CPAP
Uyku apnesi, sadece apne olarak da bilinir, uyku esnasında oluşan solunumsal problemlerden kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan bir hastalıktır. Uykuda hava akışı en az 10 saniye süreyle duruyorsa buna uyku apnesi sendromu denir. Uykuda, solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar. Bu durum öncelikle beyin olmak üzere tüm organlarımızı etkiler, özellikle uyku kalitesi üzerinde etkisi çoktur. Bu, uyku apnesi hastaları veya horlayan kişilerin en çok şikayet ettikleri konulardan bir tanesidir. En verimli çözüm CPAP cihazı kullanmaktır.
CPAP cihazı sürekli olarak pozitif yönlü hava yolu basıncı üretir. Uyku apnesi hastalarının kullanımı için geliştirilmiştir. Kullanıcının üst solunum yollarını sürekli olarak açık tutarak horlamayı ve solunum durmalarını önler. Cihaz her uykuda kullanılmalıdır.
Tıkayıcı uyku apnesi sendromu olan kişilere cihazlar hekim raporu ile önerilir. Bu cihazlar solunum yolunu belli bir düzeyde basınç ile sürekli olarak açık tutar. Böylece solunumsal sıkıntıların yaşanmasını engeller.
Kısaca bu cihazlar tipik olarak uyku apnesi gibi solunum problemlerine sahip insanların tedavileri için kullanılır.
CPAP uygulaması akciğerleri henüz tam gelişmemiş prematüre bebeklerin tedavisi için de kullanılır. Hekimler, solunum problemi yaşayan bebeklere CPAP uygulayabilirler. Bu durum evde cihaz kullanımından ve uyku apnesi tedavisinden farklı bir durumdur.
CPAP cihazları ile kullanılan nasal (burun) maske, ora-nasal (ağız burun) maske, solunum devresi ve ısıtıcı nemlendirici gibi aksesuarlar vardır. Hastanın ihtiyacına göre belirlenen maske hekim tarafından önerilir. Maske çeşidi, yapılan uyku testlerinden sonra tespit edilir. Nasal ve ora-nasal maske tiplerinden farklı maskelerde vardır.
Maskeler her tür mekanik ventilatör cihazları ile non-invasif uygulama yapılırken kullanılır. Vented ve non-vented denilen 2 tipi vardır. Vented, ekshalasyon portu olan; non-vented ise ekshalasyon portu olmayan maskelerdir.
Maske Çeşitleri
- Burun Yastıkçıklı Maske
- Nasal Kanül
- Nasal Maske
- Ora-Nasal Maske
- Oral Maske
- Tüm Yüz Maske
Cihaz Çeşitleri
CPAP cihazı sürekli olarak pozitif yönlü hava yolu basıncı üretir. Bu tanıma bağlı kalarak bazı cihaz çeşitleri aşağıda listelenmiştir:
- CPAP
- OTOCPAP
- Bilevel S (BPAP S)
- Bilevel ST (BPAP ST)
Yukarıda belirtilen tüm cihazlar aslında birer CPAP cihazıdır. Cihazların çalışma fonksiyonları ve iç donanımları farklılık gösterse de yaptığı işler benzerdir, ancak bu cihazların her biri farklı parametrelerle çalışmaktadır. Hastalıkların farklarına göre cihaz çeşidi ve parametreler değişir.
En basit haliyle CPAP şeması aşağıdaki gibidir.
« Önceki yazı Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanırım? |
Akciğer, KOAH, Oksijen Tedavisi, BPAP (Bilevel CPAP) Tedavisi Sonraki yazı » |
Cpap cihazını doktor rapor yazdı. rapor süresi kaç gündür ve nasıl temin edebilirim ?
Osman Bey,
Yazılan raporlar 1 yıl veya 2 yıl geçerlidir. Ne kadar süre ile geçerli olduğu raporun üzerinde yazar. Cihazı alırken önemli olan reçetenin süresidir. Reçete yaklaşık 1 hafta geçerlidir. Bazı illerde reçete için daha fazla süre verilmektedir.
Cihazı temin edebilmeniz için öncelikle rapor ve reçetenizi taratıp bize göndermenizi rica ediyoruz. Kontrol edelim. Daha sonra sizi daha net bilgilendirebiliriz. SGK’dan geri ödeme almak isterseniz rapor ve reçetede yazan cihazı satın alıyorsunuz. Sonra SGK tarafından istenen evrakları SGK’ya teslim ediyorsunuz. Yaklaşık 30 gün içinde geri ödemeyi alıyorsunuz.
merhaba ben aldım cihaz 1100 liraya devlet 700 lirasını ödedi reçete ve raporları birde faturayı kuruma teslim ettim 15-20 gün sürdü parayı ödemeleri
Devlet ödeme yaparken çok cimri davranıyor. Bi ton koşturmacası da cabası. Kendi paramla alırım daha iyi.
doktor bu cihazlardan yazdı fakat ben hem korktuğum için hem de pahallı olduğunu düşündüğüm için cihazı temin etmedim. Fakat eşim bu süreçte cihazı almadığım için ciddi endişeye kapılıyor. Ürünü kullanmak basit mi? ürünü kullanırken boruların tıkanması gibi bir sorun ile karşılaşabilr miyim? Şimdi listenize bakıyorum fiyatları oldukça uygun. SGKlıyım ben acaba cihazın yüzde kaçını geri ödeme olarak alabilirim. Bir de gece uyurken gürültü yapıyor mu onu merak ettim? Sorularımı cevaplarsanız ona göre cihazı temin etmeyi düşünüyorum.
Akın Cansın,
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. CPAP-BPAP gibi cihazların kullanımı kolaydır. Hortumlarda tıkanma gibi bir durum söz konusu değildir. Farklı fiyatlarda modeller mevcut. Bütçenize uygun bir modeli tercih edebilirsiniz. Her cihaz çeşidi için SGK farklı geri ödemeler yapmaktadır. Bunun için raporunuzda yazan cihazın ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Ona göre bilgilendirme yapabiliriz. http://sesanltd.com.tr/kurum-odeme-listesi/ bu sayfadan da kontrol edebilirsiniz. Cihazlar genel olarak sessizdir. Kaliteli bir cihaz satın alırsanız geceleri ses problemi yaşamazsınız.
Başka sorunuz olursa cevaplamak isterim. İyi günler.