16 Kasım Dünya KOAH Günü
Akciğer hastalıkları son dönemde toplumda çok sık görülmeye başladı. Özellikle, en ciddi hastalıklardan birisi olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) tüm dünyayı tehdit eden bir hastalık haline geldi. Günümüzde şehirleşme ve sanayileşmenin en yüksek seviyeye ulaşmasıyla insanlar zararlı gazlardan oldukça fazla etkilenmeye başladı. Bundan 25-30 yıl kadar önceyi hatırlamaya çalışalım. Solunum hastalıkları günümüzdeki kadar yoğun değildi. Hava kirliliği nispeten daha azdı. Geçmişte daha sağlıklı koşullar mevcuttu. Günümüzde zararlı gazlardan korunabilmek neredeyse imkansız hale geldi.
Sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımı, fabrika bacalarından çıkan gazlar, araba egzozlarından ve evlerimizde kullanılan sobalardan çıkan duman bu hastalığa en çok sebep olan nedenler arasındadır. Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan bu hastalık nefes darlığı, öksürük ve balgam ile kendini göstermektedir. Hastalığın belirtileri gün geçtikçe artar. Bu durum sigara gibi tütün ürünlerini kullanan kişilerde daha hızlı olur. Hastalıktan en önemli korunma yöntemi sigarayı bırakmaktır. Bunun dışında zararlı gazların bulunduğu ortamlardan uzak durmak gerekir. Şehir ortamından uzaklaşmak ve havanın temiz olduğu yerlerde yaşamak faydalı olacaktır. Peki, şehirdeki hayatımızı bırakabilir miyiz? Bu da ayrı bir sorun…
KOAH’tan korunmak için, öncelikle KOAH riskinin artmasına sebep olan ve akciğerlere zarar veren hastalıklardan korunmak gerekir. Örneğin zatürre, diğer bir adıyla pnömoni, akciğerlerde bulunan alveol olarak bilinen mikroskobik hava keseciklerini etkileyen bir iltihaplanma hastalığıdır. Bu hastalık sonucu akciğer dokuları hasar görebilir. Akciğerler kendini yenileyemeyen yapıda olduğu için tekrar eski haline dönemez. İşte bu yüzden solunum hastalıkları her geçen gün daha fazla ortaya çıkar. Bu tip hastalıkların iyileşme ihtimali olmadığı için hasta olmadan önce gerekli tüm tedbirleri almak gerekir.
Kronik ve geri dönüşümsüz olan bu hastalığa yakalanan kişilerde en sık görülen şikayetler nefes darlığı, öksürük ve balgam oluşumudur. Özellikle sigara içen kişilerin öksürük ve balgamı kanıksadıkları ve bu nedenle doktora başvurmadıkları da bilinir. Nefes darlığı nedeniyle fiziksel aktivite azalır. Örneğin, merdiven çıkmak ve yürümek bile zor bir aktivite haline dönüşebilir.
Sesan Ailesi olarak 16 Kasım Dünya KOAH Günü’nde tüm dünyayı tehdit eden bu hastalıkla ilgili bilincin artmasını temenni ediyoruz.
Sağlıklı beslen, fiziksel aktiviteye önem ver ve sigaradan uzak dur.
« Önceki yazı Havalı Yatak Hasta Karyolasının Fonksiyonlarını Engeller Mi? |
17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü Sonraki yazı » |