SGK İadeli Tıbbi Cihazları Kaç Yılda Bir Yeniler?
Sosyal Güvenlik Kurumu iadeli tıbbi cihazları kullanıcıya teslim ettikten sonra belirli sürelerde yenilemektedir. Bu süreler cihazlara göre değişmektedir. Yenileme işlemi, yeni rapor ve reçete alarak yapılmaktadır. Bunun dışında eğer cihaz arızalanırsa ve tamiri mümkün olmazsa veya tamir bedeli çok yüksek olursa SGK yeni cihaz vermektedir.
Cihazların arızalanması durumunda koşullar uygunsa, SGK teknik servis bedelini karşılamaktadır. Eğer teknik servis bedeli SGK’nın ilgili ürüne yaptığı KDV dahil ödemenin % 70’i ve altı olursa hastaneden alınacak yeni rapor ve reçeteyle kurum tarafından karşılanmaktadır.
Teknik servis bedeli % 70’i geçerse, SGK yeni veya ikinci el cihaz verme yöntemine gidecektir. SGK’nın stoklarında ikinci el cihaz varsa onu verecektir. Yoksa yeni cihazla ilgili belirlediği tutarı ödeyecektir. Her iki halde de hastaneden yeni rapor ve reçete çıkartılması gerekir. Bu durum iadeli tıbbi cihazların hepsi için geçerlidir ve garanti süresi bittikten sonra uygulanabilir. Bu şekilde yeni cihaz tedarik edilebilir.
SGK’nın teknik servis bedelini ödeme konusunda örnek verecek olursak:
- Diyelim ki kullandığınız ev tipi mekanik ventilatör cihazı arızalandı.
- SGK bu cihazın satış işlemi için KDV dahil 9720 TL ödemektedir.
- Teknik servis bedeli, 9720 TL’nin % 70’ine kadar yani KDV dahil 6804 TL’ye kadar olursa SGK bunu karşılamaktadır.
- Bu işlem için teknik servis bedeli 6804 TL’nin üzerinde olursa SGK yeni veya ikinci el cihaz verme yoluna gidecektir.
SGK CPAP, BPAP ve oksijen konsantratörü gibi cihazları on yılda bir, ev tipi mekanik ventilatör cihazlarını ise beş yılda bir yenisiyle değiştirmektedir.
Cihaza Göre Yenileme Süreleri
- CPAP: 10 yıl
- OTOCPAP: 10 yıl
- BPAP: 10 yıl
- BPAP ST: 10 yıl
- BPAP ST AVAPS: 10 yıl
- ASV: 10 yıl
- Oksijen Konsantratörü: 10 yıl
- Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı: 5 yıl
- Akülü Tekerlekli Sandalye: 5 yıl
« Önceki yazı DMD |
HME Filtre Sonraki yazı » |