Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Hastalıklar" » Evde Kullanılabilen Solunum Cihazları Hangileridir?

Evde Kullanılabilen Solunum Cihazları Hangileridir?

Sağlık ve tıp alanındaki teknolojik gelişmeler birçok yeniliği de beraberinde getirmektedir. Dünya üzerinde birçok kişi tıbbi alanda gerçekleşen teknolojik gelişmelerle daha sağlıklı ve bağımsız şekilde hareket edebilmektedir. Bu konuda mutlaka medikal alanda gerçekleşen teknolojik ilerlemelerin de büyük payı bulunmaktadır. Tıbbi ve medikal ürünler birçok farklı çeşitte teknolojiyi kapsamaktadır. Bu yelpazede bandajlar, enjektörler gibi geleneksel ürünlerin yanında, nano-teknolojik tanı ve tedavi ürünleri gibi daha nitelikli yüz binlerce farklı ürün çeşidi bulunmaktadır.

Dünyada sağlık harcamaları içinde tıbbi cihaz konusu büyük bir paya sahip olup, yüksek teknoloji sektörleri arasında değerlendirilmektedir. Dünyada sağlık harcamaları arasında medikal sektörü % 7’lik bir paya sahiptir. Medikal ve tıbbi cihazlar hayatı kolaylaştıran, insan sağlığına faydası olan yardımcılardır. Medikal ürünler ileri teknoloji ürünleri ve geleneksel ürünler olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Yüksek AR-GE faaliyetleri bulunan ve gerek tedavide gerekse de teşhiste kullanılan cihazlar ileri teknoloji ürünleri olarak sayılmaktadır. Bunlara; radyografi, ultrasonografi, tomografi, MR ve benzeri cihazlar örnek verilebilir. Geleneksel ürünler ise çeşitli teşhis ve tedavi ürünleriyle birlikte kullanılan filtreler, şırıngalar, gazlı bezler ve flasterler gibi sarf malzemelerdir.

Teknolojinin ilerlemesiyle tıbbi cihazlar küçüldü ve artık evimizde dahi kullanılabilir hale geldi. Özellikle solunum cihazları günümüzde yoğun olarak evlerde kullanılıyor. Zamanla artan solunumsal problemlerin çözümünü evlerimizde kullanabildiğimiz cihazlar ile sağlıyoruz.

CPAP, BPAP ve Uyku Apnesi

Tıbbi cihazların kullanım alanları geniş olmakla birlikte, en sık rastlanan orta derecede teknolojik sayılabilecek cihazlar ile tedavi edilebilen rahatsızlık uyku apnesidir.

Uyku apnesinin neden hayatı tehdit eden bir rahatsızlık olduğunu solunum yaparken vücudumuza aldığımız en önemli element olan oksijenden bahsederek anlatmaya çalışalım. Oksijen hayatın devamı için gerekli olup, insan vücudundaki tüm hücrelerde kullanılan bir elementtir. Hücrelerde enerjinin ortaya çıkabilmesi için oksijene gereksinim duyulur. Her solunumda akciğerlere giren yaklaşık 21 trilyon oksijen kalpten gelen kanla birleşerek, hücrelerdeki karbondioksitle yer değiştirir. Hücreler, temin ettiği oksijen ile karbon bileşenlerini yakarak enerji elde eder. Bu enerji ile hayatın devamlılığı sağlanmış olur. Oksijen eksikliğinde göz, beyin, kalp ve akciğerler başta olmak üzere tüm organlar etkilenir. Oksijen yetersizliği kas sistemini de olumsuz etkiler.

Oksijen yetersizliğinin uyku apnesi hastalığı olan insanlarda daha fazla olduğu görülmüştür. Bu hastalık, kişi uyku halindeyken genellikle solunum yolundaki dokuların gevşemesi nedeniyle oluşan, solunumun durması şeklinde anlatılabilir. Durumu normal hale çevirmek için belirli bir basınç uygulayarak solunumun kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayan medikal cihazlar kullanılır. Bu cihazlara genel olarak CPAP cihazı adı verilir. Bazı durumlarda farklı özelliklerdeki OTOCPAP, Bilevel S (BPAP S) veya Bilevel ST (BPAP ST) cihazları da kullanılmaktadır.

Bu cihazlar ortamda bulunan havayı doktorun tavsiye ettiği basınçta, CPAP ve BPAP maskeleri vasıtasıyla kullanıcıya göndererek tıkanıklığın önüne geçmeye çalışır. Bu sayede hastaya rahat bir uyku sağlarlar. Kullanılan maskeler de çeşitlilik göstermektedir.

CPAP ve BPAP Maskeleri

Burun Yastıkçıklı Maske
Nasal Kanül
Nasal Maske
Ora-Nasal Maske
Oral Maske
Tüm Yüz Maske

Uyku apnesi şüphesi bulunan hastalar bu cihazları ancak doktor reçetesi ile alabilmektedir. Yapılacak testler ile hastaya hangi basınçta hava gönderileceği tespit edilir. Sonrasında ürünün teknik servisi, doktorun hazırladığı reçetedeki bilgileri cihazın hafızasına kodlar. Bu şekilde cihaz kullanıma hazır hale gelir. CPAP ve BPAP cihazları düzenli kullanıldığında horlama ve uyku apnesi rahatsızlıklarını giderir. Ancak bu cihazların kullanımı bırakılırsa solunumsal problemler tekrar yaşanabilir.

Bazı durumlarda uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan Bilevel S (BPAP S) veya Bilevel ST (BPAP ST) cihazları KOAH gibi akciğerlerle ilgili rahatsızlıklarda da kullanılabilirler.

KOAH ve Oksijen Konsantratörü

CPAP ve BPAP cihazları çoğu zaman halk arasında oksijen cihazı olarak yanlış algılanmaktadır. Oksijen cihazları soluduğumuz havadaki oksijeni ve azotu içinde bulunan moleküler filtresi ile süzerek tıbbi amaçlı kullanılabilecek % 90-95 yoğunlukta oksijen üreten cihazlardır. Bir diğer adı da oksijen konsantratörüdür.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hiçbir ameliyat ve tedavi ile çözülemeyen boyutlardadır. Akciğer içindeki bronşların tıkanması ile ilgili bir hastalıktır. Bu hastalığın en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Ortalama olarak günde bir paket sigara içen birisi yaklaşık 20 yıl içinde en ileri seviyede KOAH olabilir. Eğer kişi günde bir paketten fazla sigara tüketirse daha erken yaşlarda bu hastalığın pençesine düşecektir. Genellikle hastalığın erken belirtileri 40’lı yaşlarda kendini göstermeye başlar.

Oksijen konsantratörü KOAH‘ın ileri seviyelerinde ortaya çıkan kandaki oksijen miktarının ciddi anlamda düştüğü zaman kullanılmaya başlanır. Günde 1-2 saat kullananlar olduğu gibi 24 saat kesintisiz şekilde kullananlar da vardır. Bazı durumlarda BPAP cihazı ile aynı anda kullanılabilir. Akciğer dokularının sigara veya zararlı gazlar nedeniyle zarar görmesiyle kana yeteri kadar oksijen gönderilemez. Bu nedenle kandaki oksijen oranı azalır. Bunu engellemek için oksijen konsantratörü ve BPAP cihazlarının kullanımı zorunlu hale gelir.

Ev tipi oksijen konsantratörleri hastanelerde ve ambulanslarda kullanılabilir. Hastaneler ve ambulanslar için özel olarak üretilen oksijen konsantratörleri de vardır. Bunların çalışma prensipleri ev tipi olanlara benzese de daha fazla oksijen üretme kapasitesine sahiptir. Evde kullanılan oksijen cihazlarının farklı kapasitede olan modelleri de mevcuttur. Hastalığın seviyesine ve ihtiyaca göre tercih edilebilirler. Örnek vermek gerekirse taşınabilir oksijen konsantratörü satın alanlar genellikle seyahat halinde olan kişiler olabilir. Çünkü bu cihazlar diğerlerine göre hafiftir. Ağırlıkları 0,8 kg ile 5 kg arasında değişmektedir.

Oksijen Konsantratörü Çeşitleri

3 Lt/dk Oksijen Konsantratörü
5 Lt/dk Oksijen Konsantratörü
10 Lt/dk Oksijen Konsantratörü
Taşınabilir Oksijen Konsantratörü
Kişisel Oksijen İstasyonu

CPAP ve BPAP Cihazları ile Oksijen Konsantratörleri Arasındaki Farklar

Oksijen konsantratörleri ortamdaki havayı kullanarak yüksek yoğunlukta oksijen üretir. CPAP ve BPAP cihazları ise ayarlanan basınçlı havayı üst solunum yollarına iletir. CPAP ve OTOCPAP gibi cihazlar genellikle uyku apnesi tedavisinde kullanılırken, Bilevel S (BPAP S) veya Bilevel ST (BPAP ST) cihazları ise yoğun olarak akciğer hastalıklarında kullanılırlar. Uyku apnesi tedavisinde amaç üst solunum yollarını sürekli olarak açık tutmaktır. Böylece solunumun devam etmesi sağlanır. Akciğer hastalıklarında ise amaç solunum yolunun en uç noktasında bulunan alveol denilen keseciklerden kana oksijenin geçişini sağlamaktır. Bu aletler en yoğun şekilde evde kullanılan tıbbi cihazlardan bir kaçıdır.

Oksijen konsantratörleri sayesinde akciğerlerde bulunan keseciklere yoğun oksijen gönderilir. Sigara kullanımı başta olmak üzere çeşitli nedenlerle işlevini yerine getiremeyen bu kesecikler kana yeteri kadar oksijen gönderemez. Yoğun oksijen sayesinde gereken oksijenlenme bir miktar sağlanmaktadır. Böylece vücuttaki oksijen azlığı tedavi edilir. Hasta oksijen konsantratörünü kullandığında rahatlar ve nabzı yavaşlar. Ayrıca kana yeterli miktarda oksijen sağlandığından organlar faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirirler. Bu cihazda kullanılan filtreler sayesinde havada duran zararlı partiküller kullanıcıya gitmez. Belirli zamanlarda bu filtreler değiştirilir. Ayrıca cihaza periyodik olarak teknik servis tarafından bakım yaptırılmalıdır.

Oksijen konsantratörleri, CPAP ve BPAP cihazları gibi solunum cihazlarında nemlendirici kullanılmalıdır. Bu cihazlar havayı kurutarak kullanıcıya gönderir. Bu nedenle nemli olan solunum yollarına zarar verebilir. Nemlendirici kullanarak bu durum engellenir. Ayrıca akciğerlerin nem dengesi de korunmuş olur. Nemlendiriciler kullanılmazsa ağızda ve burunda kuruluk ve yanma gibi şikayetler oluşacaktır. Basit bir durum gibi görünse de nemlendiricilerin kullanılması çok hayati bir önem arz etmektedir.

Evde Kullanılan Diğer Tıbbi Cihazlar

Evde kullanılan tıbbi cihazlardan önemli olan birkaç tanesinden yazımızda bahsettik. Bunun yanında solunum ile ilgili farklı birçok tıbbi cihaz evlerde kullanılmaktadır. Yalnızca solunum cihazları değil farklı hastalıklar için tedavi edici cihazlar evlerin rahat ve konforlu ortamlarında hastalara hizmet etmektedir. Özellikle kronik hastalar için üretilen ve evde kullanılan tıbbi cihazlar gün geçtikçe gelişmektedir. Teknoloji sayesinde tedavi edici özellikleri artmaktadır.

Whatsapp
Whatsapp
Evde Kullanılabilen Solunum Cihazları Hangileridir? https://sesanltd.com.tr/evde-kullanilabilen-solunum-cihazlari-hangileridir »