyla akciğerlerinize zarar verebilir.
  • Solunum maskelerinin temizliği için özel olarak üretilmiş kalıntı bırakmayan dezenfektanlar vardır. Piyasadan kolayca tedarik edebilirsiniz.
  • Maskeleri sıcak suyla temizlemeyin. Ayrıca çamaşır veya bulaşık makinesinde yıkamayın.
  • Maske temizliğini yaptıktan sonra doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurumaya bırakın. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesi kullanmayın. Yüksek sıcaklık maskenin yapısını bozar.

CPAP-BPAP Maskeleri İçin SGK’nın Ödeme Sistemi Nasıldır?

Maskelerin piyasa fiyatları oldukça değişkendir. Çoğu marka yurt dışından geldiği için maliyetleri yüksektir ve bu da piyasa fiyatlarına yansır. Eğer doktordan rapor ve reçete alırsanız SGK’nın ödeme desteğinden faydalanabilirsiniz. SGK güncel olarak yılda bir kere maskeler için ödeme desteğinde bulunur. Bu destekten her yıl faydalanabilirsiniz.

Örneğin, cihazı satın aldığınız fatura tarihi 15.12.2019 olsun. Bundan 1 yıl sonra yani 15.12.2020 ve sonrasında yeni maske için SGK ödemesinden faydalanabilirsiniz. Diyelim ki yeni maskeyi 15.12.2020’de değil de iki gün sonra yani 17.12.2020’de aldınız. Bir sonraki destekten 17.12.2021 tarihi itibariyle faydalanabilirsiniz.

SGK sadece maske için değil aynı zamanda solunum devresi (hortumu) için de ödeme yapar. Maskenin ve hortumun ayrı olarak veya takım halinde satılıyor olması ödeme desteğinin tutarını değiştirmez. Maskenin tipine ve özelliğine göre farklı ödeme miktarları söz konusudur. Maske tedarik ederken kurumun ödeme desteğinden faydalanabilmek için ürünün ÜTS’ye yani Ürün Takip Sistemi’ne kayıt edilmiş olması gerekir.

01.07.2017 tarihinden önce kurumdan maske ödemesi alabilmek için rapor, reçete, fatura ve ürün evraklarıyla birlikte bireysel olarak SGK’ya başvurmanız gerekiyordu. İlk önce maske ve hortum bedelini medikal firmaya ödüyordunuz, sonrasında SGK’ya başvuru yapıyordunuz ve SGK sizin hesabınıza destek ödemesini gönderiyordu. Eski sistem 01.07.2017 tarihinden itibaren geçerli değildir. Bu tarihten sonra CPAP-BPAP maskelerinin işlemleri için MEDULA’ya geçilmiştir.

Yeni sistemde öncelikle SGK anlaşmalı bir medikal firmaya başvurulur. Firma yetkilisi rapor ve reçetenizi kontrol eder ve evraklarınızda eksik yoksa ihtiyacınız olan maskeyi size teslim eder. SGK eskiden vatandaşa yaptığı ödemeyi artık anlaşmalı olan medikal firmalara yapmaktadır. Ürünün fiyatı SGK ödemesinden yüksekse, çıkan farkı medikal firmaya ödeyerek maske ve hortumu alabilirsiniz. Evraksal işlemler ise medikal firma tarafından tamamlanır. Evraklar hazırlanırken ürünlerin teslim edildiğine dair hasta veya hasta yakınından imza alınır.

Eski sistemde olduğu gibi yeni sistemde de evraklarda eksik tespit edilirse, hastanın dosyası SGK tarafından geri gönderilir ve ödeme yapılmaz. Bu durumda hatalı işlemlerin düzeltilmesi için doktorunuza tekrar başvurmanız gerekebilir.

SGK’dan ödeme desteği alabilmek için heyet raporu ve hekim tarafından düzenlenmiş reçete olması gerekir. Eğer raporu özel hastaneden alıyorsanız hastanenin bu konuda SGK ile anlaşma yapmış olduğundan emin olmalısınız.

Aldığınız rapor ve reçete üzerinde bazı bilgilerin eksiksiz şekilde bulunması gerekir. Aksi halde hastanın dosyası kurumdan geri gönderilir. Bu nedenle raporunuz ve reçeteniz düzenlendiğinde, maskeyi almaya gitmeden önce, kontrol etmenizi öneririm.

SGK CPAP-BPAP Maskeleri İçin Ödeme Yapar Mı?

Rapor Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

  • Tarih
  • Hastanın adı ve soyadı
  • Hastanın T.C. kimlik numarası
  • Tanı/teşhis
  • ICD kodları
  • Karar yazısı
  • SUT kodları

SGK CPAP-BPAP Maskeleri İçin Ödeme Yapar Mı?

Reçete Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

  • Tarih
  • Hastanın adı ve soyadı
  • Hastanın T.C. kimlik numarası
  • Tanı/teşhis
  • Protokol numarası
  • Ürünlerin adları
  • Kullanım miktarları
  • SUT kodları

 

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Bilgi İste

    Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi istiyorsanız aşağıdaki formu doldurun ve butona basıp lütfen bekleyin. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Bilgi hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere basıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    SGK CPAP-BPAP Maskeleri İçin Ödeme Yapar Mı? https://sesanltd.com.tr/sgk-cpap-bpap-maskeleri-icin-odeme-yapar-mi »