CPAP Maskesi Nedir?

CPAP Nedir?

CPAP cihazları uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan basınçlı hava veren cihazlardır. Bu cihazlar uyku doktoru, nörolog veya KBB uzmanları tarafından reçetelendirilir. Cihazın basıncı, hastanın uyku apnesi seviyesine göre ayarlanır ve tedavi ayarlanan basınçlı havayla sağlanır. Uygulanacak parametreler uyku testi sonrasında hekimler tarafından belirlenir. Cihazlar, CPAP maskesi adı verilen ve hastanın yüzüne uygulanan aparatlarla kullanılır. Hastalar cihazlarını her uykuda kullanmalıdır. Bu sayede uyku apnesi hastalığının neden olduğu sorunları yaşamazlar.

Detaylı Bilgi İste »

Uyku apnesi hastalığı uyku esnasında solunumun en az 10 saniye süreyle durması olarak tanımlanır. Bu tanım hastalığın en basit şekilde anlamlandırılmasını sağlar. Bir sendrom hastalığı olan uyku apnesi tanımı kadar basit değildir. Kompleks bir hastalık olan uyku apnesi birkaç farklı rahatsızlığın birlikte görülmesiyle ortaya çıkar. Uyku, bir insanın zamanının büyük bir bölümünü geçirdiği evredir. Bu esnada bilinçli bir şekilde hareket edilemediği için yaşanan solunumsal sorunlar zamanla büyük problemlere yol açabilir. En basiti, düzenli nefes alış verişi olmazsa kandaki oksijen azalır. Sadece kandaki oksijenin azalması bile birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu nedenle uyku apnesi, çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Uyku apnesi hastaları uyku sırasında nefes sorunu yaşadığı için verimli şekilde uyuyamaz. Kişi, derin uykuya dalamadığı için tam olarak dinlenemez ve uyanıkken kendini yorgun ve uykusuz hisseder. Uyanma süreci de çok uzun ve zorlu olabilir. Bu bir sendrom hastalığı olduğu için çok çeşitli belirtiler ve sorunlar ortaya çıkarabilir. Sıklıkla görülen birkaç belirtiden bahsetmek gerekirse en çok bilinen belirti horlamadır. Horlama uyku apnesi belirtisi olsa bile teşhis için tek başına yeterli değildir. Sadece horlama bile, bazı uzmanlar tarafından hastalık olarak kabul edilir, kalp krizi riskini arttırmaktadır. Diğer yoğun görülen belirti ise uyku esnasında sıklıkla uyanıp idrara kalkmaktır. Eklem yerlerinde oluşan ağrı da en çok görülen belirtilerdendir.

En Sık Görülen Uyku Apnesi Belirtileri

  • Uykuda solunumun durması
  • Horlama
  • Terleme
  • Eklem ağrıları
  • Huzursuz uyku
  • Sıklıkla idrara kalkma
  • Ağız kuruluğu
  • Reflü

CPAP, uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan cihaz olmakla birlikte aynı zamanda hastalara mekanik ventilatör cihazları ile uygulanan solunum modlarından da bir tanesidir. Genellikle yoğun bakımlarda CPAP maskesi ile birlikte uygulanabildiği gibi bazı durumlarda trakeostomi kanülü olan hastalarda da uygulanabilmektedir. Mekanik ventilatör cihazlarında invaziv veya non-invaziv olarak uygulanabilen bir solunum modudur.

CPAP = Continuous Positive Airway Pressure = Sürekli Pozitif Solunum Yolu Basıncı

CPAP kelimesi, aslında mekanik ventilasyon ile ilgili bir solunum uygulamasına verilen kısaltmadır. Üst solunum yollarında sürekli olarak ve pozitif yönlü hava basıncı oluşturulması anlamına gelir. OTOCPAP, BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, OTOBPAP ve ASV gibi cihazların hepsi aslında birer CPAP cihazıdır. Bunların temel çalışma prensibi sürekli pozitif solunum yolu basıncı oluşturmaktır. Birbirlerinden ayrıldıkları nokta ise farklı sistemle ve parametrelerle çalışmalarıdır. Örneğin BPAP cihazları kullanıcı nefes alırken IPAP, nefes verirken ise EPAP basıncını uygular. Bu sayede oluşan basınç farkı ile kişi daha rahat bir şekilde solunumuna devam edebilir. Bu iki basınç değeri de CPAP cihazlarında olduğu gibi pozitif yönlüdür ancak CPAP cihazlarından farklı olarak iki ayrı parametreyle belirlenir.

CPAP Maskesi Nedir?

CPAP ve BPAP gibi cihazları kullanırken CPAP maskelerine ihtiyaç duyulur. Cilde temas eden bir ürün olduğu için sağlığa uygun maddelerden yapılır. Yetişkinler ve çocuklar için farklı boylarda tasarlanır. Genellikle silikondan üretilir. Silikondan daha yumuşak olan jel kıvamındaki malzemeden üretilen maskeler de vardır. Cilde temas eden bu medikal ekipmanlar en az cihazlar kadar önemlidir.

CPAP maskeleri bir solunum devresi (hortumu) ile cihaza bağlanır. Cihazdan gelen basınçlı hava hortumdan geçer ve maske sayesinde kullanıcının üst solunum yollarına iletilir. Böylece hastanın solunum problemlerine destek sağlanır.

CPAP Maskesi Nedir?

CPAP Maskesi Çeşitleri Nelerdir?

CPAP uygulamalarında kullanılan maskelerin birçok çeşidi bulunmaktadır ve özelliklerine göre kategorilere ayrılır. Örneğin burundan uygulanan maske çeşitleri vardır. Bunlar burun yastıkçıklı maske ve nazal maske olarak ikiye ayrılır. Ayrıca ora-nazal maske adı verilen ağzı ve burnu birlikte kapatan maskeler de mevcuttur. En çok kullanılan ve tercih edilen tipleri bunlardır. Bunlar dışında kullanım şekline göre farklı maskeler de bulunmaktadır.

CPAP ve BPAP Maske Çeşitleri

  • Burun Yastıkçıklı Maske
  • Nazal Kanül
  • Nazal Maske
  • Ora-Nazal Maske
  • Oral Maske
  • Tüm Yüz Maske

Maskeler genellikle silikondan üretilir. Silikondan daha yumuşak olan jel malzemeden imal edilen maskeler de vardır. CPAP maskelerinde cilde temas eden bölüm silikon veya jeldir. Onun dışında kalan ve maskenin iskeletini oluşturan parçalar plastikten yapılmıştır. Bazı maskelerin neredeyse tamamı silikon olabilmektedir.

CPAP maskelerinin diğer bir özelliği ise kaçaklı veya kaçaksız olmalarıdır. Bunlara vispırlı veya vispırsız şeklinde de isim verilmektedir. Kaçaklı yani vispırlı olan maskelerin üzerinde küçük delikler vardır. Bunlar sayesinde kullanıcının verdiği nefes maskeden tahliye edilir. Kaçaksız yani vispırsız olan maskeler ise genellikle mekanik ventilatör cihazlarında kullanılır ve verilen nefes hortumlar sayesinde cihaza ulaşarak tahliye edilir. Bu sayede verilen nefesin de cihaz tarafından ölçümleri yapılmaktadır. Evlerde büyük çoğunlukla kaçaklı, yoğun bakımlarda ise kaçaksız maskeler tercih edilmektedir. Hangi maskenin uygulanacağı kullanılan solunum cihazına göre hekim tarafından belirlenir.

CPAP Maskesi Nasıl Kullanılır?

CPAP ve BPAP maskeleri solunum cihazlarına bağlanarak kullanılır. Bu cihazlar evlerde veya hastanelerde kullanılan cihazlar olabilmektedir. Maskelerin üzerinde başa sabitlemek amacıyla kullanılan bantlar bulunmaktadır. Bunlar genellikle cırtlı şekilde olur. Maske yüze oturtulur, kafa bandı ile sabitlenir. Böylece kullanılan maske kaymaz ve rahat bir şekilde yüzde durur.

Kafa bantları, CPAP maskelerinin sabitlenebilmesi ve yüze temas eden bölümlerden hava kaçağı yapmaması için biraz sıkı olmalıdır. Çok sıkı olursa kullanıcıyı rahatsız eder. En uygun ölçüyü hasta veya hasta yakını deneyerek bulmalıdır.

Her marka maskenin kullanım süreleri de farklıdır. Maskeyi alırken lütfen bunu sorunuz. Çok uzun süre bakım yapılmadan kullanılan maskeler yıpranır. Yıpranan maskeler hem cilde temas eden yerlerden kaçak yapar hem de cildi tahriş eder. Cildin tahriş olması oluşan kızarıklık veya yaralardan anlaşılabilir. Piyasadaki bazı maskeler 3 ay, bazıları 6 ay, bazıları da 12 ay kullanım ömrüne sahiptir. Bu süre maskeler düzenli olarak temizlendiğinde geçerlidir. Bakımı yapılmayan maskeler çok daha hızlı bir şekilde yıpranır.

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Bilgi İste

    Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi istiyorsanız aşağıdaki formu doldurun ve butona tıklayıp lütfen bekleyin. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Bilgi hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere tıklayıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    CPAP Maskesi Nedir? https://sesanltd.com.tr/cpap-maskesi-nedir »