Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Medikal Ürünler" » Oksijen Konsantratörü Ne Zaman Dinlendirilir?

Oksijen Konsantratörü Ne Zaman Dinlendirilir?

Oksijen Konsantratörü Nedir, Nasıl Kullanılır?

Oksijen konsantratörü, kendi solunumu yetmeyen ve oksijen desteği alması gereken hastalar için üretilmiş tıbbi cihazdır. Bu cihaz, havada bulunan oksijeni diğer gazlardan ayrıştırıp % 90’ın üzerinde yoğunluğa sahip oksijen gazı üretir. Oksijen konsantratörü, özellikle solunum sisteminde oksijen ve karbondioksit değişimini sağlamakta yetersiz kalma durumu olarak açıklanan “solunum yetmezliğinin” giderilmesinde kullanılır. Doktor önerisiyle evde kullanılabilen bir cihazdır. Ayrıca hastalık çeşidine göre diğer solunum cihazlarıyla birlikte aynı anda da kullanılabilir.

Oksijen konsantratörü, burun kanülleri veya oksijen maskeleriyle uygulanabilir. Hasta, uygulama yöntemini doktor önerisini de alarak kendisi belirleyebilir. Burun kanülleri, hastalara rahatça yemek yeme ve öksürme imkanı sunduğu için oksijen maskelerine göre daha çok tercih edilir. Ancak hangi çeşit uygulama yöntemi kullanılırsa kullanılsın, hastaya verimli bir tedavi sunmak için oksijen akış seviyesi doktor tarafından belirlenmelidir. Bu bilgi hastanın raporunda yer alır.

Bu cihazları uzun süre sorunsuz kullanabilmek için birkaç detaya dikkat etmek gerekir. Oksijen yoğunluğunun düşmemesi ve cihazın arıza yapmaması için birkaç kurala uymalısınız. Böylece, oksijen konsantratörü verimli şekilde çalışmaya devam edecektir. Hem maddi olarak masraf oluşturmayacak hem de sağlık açısından sorun yaşanmayacaktır.

Oksijen Konsantratörü Ne Zaman Dinlendirilir?

Oksijen Konsantratörü Arızaları Nelerdir?

Solunum cihazlarında, zaman içinde çeşitli sebeplere bağlı arızalar görülebilir. En sık kullanılan solunum cihazlarından biri olan oksijen konsantratörünün mekanik veya elektronik şekilde çalışan kısımları vardır. Diğer solunum cihazlarına göre çevresel faktörlerden en çok etkilenen cihazdır. Sıklıkla görülen oksijen konsantratörü arızalarını aşağıda listeliyorum:

  • Filtre tıkanıklığı
  • Cihazın bulunduğu ortamın sıcaklığından dolayı yaşanan arızalar
  • Pnömatik valf, moleküler elek, elektronik kart, kompresör motor arızası gibi teknik arızalar
  • Su kabının zamanla kireçlenmesine bağlı arızalar
  • Elektrik şebekesinden kaynaklanan arızalar

Oksijen Konsantratörü Arızalarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Oksijen konsantratörü arızalarını önlemek için çeşitli önlemler alınabilir. Çoğunlukla cihaza bakım yapılmamasından dolayı sorun yaşanmaktadır. Cihazda bulunan ve havayı süzen filtreler zaman içinde tozdan dolayı tıkanabilir. Oksijen konsantratörü dış ortamdaki havayı güçlü bir şekilde emdiği için filtrede biriken tozlar cihazın içine kaçabilir. Bu tozlar ve diğer zararlı partiküller cihazın bünyesinde birikebilir. Bu durum, zamanla cihaz arızasına sebep olabileceği gibi cihazın oksijen verme kapasitesini azaltıp, ömrünü de kısaltabilir. Ayrıca hastada enfeksiyon riski de oluşturabilir. Bu yüzden, cihazda yer alan filtrelerin belirli sürelerde değiştirilmesi gerekir. Bazı cihazların filtrelerinin tümü kullanıcılar tarafından değiştirilebilir şekildedir; bazı cihazlarda ise filtrelerin bir kısmını teknik servisin değiştirmesi gerekir. Bu durumu göz önünde bulundurmanızı ve cihazın yetkili teknik servisinden detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.

Oksijen konsantratörleri, içinde bulunan kompresör motor nedeniyle çalıştığı süre boyunca ısınır. Düzenli bakımı yapılmayan, halı veya kilim üzerinde çalıştırılan, duvara, koltuğa veya ısıtıcılara yakın konumlandırılan cihazlarda aşırı ısınma sorunu ortaya çıkar ve bu nedenle çeşitli arızalar görülebilir. Motorun rulmanları bozulabilir veya cihaz içindeki plastik aksam deforme olabilir. Böylece oksijen cihazı daha sesli çalışacaktır ve bir süre sonra oksijen üretemez hale gelecektir. Bu nedenle, oksijen konsantratörlerini serin ve rutubetsiz ortamda kullanmanız gerekir.

Moleküler elek (molecular sieve), havadaki oksijenin diğer gazlardan ayrışmasını ve yoğunlaşmasını sağlar. Oksijen konsantratörünün içinde, birbirleriyle bağlantılı 2 veya 3 metal haznede bulunan kum benzeri bir malzemedir. Bu parçalarda meydana gelen bir problemde cihazın ürettiği oksijenin yoğunluğu azalacaktır veya cihaz tamamen çalışmaz duruma gelecektir. Moleküler elekler genellikle hazne içine kaçan toz ve nemden dolayı bozulur. Ayrıca her marka model cihaz için farklı olacak şekilde 5000 ile 30000 saat arasında değişen belirli ömürleri vardır. Oksijen konsantratörleri doğru şekilde kullanılırsa ve cihazların düzenli bakımları yapılırsa, moleküler eleklerde (molecular sieve) problem oluşma riski azalır.

Cihazların içinde, kompresör motordan gelen basınçlı havanın sırayla moleküler elek haznelerine gönderilmesini sağlayan pnömatik valfler mevcuttur. Bu parçada oluşan sorunlarda cihaz içinde hava kaçağı oluşabilir, cihaz düşük veya yüksek basınç alarmı vererek arızalanabilir. Pnömatik valfler teknik servis tarafından tamir edilerek veya yenisiyle değiştirilerek yaşanan sorun çözülebilir. Bu tip bir sorunla karşılaştığınızda cihazı kullanmaya devam ederseniz arıza büyüyecektir ve tamiri daha masraflı hale gelecektir. Bu yüzden, oksijen konsantratörü düşük veya yüksek basınç alarmı verirse en kısa sürede yetkili teknik servise başvurmanızı öneriyorum.

Oksijen Konsantratörü Ne Zaman Dinlendirilir?

Oksijen konsantratöründen çıkan oksijen gazının nemlenmesi için kullanılan su kaplarına kireçsiz su konulması gerekir. Aksi halde bu kapların içi kireçlenerek oksijenin geçtiği bölümleri tıkayabilir ve hastaya oksijen gitmeyebilir. Bu riske karşı mutlaka 1-2 tane yedek nemlendirme kabı bulundurmanızı, ayrıca saf su veya en azından içme suyu kullanmanızı öneriyorum.

Oksijen konsantratörü çalıştırıldığı esnada normalden daha fazla elektriğe ihtiyaç duyar. Bu nedenle cihazın bağlandığı elektrik şebekesinin güçlü olması gerekir. Elektrik şebekesinin yetersiz kaldığı durumlarda cihaz çalışmak için yeterli enerjiyi alamaz ve kapanır. Bu durum sürekli olarak tekrarlanırsa cihazın motorunda ve elektronik aksamında sorunlar oluşabilir. Elektrik tesisatında bulunan kabloların uygun kalınlıkta ve yeni olması, ayrıca ihtiyaç duyuluyorsa kaliteli bir uzatma kablosu kullanılması gerekir. Cihazın uzatma kablosuyla kullanılması durumunda aynı kablo üzerinde televizyon veya bilgisayar gibi cihazların takılı olmaması da önerilir.

Piyasada yer alan oksijen cihazlarından bazıları 24 saat kesintisiz çalışabilecek durumdayken bazılarıysa 6-7 saatlik çalışmadan sonra 30 dakikalık dinlendirmeye ihtiyaç duyar. Dinlendirilmesi gereken oksijen konsantratörünün kullanımına devam edilirse, cihazda ısınmaya bağlı arızalar meydana gelebilir. Ayrıca 24 saatlik çalışma performansı olan oksijen konsantratörlerinin de 12 saatlik çalışma sonrasında dinlendirilmesi cihazın uzun dönemde verimli kullanılması için önerilmektedir. Cihazların içinde bulunan motoru, sensörleri, valfleri ve diğer tüm aksamları elektronik kartlar kontrol etmektedir, ayrıca bu parçaların tümü birbirleriyle bağlantılıdır. Cihazın bir yerinde oluşan arıza diğer parçaları da etkilemektedir. Oksijen konsantratörlerinin hepsi farklı özelliklerde üretilmektedir. Tedarik ettiğiniz cihazın tüm özelliklerini ve kullanım detaylarını öğrenmeniz gerekir. Uygun şekilde kullanılan cihazlar uzun süre sorun çıkarmayacaktır. Bu da maddi ve manevi olarak rahat etmenizi sağlayacaktır.

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Bilgi İste

    Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi istiyorsanız aşağıdaki formu doldurun ve butona tıklayıp lütfen bekleyin. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Bilgi hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere tıklayıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    Oksijen Konsantratörü Ne Zaman Dinlendirilir? https://sesanltd.com.tr/oksijen-konsantratoru-ne-zaman-dinlendirilir »