Diyabet Hastalığında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır?
Diyabet hastaları kanlarındaki şeker oranını ölçmek için koldan veya parmak ucundan alınan kanla ölçüm yapan cihazları kullanmaktadırlar. Ayrıca cilt altına konulan sensörleri olan ve burada bulunan sıvının şeker oranını ölçen tıbbi cihazlar da bulunmaktadır. Bu cihaz kan şekerinin değişmesiyle cilt sıvısındaki glikoz değişimini hesaplar. Böylece vücudun şeker oranındaki değişimleri sürekli ölçülebilir. Bu cihaz sayesinde vücudun her on dakikada bir yaşadığı şeker değişimleri hafızaya kayıt edilir. Daha sonra bilgisayar ortamında bu değişimler gözlenebilir. Bu seçeneğin bakımı zordur ve maddi olarak yüksek bütçeler gerektirir.
Günümüzde medikal teknolojinin ilerlemesiyle daha ekonomik ve kullanışlı olan mobil sağlık takip sistemleri üretilmiştir. Hastaların kolay bir şekilde yaptığı ölçümler artık otomatik olarak doktorlara gönderilmektedir. Ayrıca bu ölçümler kayıt edilerek oluşturulan analizler sayesinde tedavinin şekli doktor tarafından değiştirilebilir. Acil durumlarda hastaya müdahale şansı veren bu sistemlere talep gün geçtikçe artmaktadır.
Diyabet Tedavileri
Diyabet hastaları, normal bir insanda bulunan şeker dengesine ulaşmak durumundadır. Bunun sağlanabilmesi adına insülin takviyesi sağlanır. Sadece insülin tedavisiyle başarı elde edilemeyebilir. Hasta olan kişinin, doktorunun dediklerini harfiyen uygulaması gerekmektedir. Özellikle beslenme ve diyet konusundaki tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Sigara kullanımı veya alkol tüketimi terk edilmelidir. Egzersiz ve spor alışkanlığının kazanılması sağlanmalıdır.
Kontrol Edilmelidir
Diyabet hastaları sürekli kan şekeri oranlarını kontrol etmek zorundadır. Normal bir insanda bu denge, vücut tarafından sağlanır. Diyabet hastalarında açlık durumunda veya şeker tüketiminde şeker oranı birdenbire değişebilir. Bu nedenle beslenme ve diyet programına dikkat edilmesi gerekir. Kan şekerinin değişmesi sebebiyle buna bağlı diğer rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.
Diyabetten kaynaklanan rahatsızlıkların hayat kalitesini düşürmemesi için, spor ve egzersiz yapılmalıdır. Diyete dikkat edilmelidir. Hasta olan kişi, aralıklarla kan şekerini ölçerek, dengenin korunmasını sağlamalıdır. Diyabet hastaları kan şekeri oranını, idrarda keton miktarını, kilo değerlerini ve tansiyonlarını kontrol ederek, yaşam kalitelerinden ödün vermeden yaşayabilirler.
« Önceki yazı Atel Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır? |
Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilir? Sonraki yazı » |
uzun süredir diyabetle yaşıyorum. Bu ölçümleri yap listele gercekten ugrasmakta sıkıntı yasıyordum. Turkcell’in bu hizmetini mağazanızda başka birine bir ürün almaya geldiğimde gördüm ve satın aldım sağlık metre cihazı sayesinde gerçekten hayatın kolaylaştı. Bu tarz girişimlerinizin diğer hastalıkların takipleri konusunda da olmasını dilerim. Cihaz her şeyi detaylı olarak topluyor. Bizim esktra not al doktara bildir falan işlerle uğraşmamıza gerek kalmıyor.