Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Hastalıklar" » Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Birimlerinin Verdiği Hizmetler Nelerdir?

Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Birimlerinin Verdiği Hizmetler Nelerdir?

Evde verilen sağlık hizmetleri konusu geçici veya kalıcı rahatsızlıklar yaşayan ve evde bakılmaya ihtiyaç duyan birçok kişiyi ilgilendirir. Hastaların evlerinde bakılıyor olması maddi ve manevi olarak büyük sorunlar oluşturabilir. Evde bakılan hastaların bir kısmı da tıbbi cihazlara bağlı şekilde hayatını devam ettirebilir. Bakım süreci devam ederken ailelerin tıbbi desteklere ihtiyacı olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı, bu zor süreçleri bir nebze de olsa kolaylaştırmak için Evde Sağlık Hizmetlerini başlatmıştır. Bu sayede, rutin sağlık kontrolleri ve rapor/reçete düzenleme işlemleri evde yapılabiliyor hale gelmiştir. Ayrıca, hasta transferi konusunda destek veriliyor olması büyük bir külfeti ortadan kaldırmaktadır. Bu hizmetler sayesinde hastaların tedavileri kesintisiz şekilde devam edebilmektedir. Ücretsiz olan Evde Sağlık Hizmetlerinden faydalanabilmek için “evde sağlık hizmetleri başvuru formu” ile kamu kurumlarına başvurulmalıdır.

Belgeyi İncele »

Gerekli tüm hizmetleri kamu kurumlarına bağlı Evde Sağlık Birimleri verir. Sıkça değişen yönetmelikler, kurumlar veya yönetmelikler arasındaki çelişkiler, bazı kurum veya yetkililerin yönetmelikleri farklı yorumlaması ve benzeri sebeplerle Evde Sağlık Hizmetlerinin verimliliği azalmaktadır. Bu sebeple, yönetmeliklerdeki değişiklikleri sürekli araştırarak takip etmek gerekir.

Evde Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği ile Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği birbirine uyumlu olarak düzenlenmiştir. Mevzuat gereği yatalak hastalara aile hekimleri tarafından gerektiğinde evinde muayene hizmeti verilebilmektedir. Evde Sağlık Hizmetlerinin verildiği bölgelerde aile hekimlerinin bu konudaki yükü azalmaktadır. Aile hekimleri genellikle, Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanmak isteyen hastaların başvuru süreçlerinde yardımcı olmaktalardır.

Evde bakım birimleri hastayı ziyaret ettiğinde öncelikle hastanın tıbbi geçmişini inceler. Mevcutta kullandığı ilaçları ve tıbbi cihazları değerlendirir. Tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yaparak ilk kontrolleri sağlar. Sonrasında hastanın genel fiziki muayenesi yapılır. Hastanın vücudunda yara varsa pansuman ve yara bakım işlemleri gerçekleştirilir. Bası yarası olan hastalar takip programına alınır ve yaranın durumu düzenli olarak kontrol edilip kayıt altına alınır. Gerekli olduğu durumlarda sonda uygulaması veya değişimi yapılır. Rapor/reçete düzenleme işlemleri tamamlanır. İhtiyaç halinde hasta nakil ambulanslarıyla transfer hizmeti verilir. Bu hizmetler, evde diğer aile bireyleriyle birlikte yaşayan veya kimsesiz, yaşlı, engelli, felçli, yatalak veya hayatını başkalarına bağımlı olarak idame ettirmek zorunda olan bakıma muhtaç bireylere; KOAH gibi solunum sistemi hastalığı olan bireylere; evde bakım gerektiren kanser hastalarına; yatağa bağımlı hale gelmiş ileri derecedeki kas hastalarına; hastaneden taburcu edilen ve tedavisine evde devam edilmesi gereken hastalara; kaza geçirmiş olup kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyan hastalara verilebilir. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çalışan evde sağlık birimlerinin verdiği bu hizmetler tamamen ücretsizdir. Son yıllarda uygulanan bu sistem yeni sayılabilir. Sistemin, hala bazı eksikleri söz konusudur.

Sadece Sağlık Bakanlığı değil bazı belediyeler de evde bakılan hastalar veya yaşlılar için ücretsiz hizmetler sunmaktadır. Bunlar sağlık hizmeti olabildiği gibi çamaşır yıkama, ütü, temizlik, tadilat, boya, kuaför ve danışmanlık gibi hizmetler de olabilmektedir. Bunlardan faydalanmak için hastanın ikamet ettiği ilin belediyesine başvuru yapılabilir. Sadece il belediyeleri değil ilçe belediyelerinin de birçoğu bu tip hizmetleri vermektedir. Evde verilen bu hizmetlerden bazıları şunlardır:

  • Çamaşır yıkama hizmeti
  • Ütü hizmeti
  • Ev temizliği hizmeti
  • Tadilat ve boya hizmeti
  • Kuaför hizmeti
  • Refakat hizmeti
  • Nakil/transfer hizmeti
  • Kişisel temizlik hizmeti
  • Psikolojik danışmanlık hizmeti

Evde Sağlık Hizmetlerine Nasıl Başvurulur?

Evde Sağlık Hizmetleri, Türkiye’nin her ilinde kamu hastaneleri tarafından verilmektedir. Kamu hastanelerinde özel olarak kurulmuş evde sağlık birimleri bu konuda görevlendirilmiştir. Başvurmak için öncelikle 444 38 33 numaralı telefon hattını arayıp kayıt yaptırmak gerekir. Sonrasında, hastanın kimlik bilgileri, raporu ve evde sağlık hizmetleri başvuru formu ile birlikte il sağlık müdürlüklerinin ilgili birimlerine, aile hekimlerine veya kamu hastanelerinin evde sağlık birimlerine müracaat edilir. Bu işlemler hastanın kendisi ya da yakını tarafından yapılabilir. Formdaki bazı kısımlar, hastanın aile hekimi tarafından düzenlenmelidir. Müracaat sonrasında belgeler incelenerek uygun kriterdeki hastalar belirlenir. Bu hastalar, evde bakım birimleri tarafından ziyaret edilerek hizmetlerden faydalandırılır.

Whatsapp
Whatsapp
Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Birimlerinin Verdiği Hizmetler Nelerdir? https://sesanltd.com.tr/saglik-bakanligi-evde-saglik-birimlerinin-verdigi-hizmetler-nelerdir »