Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Medikal Ürünler" » Kan Şekeri (Glikoz) Ölçer Nasıl Kullanılır?

Kan Şekeri (Glikoz) Ölçer Nasıl Kullanılır?

Her tıbbi cihazın kendine özgü kullanım şekli vardır. Doğru şekilde kullanıldığında hastaya en yüksek faydayı sağlar. Eğer cihaz ölçüm amaçlıysa sonuçların kaydedilerek ilgili hekimle paylaşılması gerekir. Böylece hekim önerileri alınabilir ve tedavi süreci daha etkin bir şekilde sürdürülebilir. Özellikle hastaların kendi kendilerine takip etmesi gereken kan şekeri (glikoz) parametresinin çizelge halinde kayıt altına alınması tedavinin geleceği için çok önemlidir. Bu durum tedavinin seyrini takip edebilmek için de gereklidir. Ölçümlerde olağan dışı bir değer görülürse bunun hangi durumda meydana geldiği not edilmelidir. Böylece farklılığın sebepleri hekim tarafından da değerlendirilebilir. Ölçüm sonuçları, tarih, kilo, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, uyku öncesi, gece, açlık ve tokluk verileriyle birlikte tablo şeklinde kayıt altına alınabilir. Bu ihtiyaca uygun olarak hazırladığımız “Kan Şekeri (Glikoz) Ölçüm Sonuçları Tablosu” parametrelerin kaydedilmesi için kullanılabilir.

Belgeyi İncele »

Diyabet hastalarında kan şekeri, hem kişinin kendisinin yaşam kalitesini arttırabilmesi hem de tedavinin bir hekim tarafından kontrol edilebilmesi için düzenli şekilde ölçülmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Kişi, sonuçlara bakarak beslenme şeklini düzenleyebilir. Böylece kandaki glikozu en uygun seviyede tutmaya çalışır. Ölçümlerin sıklığı kullanılan ilaçlara ve tedavi çeşidine göre hekim tarafından belirlenir. Genellikle günde 5 vakit, açlık ve tokluk olmak üzere toplam 10 kere ölçüm yapılabilir. Ölçüm adeti konusunda hekimin farklı önerileri varsa öncelikle ona uyulmalıdır.

Kan şekeri (glikoz) ölçerlerin boyutu küçüktür ve rahatlıkla taşınabilir. İstenilen her yerde kullanılabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, parmak delmeye gerek kalmadan, vücuda yerleştirilen sensörlerle kullanılabilen ve ölçüm sonuçlarını otomatik olarak akıllı telefonlara gönderebilen cihazlar piyasada yer almaktadır. Bunun dışında hafızası olanlar da mevcuttur. Ölçüm sonuçları bu tip cihazların hafızasından geriye dönük olarak kontrol edilebilir.

Eğer otomatik kayıt alabilen bir cihaz kullanılmıyorsa hastanın kendisi “diyabet günlüğü” oluşturmalı ve sonuçları kaydetmelidir. Kan şekeri (glikoz) ölçüm sonuçları tablosu oluşturarak da parametreler kaydedilebilir. Sonuçlar tablo halinde düzenlenirse tedavi sürecine daha fazla katkı sağlanabilir. Tablo üzerine sonuçları etkileyebilen notlar da eklenebilir. Örneğin, kişinin ölçümden önce yediği yemek ve miktarı not edilebilir. Hazırlanan tablolar, tedavi süreçlerini planlarken ve ilaç değişikliği gerektiğinde hekimlere kolaylık sağlayacaktır.

Hastanelerde glikoz miktarını ölçmek için damardan alınan kan öncelikle santrifüj edilir. Böylece kan hücreleri alta çöker ve kanın sıvı kısmı üstte kalır. Bu sıvı kullanılarak şeker ölçümü yapılabilir ve ortaya çıkan sonuçlar evde kullanılan cihazlardan biraz farklılık gösterebilir. Parmaktan alınan kanla yapılan glikoz ölçümüyle, damardan alınan kanın ölçümü arasında %15’e kadar fark oluşabilir. Hastanın kendi kendine yaptığı ölçümleri bu duruma göre değerlendirmesi gerekir.

Kan şekeri (glikoz) ölçer üretimi yapan bazı markalar bir süre sonra üretimini durdurabilmektedir. Böyle bir durumda ölçüm stripleri (çubukları) de piyasada bulunamadığı için cihaz kullanılamaz hale gelir. Yapılan masraf boşa gitmiş olur. Bu tip sorunları yaşamamak için piyasada uzun zamandır var olan ve kalitesi ispatlanmış markalar arasından cihaz tercihi yapılmalıdır.

Kan Şekeri (Glikoz) Ölçer Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

  • Bilinen ve güvenilir bir marka olmalıdır.
  • Ekranı büyük olmalıdır.
  • Son ölçümleri saklayacak hafızası olmalıdır.
  • Paketinde kullanım kılavuzu ve garanti belgesi olmalıdır.
  • Ölçüm stripleri (çubukları) piyasada kolay bulunuyor olmalıdır.
  • Geniş servis ağı olmalıdır.

Kan Şekeri (Glikoz) Ölçer Nasıl Kullanılır?

Kan Şekeri (Glikoz) Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kan şekeri ölçerlerin çalışma prensipleri aynıdır. Bir damla kan, cihaza takılı olan test çubuğuna damlatılır. Birkaç saniye sonra ölçüm değeri cihaz ekranından görüntülenir. Tüm markalar için yapılan işlemler genel olarak bu şekildedir. Hata yapmamak ve doğru sonuçları alabilmek için aşağıdaki adımlar uygulanabilir:

  • Cihazın kullanım kılavuzu incelenir.
  • Eller yıkanır ve kurulanır.
  • Ölçüm esnasında kullanılacak tüm malzemeler hazırlanır. Bunlar: Kan şekeri (glikoz) ölçer, test stribi, parmak delme kalemi, lanset ve temiz peçete.
  • Test striplerinin son kullanım tarihinin geçmemiş olduğu kontrol edilir.
  • Kolonya gibi maddeler, kanın yapısını bozduğu ve sonuçların yanlış çıkmasına sebep olduğu için parmak temizlemede kullanılmamalıdır. Alkol kullanılabilir. Delinecek parmağın ucu alkol ile temizlenirse alkolün buharlaşması için 5-10 saniye kadar beklenir.
  • Cihaz “on/off” tuşundan açılır ve test stribi cihaza takılır.
  • Cihazların çoğu ölçüm çubuğu takıldığında otomatik olarak açılır ve kullanıma hazır hale gelir. Bazılarında ise önce ölçüm çubuğuna kan damlatılması ve sonra cihaza takılması gerekir. Bu özellikler kullanım kılavuzundan incelenmelidir.
  • Parmak delme kalemine lanset takılır ve deri kalınlığına göre derinlik ayarı yapılır.
  • Diğer elin parmaklarıyla delinecek parmağın ucuna doğru kan toplanır.
  • Delme kaleminin tuşuna basarak delme işlemi gerçekleştirilir.
  • Delme işleminden hemen sonra çıkan kan damlası temiz bir peçeteyle silinmeli, sonrasında çıkan kan damlası ile test yapılmalıdır. Pamuk, dokusu nedeniyle kalıntı bırakır ve bu kalıntılar kanı emerek ölçümün yanlış sonuç vermesine neden olabilir. Bu nedenle temizleme işlemi pamuk yerine peçeteyle yapılmalıdır.
  • Ölçüm çubuğu yeteri kadar kanı emdiğinde test işlemi otomatik olarak başlar.
  • Ölçüm değeri, birkaç saniye içinde ekranda görünür ve cihazın hafıza özelliği varsa kayıt altına alınır.
  • Yapılan işlemlerde herhangi bir eksik olması durumunda cihaz testi sonuçlandırmaz ve uyarı verir. Böyle bir durumda testi tekrarlamak gerekir.
  • Test sonuçları, tarih ve saat bilgisi ile birlikte, diyabet günlüğüne veya daha önceden hazırlanan ölçüm tablosuna kaydedilir.
  • Test stribi ve delme kaleminin içindeki lanset tek kullanımlıktır. Bunlar diğer insanlara zarar vermeyecek şekilde paketlenip çöpe atılmalıdır.
  • Ölçüm çubuklarının kutusu, ağzı kapatılarak ve mikrodalga fırın, televizyon, radyo, cep telefonu gibi manyetik alan oluşturan cihazların uzağında muhafaza edilmelidir.

Her İlde Bir Diyabet Hastanesi

Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin tedavisi henüz bulunmamıştır. Bu nedenle hastalar yaşamları boyu bu hastalıkla birlikte yaşamaya alışmalıdır. Sağlıklı beslenme kültürünü benimsemeli, spor yapmalı ve rutin doktor kontrollerini aksatmamalıdır.

Dünyada ve ülkemizde çok fazla sayıda diyabet hastası mevcuttur. Bu hastaların yaşadığı sıkıntıları azaltabilmek ve tıbbi ihtiyaçlarını daha hızlı sağlayabilmek için diyabet üstüne uzmanlaşmış hastanelerin kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu hastaneler her ilde en azından 1 tane olmalı ve içerisinde endokrin hekimleri, psikologlar, diyabet hemşireleri ve diyetisyenler çalışmalıdır. Çünkü bu hastaların tek ihtiyacı evde kan şekeri ölçümü yapıp değerlerini kontrol etmek değildir. Bunun yanında tıbbi ve psikolojik desteğe, ayrıca beslenme, diyet ve fiziksel aktiviteyle ilgili danışmanlık hizmetlerine de ihtiyaç duyarlar. Diyabet hastaneleri sayesinde hastaların ihtiyacı olan hizmetler daha verimli şekilde sunulabilir.

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Kan Şekeri (Glikoz) Ölçüm Sonuçları Tablosu

    Belgeyi incelemek için aşağıdaki formu doldurun ve butona basıp lütfen bekleyin. Belgeyi 1 dakika içinde e-posta adresinize göndereceğiz. Bu hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere basıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    Kan Şekeri (Glikoz) Ölçer Nasıl Kullanılır? https://sesanltd.com.tr/kan-sekeri-glikoz-olcer-nasil-kullanilir »