Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Medikal Ürünler" » Hastanıza Uygun Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı Hangisidir?

Hastanıza Uygun Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı Hangisidir?

Ev Tipi Mekanik Ventilatör Nedir?

Özellikle yoğun bakım sürecinde olan veya hastanenin belirli bölümlerinde yatan hastalar, doktorları uygun görürse eve çıkarılarak tedavilerine ve bakımlarına ev ortamında devam edebilirler. Bu tip hastaların trakeostomileri varsa ve solunumsal kronik bir rahatsızlığa sahiplerse mekanik ventilatör cihazıyla solunum desteği verilmektedir. Bu cihazlar hastane sürecinde kullanılabildiği gibi evde de kullanılabilmektedir. Hastalar eve çıkarıldıklarında solunumlarına mekanik ventilatör cihazıyla devam ederler. Ev tipi mekanik ventilatör cihazının diğerlerinden bazı farkları vardır. Özellikle evde bakılan hastaların ihtiyacı olan özelliklerle donatılmıştır. Bu cihazlar invaziv veya non-invaziv olarak hastaya bağlanabilir. Bunun ne demek olduğunu yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağım. Mekanik ventilatör cihazları hastanın solunum eforuna destek olur, eğer hastanın solunum eforu yoksa cihaz tarafından solunum sağlanır.

Ev tipi mekanik ventilatör cihazının modları ve parametreleri bir hekim önerisiyle hastanın ihtiyaçlarına uygun şekilde ayarlanır. Ayrıca bu cihazlarda bazı alarmlar vardır. Cihaz solunum sağlarken, bazı solunumsal parametreleri de sürekli olarak ölçer. Solunumsal değerler ayarlanan limitlerin dışına çıktığında, cihaz sesli ve görsel olarak alarm verir. Bu sayede acil durumlarda hastaya müdahale edilebilir.

Bu cihazlar genellikle evde tek başına kullanılmazlar. Birkaç farklı tıbbi cihazla birlikte kullanılırlar. Bu sayede hastaya daha iyi bir destek ve bakım sağlanabilir. Oksijen konsantratörü, aspirasyon (aspiratör) cihazı ve havalı yatak bahsettiğim cihazlardan bazılarıdır.

Hastanıza Uygun Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı Hangisidir?

Diğer Çeşit Mekanik Ventilatörlerden Farkı Nedir?

Mekanik ventilatörlerin, ev tipi olanlarının dışında birkaç farklı çeşidi vardır. Bunlardan birisi hastanelerin yoğun bakımlarında kullanılan, yoğun bakım mekanik ventilatör cihazı diye adlandırılan modeldir. Diğeri ise hastane veya tıp merkezi gibi yerlerde kullanılan klinik tip mekanik ventilatör cihazıdır. Bunlar yoğun bakımlarda kullanılan modellere göre daha az özelliğe sahiptir. Genellikle hastane servislerinde ve hasta odalarında kullanılırlar. Ayrıca el tipi olan, acil durumlarda ve geçici süre kullanılabilen cihazlar da mevcuttur. Mekanik ventilatör cihazları kullanım yerine ve amacına göre çeşitlendirilmiştir.

Mekanik Ventilatör Çeşitleri

  • El Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı
  • Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı
  • Jet Ventilatör Cihazı
  • Klinik Mekanik Ventilatör Cihazı
  • Mekanik Ventilatör Nemlendiricisi
  • Transport Mekanik Ventilatör Cihazı
  • Yoğun Bakım Mekanik Ventilatör

Ev tipi mekanik ventilatörler, evde kullanıma yönelik üretildiği için diğerlerinden bazı farkları vardır. Genel görünüş olarak hastane tipi cihazlardan daha küçüktür ve taşınabilir şekildedir. Hastane tipi mekanik ventilatörlerin hepsinde batarya yoktur. Ancak ev tipi modellerin hepsinde elektrik kesintilerine karşı batarya mevcuttur. Ayrıca el tipi olan veya transfer (transport) amaçlı kullanılan mekanik ventilatörlerin bazılarında hiç elektronik parça bulunmamaktadır. Bu cihazlar tamamen elektriksiz şekilde çalışmaktadır ve bataryaya da ihtiyaç duymazlar. Ev tipi olan modellerde bu şekilde bir özellik mevcut değildir.

El tipi olan veya transfer amaçlı kullanılan modellerin fonksiyonları, modları ve parametreleri oldukça azdır. Bu cihazlar diğerlerine göre hafiftir ve genellikle geçici olarak kullanıldığı için az özellikli şekilde üretilmişlerdir. Ev tipi mekanik ventilatörler bunlar kadar az özellikli değildir. Yoğun bakım ve klinik tipi mekanik ventilatörler kadar özellikleri olmasa da neredeyse bu cihazların yaptığı çoğu işlemi yapabilirler. Solunum modları ve parametreleri olarak da oldukça detaylı şekilde üretilmişlerdir. Bu sayede ev tipi cihazlar, uzun süre hastadan ayrılmadan günlerce, haftalarca veya aylarca kesintisiz şekilde kullanılabilir.

Ev tipi cihazlar, hastanelerde kullanılan mekanik ventilatörlerle karşılaştırılırsa bir takım eksikleri ortaya çıkacaktır. Örneğin ev tipi mekanik ventilatör cihazların çoğunda yüksek basınçlı oksijen kaynağıyla birlikte kullanım özelliği yoktur. Bu cihazlar yine ev tipi olan oksijen konsantratörü cihazlarıyla veya başlıklı oksijen tüpleriyle yani düşük basınçlı oksijen kaynaklarıyla birlikte kullanılabilirler. Yoğun bakımlarda veya hastane servislerinde bulunan duvardan gelen yüksek basınçlı oksijen kaynaklarına bağlanabilme özelliği yoktur. Bu nedenle yoğun bakımlarda kullanılan mekanik ventilatörler gibi yüksek oranda oksijenle solunum desteği sağlamazlar. Düşük basınçlı oksijen kaynağıyla kullanıldığında maksimum % 50 FiO2 değerine kadar çıkabilirler. FiO2 parametresi hastaya giden havadaki oksijenin oranını ifade eder. Yani ev tipi cihazlarda hastaya giden havanın ancak yarısı oksijen olabilir. Piyasada bulunan standart kalitede oksijen cihazlarıyla kullanıldığında bu değer maksimum % 35-40 civarında olacaktır. Yoğun bakım tipi mekanik ventilatörler yüksek basınçlı oksijen kaynağına bağlanabildiği için hastayı soluturken yüksek oranda (% 100’e kadar) oksijen gazıyla kullanılabilir. Ev tipleriyse az önce bahsettiğim gibi maksimum % 50 civarında oksijen gazıyla birlikte solunum desteği sağlar. Yüksek yoğunlukta oksijenle solunum desteği, durumu stabil olmayan ve ani solunumsal değişiklikler yaşayan hastalarda kullanılan bir özelliktir.

El tipi veya transport mekanik ventilatörlerde de yüksek basınçlı oksijen kaynağı kullanılabilmektedir. Özellikle elektronik olmayan ve elektriksiz şekilde çalışan ventilatörler hava kaynağı olarak basınçlı oksijeni kullanmaktadır. Bu cihazlar yüksek basınçla gelen oksijeni atmosferde bulunan havayla birleştirerek hastaya solunum desteği sağlar. Ev tipi mekanik ventilatörlerin içinde hava motoru olduğu için bu özellik mevcut değildir. Hastaya gönderilen hava cihazın içindeki motorlar sayesinde üretilir.

Hastanıza Uygun Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı Hangisidir?

Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazlarının Çeşitleri Var Mı? Hastanın İhtiyacı Olan Temel Özellikler Nelerdir?

Ev tipi mekanik ventilatörler aslında detaylı şekilde alt kategorilere ayrılmıyorlar. Yine de bazı farklılıklar sayesinde birbirlerinden ayrılıyorlar. Bu cihazları özelliklerine göre sınıflandırabiliriz ve inceleyebiliriz. Hastanıza uygun ev tipi mekanik ventilatörü araştırırken öncelikle hekimin önerilerine göre hareket etmeniz gerekir. Hekim, hastanın ihtiyacı olan minimum tıbbi özellikleri belirtecektir. Tercih edeceğiniz cihazın özelliklerini buna göre süzgeçten geçirmeniz gerekmektedir.

Bu sınıflandırmada cihazlarda bulunan solunum modlarını öncelikli olarak değerlendirebiliriz. Bazı cihazlar hastanın ihtiyacı olan tüm solunum modlarını içerse de bazılarında tüm modlar bulunmayabiliyor. Özellikle SIMV modları bu konuda önemli bir ayrım sağlıyor. Evde bakım hastalarında çoğunlukla “V SIMV” ve “P SIMV” solunum modları kullanılmaktadır. Bu nedenle bu modları içeren cihazlar tercih edilmelidir. Ayrıca bu modlarla ilgili önemli bir noktaya da değineceğim. Bazı ev tipi mekanik ventilatörler V SIMV moduna sahipken P SIMV moduna sahip olmuyor veya tam tersi de olabiliyor. Cihazda P SIMV modu varken V SIMV modu olmayabiliyor. Hastanın ilerleyen dönemde sağlık durumu değişirse ve farklı modlarda ve parametrelerde solunumsal değerlere ihtiyaç duyarsa diye mod yelpazesi en geniş cihazın tercih edilmesi gerekir.

Mekanik Ventilasyon Modları

  • CPAP
  • BILEVEL CPAP (BPAP)
  • PSV S
  • PSV ST
  • PCV
  • PACV (P A/C)
  • P SIMV
  • V SIMV
  • ASV
  • VCV
  • VACV (V A/C)
  • CMV
  • IPPV

Modlar dışında solunumsal parametrelerde de farklar olabiliyor. Farklı marka cihazlarda aynı modlar olsa dahi modun içeriğinde bulunan parametreler ve alt-üst limitleri değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle mekanik ventilatör cihazı hastaya uygulanmadan önce parametrelerin ve alt-üst limitlerinin hastaya uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hastanın durumunun değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Hastanın durumu farklılık gösterirse modlar ve parametreler değiştirilebileceği için uzun vadeli düşünmek gerekir.

Ev tipi mekanik ventilatör cihazları görünüş ve ağırlık bakımından da farklılıklar gösterir. Hafif ve taşınabilir olan cihazların tercih edilmesi gerekir. Cihaz ağırlığı ve hacim ölçüleri kullanım esnasında durumu olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Çok büyük ve ağır olan cihazlar, kullanılırken veya hasta transferi esnasında sorunlar oluşturabilir. Bu özellikler de, cihaz sınıflandırmasında ve tercihinde önemli rol oynamaktadır.

Elektrik kesintilerinde çok önemli rol oynayan batarya kapasitelerine göre cihazlar sınıflandırılabilir. Batarya süresi ayrıca hasta transferinde de önem kazanmaktadır. Bazı modellerde dahili batarya süresi 1-2 saat kadar olmaktadır ve bu oldukça yetersizdir. Çünkü uzun süreli elektrik kesintilerinde batarya bitecek diye hasta ve ailesi panik olabilmektedir. Bu durumda hastayı ambulans çağırarak hastaneye kaldırmak gerekebilir. Dahili batarya süresi 9-10 saat civarında olan bir ürün tercih edilirse bu stres faktörü ortadan kalkacaktır.

Bu cihazlar, kullanılan solunum devrelerinin tipine göre de ayrılmaktadır. Tek veya çift kollu solunum devresi kullanılan mekanik ventilatör cihazları vardır. Tek kollu cihazlarda hastaya giden havanın parametreleri ölçülebilir ancak hastanın akciğerlerinden çıkan hava ölçümü yapılamamaktadır. Çift kollu devrelerde hastanın akciğerlerinden çıkan hava öncelikle cihaza gider ve bazı ölçümler yapılır. Bu ölçüm değerleri cihazın ekranında gösterilebilir. Tek kollu olan cihazlarda bu mümkün değildir. Özellikle pediatrik hastalarda çift kollu cihazlar tercih edilmektedir.

Bebek ve pediatrik hastaların akciğer kapasiteleri ve solunum kaslarının yapısı yetişkinlerden farklıdır. Bu tip hastalarda mekanik ventilasyon uygulamaları doktorlar tarafından oldukça dikkatli şekilde yapılır. Eğer hastanız çocuksa, çocuk hastalara uygun olan ev tipi mekanik ventilatör cihazlarını tercih etmelisiniz. Sadece yetişkinlere uygun olan bir cihaz çocuk hastada kullanılamaz. Kullanılırsa geri dönüşü olmayan sağlık problemleri yaşanabilir ve hayati risk oluşabilir.

İnvaziv ve non-invaziv kullanım özelliğine göre de ev tipi cihazlar birbirlerinden ayrılmaktadır. Soluk borusuna (trake) delik açılmadan maske yardımıyla solunum desteği veren cihaza non-invaziv mekanik ventilatör denir. Trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp ile solunum uygulaması yapan cihaza da invaziv mekanik ventilatör denir. İnvaziv mekanik ventilasyonda maske kullanımı yoktur. İnvaziv tip solunumda kullanılan mekanik ventilatör cihazları daha gelişmiş seviyededir. İnvaziv veya non-invaziv özellikte ayrı modeller olduğu gibi her iki özelliğin de aynı cihazda olduğu ev tipi mekanik ventilatör cihazları vardır. Her iki tip solunum özelliğinin aynı cihazda olduğu modelleri tercih etmeniz hastanın durumu değişse bile aynı cihazın kullanılmasını mümkün kılacaktır.

Yukarıda yazdığım özellikleri değerlendirerek ev tipi mekanik ventilatör cihazlarını sınıflandırabiliriz. Cihaz tercihi yaparken belirttiğim sınıflandırma özelliklerinin yanında üretim yerini ve markasını da değerlendirmelisiniz. Piyasada bilinen kaliteli bir markanın ürünlerini tercih etmelisiniz. Yaygın servis ağı olan bir markayı seçmeli ve bulunduğunuz bölgede size 7/24 destek verebilecek bir firmadan cihazı almalısınız. Cihazların arıza yapması durumunda yedek cihaz ve servis hizmetlerini de göz önünde bulundurmalısınız.

Whatsapp
Whatsapp
Hastanıza Uygun Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı Hangisidir? https://sesanltd.com.tr/hastaniza-uygun-ev-tipi-mekanik-ventilator-cihazi-hangisidir »