Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanırım?
Evde hasta bakımı uzun soluklu ve zorlu bir süreçtir. Hem manevi hem de maddi olarak aileleri olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu süreçte yapılması gereken sağlık tetkiklerinin de kesintisiz devam etmesi gerekir. Bunun için hastanın belirli sürelerde hastaneye gitmesi gerekir. Ağır bir hastanın sıklıkla hastaneye gitmesi veya bir yerden başka bir yere transferi çok zordur. Bu nedenle rutin kontrollerin evde yapılması hastalar ve yakınları için konfor sağlamaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın sağladığı bazı ücretsiz hizmetler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi Evde Sağlık Hizmetleri’dir.
Bu hizmet özellikle evde bakılan hastaların ve hasta yakınlarının merak ettiği önemli bir konudur. Sağlık Bakanlığı bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamaktadır. Hastanelerde kurduğu ekipler her hastayla özel olarak ilgilenmektedir. Peki bu hizmeti nasıl alacağız?
Ücretsiz olan bu hizmeti nasıl alacağımıza dair biraz araştırma yaptık ve aşağıdaki bilgileri sizin için derledik.
Şu anda Türkiye’nin her ilinde bu hizmet kamu hastaneleri tarafından verilmektedir. Bu hizmete başvurmak için 444 38 33 no’lu hattı arayıp kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kaydınızla ilgili yapılan incelemeden sonra ihtiyacınız olan evde sağlık hizmetini alabiliyorsunuz. Kayıt için “Ek-3 Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu“nun doldurulup İl Sağlık Müdürlüğünün Evde Sağlık Hizmetleri bölümüne teslim edilmesi gerekiyor. Formda belirtilen bazı detayların aile hekiminiz tarafından doldurulması gerekiyor.
Yapılan ziyaretlerde öncelikle hastaların tıbbi geçmişleri öğreniliyor. Kullandığı cihazlar ve ilaçlar inceleniyor. Tansiyonları ve kan şekerleri ölçülüyor. Fizik muayeneleri yapılıyor. Yatak yarası olan hastaların da pansumanları yapılıyor. Vücudunda bası yarası bulunan hastalar yara bakım takip programına alınıyor. İhtiyaç halinde sonda uygulamaları da yapılıyor. Evden sağlık kurumuna ve sağlık kurumundan eve transfer işlemleriyse “Evde Sağlık Hizmetleri Hasta Nakil Ambulansları” tarafından yapılıyor.
Evde sağlık hizmetlerinin kapsamı aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:
1. Hastaya konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde, bulunduğu ev ortamında muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi.
2. İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi.
3. Tıbbi cihaz ve medikal malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması.
4. Hastanın ve ailesinin, evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında bilgilendirilmesi.
5. Hastaya, evde kullanması gereken tıbbi cihaz ve ekipmanlar konusunda, eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesi.
6. Gerekli görülen hallerde hastanın ilgili sağlık kuruluşuna ve/veya sağlık kuruluşundan evine nakli.
Evde sağlık hizmetlerini vermek üzere 3 tip birim oluşturulmuştur:
1. T Tipi: Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı olarak kurulan birimlerdir. Evde sağlık hizmetini öncelikli olarak sunmakla görevlidir.
2. H Tipi: Hastanelere bağlıdır. Öncelikli olarak uzman hekim konsültasyonu, fizyoterapi gibi T tipi birimler tarafından verilmesi mümkün olmayan hizmetlerin sunumuyla mükelleftir.
3. D Tipi: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı Ağız Diş Sağlığı Merkezleri bünyesinde kurulan birimlerdir.
Bir Hasta Yakınımızın Tecrübeleri
Bir hasta yakınımızın bizimle paylaştığı bilgileri aşağıda belirtiyoruz. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz Nurettin Metin.
Yazan: Nurettin Metin
Sayın Celil Çağlar Özlü,
İyi niyetli gayretleriniz için teşekkür ederim. Size yılların tecrübesi ile evde bakım hizmetlerinin yapısı ile ilgili bilgi ve tecrübelerimi aktarayım. Siz de paylaşımda bulunun.
Evde bakım hizmetleri adıyla örgütlenen kurumdan en iyi yardımı alacak olanlar sadece yaşlı ve hem yaşlı hem yatalak hastalardır. Ayrıca sadece mesai saatleri içinde çalıştıkları için acil olmayan sorunlar için çalışıyorlar. Ancak benim oğlum gibi ventilatörlü hastalar için hiç ama hiç yararları olmuyor.
Öncelikle hasta nakil araçları donanımlı olmadığı için (hasta tasıma gereçleri, oksijen donanımı ve nakil aracı yani ambulans yerine kullanılan araçlarında) yetkili doktor ve hemşire yok. Kısaca sadece nakil aracı, ambulans değil. Ayrıca her hastanede bir hemşireleri var ve hemşirenin yaptığı tek işlem hasta girişini sizin yerinize yaptırmak o kadar. Hastanın yattığı acilde veya muayene için getirildiği serviste sizin yanınızda ve yol gösterici olmuyorlar. Hastanede kendilerine tahsis edilen odalarında oturuyorlar. Eğer ısrarcı olursanız taşeron firma elemanlarından birini sizin yanınıza veriyorlar. Bizim gibi hastalar için tek çözüm yolu 112 ambulanslarıdır.
Diğer bir konu da evlere ziyaretlere geldikleri ve yatak yarası pansumanlarını yaptıkları, rapor çıkarılmasına yardımcı oldukları sadece şehir efsanesidir. Bu tür hizmetlerin tamamını aile hekimleri yerine getirmekte. Evde bakım hizmetleri kuruluş amacı güzel olan ama uygulamada en azından İzmir’de iflas etmiş bir uygulamadır. Reklamlarda gösterilen görüntüler tamamen reklamdır. Bu benim İzmir’deki uygulama hakkındaki yaşadığım ve birebir tanıklığım olan konulardır. Ancak Ankara’da bu uygulamanın daha düzenli yürüdüğünü orada yaşayan yakınlarım belirtiyorlar.
Dileğim her yerde ve her hasta için bu sistemin çalışır olmasıdır. Yine de yararlı olabildiği insanlar adına sevindiren bir uygulama. Saygılar.
Evde sağlık hizmetlerinden faydalandınız mı? Bu süreçte herhangi bir sorun yaşadınız mı? Aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşır mısınız?
« Önceki yazı Biyomedikal Teknolojileri Whatsapp Grubu Kuruldu |
CPAP Sonraki yazı » |
Annem yasli alzaymir hastasi ayaklari agriyor evde fizyoterapist bakım nasıl yaptirabiliriz
Neşe, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Özel olarak ücreti mukabilinde fizyoterapi hizmeti veren uzmanlar var. Onlarla görüşebilirsiniz. Bazen de belediyelerin sağladığı ücretsiz hizmetler olabiliyor. Bulunduğunuz ilçedeki belediye yetkilileriyle görüşmenizi tavsiye ederim.
Evde bakım hizmeti denen şey fos Boş ve herşey kağıt üstünde .Neden?Annemin ayağının kırılması ameliyat olması münasebetiyle başvuru yaptık başvurudan iki gün sonra geldilerbu esnada gecikme olunca Alo 184 sağlık bakanlığı şikayet te bulunduk.onlarda randevu ile haftada 3 gün gelebileceklerini söylediler. gelen bir tane hemşire arakadaş.hemşire arkadaşımız iyi niyetli güler yüzlü bir insan ona diyecek bir sözüm yok. DR filan gelmiyor pazartesi çarşamba cuma hizmet verdiklerini söyledi.Annem ayağının kırılmasının yanında kalp ve böbrek hastası yukarıda yazılan hizmetleri okuyunca bu işinde içinin fos ve boş olduğunu görüp şu anda yaşayan birkişiyim.
Not:Gelen hemşire hanıma sordum Bu hafta içinde hastamızın kontrolü olduğunu ambulans ile götürmemiz gerektiğini durumunun ortada olduğunu evde bakım hizmetleri tarafından ambulans tahsis edilip edilmeyeceğini sordum böyle bir uygulamalarının olmadığını söylediler..Burası Türkiye Herşey kağıt üstünde kaldığı ortada..
Levent Köse, merhaba. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu sistem yeni geliştiği için bazı illerde sorunlar yaşanabiliyor maalesef.
Iyi gunler
Benim annemde babamda bakima muhtac. Annem parkinson hastaligindan 3 senedir yatiyor. Babam 8 senedir alzeimer.
Kutahyaliyim evde sagliga kayitliyiz arayinca ulasabilirsek geliyorlar kisa bir bakip hastaneye gelip raporunuzu alin deyip gidiyorlar, hastamizi birakip rapor pesine dusuyoruz.
Ne duzgunce hastaliklar hakkinda bizi bilgilendiriyorlar, nede bakimlari konusunda destek oluyorlar. Yatak sorduk suraya kayit olcaniz buraya belge verceniz diyorlar hastaya bakmak kadarda onlar ugrastiriyor. Kurulus amaci guzel ama calisanlarin calisma aski sorgulanir
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Sağlık Bakanlığı’na bağlı bu hizmet bazı şehirlerde maalesef verimli şekilde verilememektedir.
Yorumları okudum ve aynı sorunları bende yaşıyorum malesef annem felçli ve her ay lnr sine bakılması gerekiyor evde bakım hizmetleri evet eve geliyor ama neymiş hastaneye gidip tüp alıcam akabinde kanı gelip alacaklar ve ben o aldıkları kanı kendim götürmem hastaneye böyle bişey varmı hastane bize çok uzak hastamı ne yapacağım konu kan almakta onu bende alabilirim
Gülderen, merhaba. Bildiğim kadarıyla evde bakım birimleri tüm işlemleri kendisi tamamlıyor. Hastadan veya yakınından bir taleplerinin olmaması gerekiyor. Size neden bu şekilde bir bilgi verdiklerini bilemiyorum. Ayrıca bazı rutin kontroller için bağlı olduğunuz aile hekimi de evde bakım birimine destek olabilir.
annem 85 yaşında koah hastası solunum yetmezligi kalp yetmezligi var.evtipi solunum cihazına bağlı şu anda diş problemi yaşıyoruz.evi asansörsüz 4katta inip çıkması imkansız,dişine müdaha le edilmesi gerekiyor. çok zor durumdayız lutfen eve diş hekimi gelebilirmi.kendisi memur emeklisi şimdiden tesekkürler
Hülya Koç, merhaba. Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan “Evde Sağlık Birimleri”, kronik hastalığa veya yaşlılığa bağlı olarak sağlık merkezlerine gidemeyecek durumda olup ağız ve diş sağlığı hizmeti almak isteyen kişilere destek olmaktadır. Bu hizmetten yararlanmak için 4443833 numaralı hattı arayıp talepte bulunmanız gerekir. Hastanızın durumu hekimler tarafından değerlendirilir ve sağlık ekibi ağız ve diş sağlığı hizmeti için evinize yönlendirilir. Bir diş hekimi, bir hemşire ve bir diş teknisyeni ile birlikte hizmet sunulmaktadır. Bu hizmet kapsamında yapılabilen işlemler: Diş çekimi, parsiyel ve total hareketli protez, protez tamiri, diş ilavesi, röntgen, fissür uygulama, flor uygulama, protez besleme, simantasyon, ağız ve diş sağlığı eğitimi
Annem 20 gün önce felç geçirdi fizik tedavi görmesini istiyorum ne yapa bilirim yardımcı olurmusunuz lütfen teşekkür ederim
Aynur, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Hastanızın fizik tedavi görebilmesi için çeşitli doktorlardan onay alınması gerekir. Öncelikle ortopedi olmak üzere nöroloji ve nöroşirurji uzmanlarının da hastayı muayene etmesi uygun olur. En yakın hastaneye başvurmanızı öneriyorum.