Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Hastalıklar" » Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır?

Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır?

Vücudumuzda bulunan pankreas adı verilen salgı bezi ihtiyacımız olan birçok salgıyı ve hormonu üretir. İnsülin hormonu da bunlardan bir tanesidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi veya üretilen insülin hormonunun vücutta yeterli etki göstermemesi nedeniyle gelişen hastalığa diyabet denir. Bu hastalık nedeniyle kişinin yediği besinlerden kana geçen şekeri (glukozu) hücreler kullanamaz ve kan şekeri yükselir, bunun diğer adı da hiperglisemidir. Diyabet, ömür boyu süren ve takip gerektiren bir hastalıktır. Kişinin günlük yaşamını etkilememesi için kontrol altında tutulmalıdır. Diyabet hastaları vücutlarındaki şeker miktarını belirlemek için koldan veya parmak ucundan alınan kanla ölçüm yapan cihazları kullanmaktadır. Ayrıca cilt altına yerleştirilen sensörleri sayesinde şeker oranını ölçen tıbbi cihazlar da piyasada mevcuttur. Bu cihazlar cilt altındaki sıvının glukoz değişimini hesaplar ve vücuttaki şeker miktarını belirli aralıklarla tespit ederek ve hafızasına kaydeder. Daha sonra bilgisayar ortamında bu kayıtlar incelenebilir. Diğer seçenekte ise vücudun belirli bölümlerinden alınan kan, kan şekeri (glukoz) ölçüm cihazıyla ölçülür. Bu işlemi hastanın veya yakınının gün içinde birkaç defa manuel olarak yapması gerekir. Cihazda görüntülenen değerler hekim kontrolü için sonuç tablosuna yazılarak kayıt altında tutulmalıdır.

Belgeyi İncele »

Kandaki şeker seviyesinin dengeli kalabilmesi için uygun tedbirlerin alınması gerekir. Bu tedbirlerden bir tanesi ilaçların düzenli kullanılmasıdır. Diğeri ise sağlıklı bir yaşam kültürünün benimsenmesidir. Gerekli tedbirler alındıktan sonra rutin şekilde şeker ölçümü yapılıp bir çizelgeye kaydedilmelidir. Hastalar hekim kontrolüne giderken bu kayıtları da yanlarında götürmelidir. Hekim, hastanın ölçüm değerlerini dikkate alarak tedavide değişiklik yapabilir.

Medikal teknolojinin ilerlemesiyle günümüzde artık mobil sağlık takip sistemleri üretilmektedir. Hastaların yaptığı ölçümler üretilen bu yeni nesil cihazlar sayesinde internet üzerinden otomatik olarak hastanın telefonuna veya doktoruna gönderilebilmektedir. Ölçüm kayıtları kolayca akıllı telefonlardan veya bilgisayarlardan incelenebilir hale gelmiştir. Gelecekte yapay zekanın da devreye girmesiyle, tedavi sürecini planlayan hekimlerin cihazların sağladığı analizlerle daha hızlı şekilde karar alabileceğine eminim.

Diyabetin Tedavisi Var Mıdır?

Diyabet hastalarının vücudunda bulunan şeker (glukoz) miktarının sağlıklı sayılabilecek değer aralığının dışına çıkmaması için insülin takviyesi sağlanır. Ancak sadece insülin tedavisiyle başarı elde edilemeyebilir. Şekerin dengelenmesi için özellikle hekimlerin diyet önerileri dikkate alınmalıdır. Sağlıklı yaşamın temeli olarak tütün ve alkol ürünlerinden de uzak durulmalıdır.

Düzenli egzersiz de vücudun şeker dengesini düzenleyeceği gibi kişiye daha dinamik bir yaşam tarzı sağlayacaktır. Diyabetin kontrol altında tutulabilmesi ve kişinin sağlığını tehdit etmemesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz şarttır. Dünyayı tehdit eden şeker hastalığını tamamen iyileştiren bir tedavi yöntemi hala geliştirilmemiştir. En iyi çözüm hem hastalıktan önce hem de sonra sağlıklı beslenme kültürünü ve aktif bir yaşam tarzını benimsemek olacaktır.

Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır?

Diyabet Takip Edilmesi Gereken Bir Hastalık Mıdır?

Kişinin yaşamını sorunsuz devam ettirebilmesi ve organlarının zarar görmemesi için kan şekerinin dengeli olması gerekir. Bu nedenle, diyabet hastaları vücutlarında bulunan glukoz oranına dikkat etmelidir. Hastalar, gün içinde sıkça ölçüm yaparak şeker oranını tespit etmeli ve ona göre tedbir almalıdır. Eğer kan şekeri yükselirse insülin ilacını almalı ve yediklerine dikkat etmelidir. Böylece vücuttaki şeker dengesini korumaya çalışmalıdır. Diyabet hastalarında, açlık durumunda veya şekerli gıda tüketiminde, şeker oranı birdenbire değişebilir. Bu nedenle beslenme ve diyet programı çok önem kazanmaktadır. Yapılan ölçümlerin sonuçları çizelge halinde kayıt altına alınmalıdır.

Kan şekerinin düzensizliği sebebiyle başka hastalıklarda oluşabilir. Diyabetten kaynaklanan rahatsızlıkların hayat kalitesini düşürmemesi için düzenli olarak spor ve egzersiz yapılmalıdır. Hekimin öngördüğü diyet beslenmeye dikkat edilmelidir. Diyabet hastaları, kan şekeri oranını, idrarda keton miktarını, kilo ve tansiyon değerlerini kontrol ederek, yaşam kalitelerinden ödün vermeden yaşayabilirler.

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Kan Şekeri (Glikoz) Ölçüm Sonuçları Tablosu

    Belgeyi incelemek için aşağıdaki formu doldurun ve butona tıklayıp lütfen bekleyin. Belgeyi 1 dakika içinde e-posta adresinize göndereceğiz. Bu hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere tıklayıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır? https://sesanltd.com.tr/diyabet-hastalarinda-kan-sekeri-takibi-nasil-yapilir »